Pages

Wednesday 31 January 2024

NCC: Q4 2023

Igår presenterade NCC sin Q4-rapport för verksamhetsår 2023. Nedan är en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation eller rådgivning. Jag äger i skrivande stund aktier i NCC. Siffrorna avser Q4 2023 vs. Q4 2022 om inget annat anges.

  • Nettoomsättningen uppgick till 15,6 mdkr (16,0) 
  • Rörelseresultatet sjönk från 544 mkr till 358 mkr
  • Resultatet per aktie landade på 4,02 kr (4,13)
  • Orderingången uppgick till 16,2 mdkr (12,3)
  • Orderstocken uppgår till 53,4 mdkr (55,0)
  • Styrelsen föreslår en utdelning på 8,00 kr per aktie (6,00)

Kort om utvecklingen kring respektive affärsområde:

  • Infrastructure: Rörelseresultatet fortsätter att förbättras kvartal för kvartal. Enligt VD var Q4 2023 det 21:a kvartalet i följd med förbättrat rörelseresultat. Marknaden uppges vara god för affärsområdet
  • Building Sweden & Building Nordics: Här möts man av prispress och en svag marknad för bostadsbyggande. Ett ökat fokus på andra typer av byggsegment gör dock att man till stor del kan kompensera sig för den svaga bostadsmarknaden. Ur ett geografiskt perspektiv är marknaden i Finland mest utmanande, medan Danmark och Sverige uppvisar en bättre aktivitet. För Building Sweden hämmades resultatutvecklingen av prispress samt lägre marginaler i orderstocken, vilket är drivet av nedskrivningar som gjordes 2022. Avseende orderingången helåret 2023 för Building Sweden utgörs 46% (28) av samhällsbyggnader
  • Industry: Har efter ett tufft 2022 kommit tillbaka till mer normala resultatnivåer. Arbetet med att ytterligare förbättra lönsamheten fortsätter dock
  • Property Development: Under helåret 2023 sålde NCC inte en enda fastighet, ett projekt som sålts tidigare resultatavräknades däremot i Q1 2023. Sammantaget är läget på fastighetsmarknaden fortsatt mycket utmanande. På det positiva kontot kan nämnas att uthyrningen har fortsatt att stiga, något som ökar framtida försäljningsmöjligheter 

Nettoskulden har ökat från 3,0 mdkr till 4,3 mdkr. Orsaken till ökningen förklaras bland annat av fortsatta investeringar i pågående fastighetsprojekt samtidigt som inga fastighetsprojekt har resultatavräknats under de tre senaste kvartalen. Nettoskulden (exklusive pensionsskuld och leasing) i relation till EBITDA på rullande 12 månader uppgår till 0,98 (0,77). Det är klart lägre än taket inom målintervallet om max 2,5x EBITDA.

Mina tankar

Sammantaget levererade NCC en rapport som var lägre än mina förväntningar, även om nettoomsättningen kom in 2,5% högre än min prognos. Det var således lönsamheten som kom in svagare än mina förväntningar.

I redovisade siffror levererar NCC på målet om en vinst per aktie på minst 16 kr för verksamhetsår 2023. Den underliggande utvecklingen är dock svagare, då den redovisade vinsten har gynnats av positiva engångseffekter. Enligt min justerade vinst per aktie landar NCC några kronor under den redovisade vinsten.

För helåret tycker jag att NCC gör ett solitt arbete givet de utmaningar som finns på marknaden. Delar av byggmarknaden är fortsatt väldigt svag och NCC har under året inte gjort en enda fastighetsförsäljning. För att man ska kunna leverera varaktighet på målnivån om en årlig vinst per aktie över 16 kr krävs bland annat att fastighetsmarknaden tar fart.

Totalt sett har NCC nu fyra kontorsfastighetsprojekt som är färdigställda men som ännu inte är resultatavräknade. Tre av dessa har en uthyrningsgrad på 97% eller högre. Vidare har NCC sju stycken pågående fastighetsutvecklingsprojekt, varav två väntas resultatavräknas under 2024. En av dessa två fastigheter har man ingått avtal med Platzer om. Avtalet är villkorat en uthyrningsgrad om minst 80%, för närvarande uppgår uthyrningsgraden till 58%.

Utdelningsförslaget kom in på 8,00 kr per aktie. Det motsvarar cirka 50% av den redovisade vinsten. Bolagets utdelningspolicy stipulerar att man ska dela ut cirka 60% av vinsten. I en intervju med Dagens Industri nämnde bolagets VD att utdelningspolicyn kan tolkas som att 50-70% av vinsten ska delas ut. I mitt basscenario hade jag räknat med en utdelning på 8,50 kr per aktie, utfallet blev således lägre än vad jag hade förväntat mig.

I ovan nämnda intervju beskrev VD Tomas Carlsson också att de positiva effekterna (på marknaden) nu är mer påtagliga än tidigare, även om det fortsatt är utmanande och att han inte ser någon islossning på bostadsmarknaden/fastighetsmarknaden.

När dessa rader skrivs på tisdagseftermiddagen handlas aktien till 131,20 kr. Enligt analyshuset Kepler låg konsensus inför rapporten på en vinst per aktie 2024 på 14,70 kr. Det ger ett P/E-tal på 8,9. Värderingen är således inte särskilt ansträngd, om konsensus skulle visa sig överensstämma med verkligheten.

För egen del uppgår mitt estimat om vinst per aktie 2024 till 15 kr. Givet P/E 10 ger det en riktkurs på 150 kr. När bättre momentum börjar visas på bostads- och fastighetsmarknaden finns däremot god potential för NCC att varaktigt nå sitt vinstmål. Når man vinstmålet handlas aktien till P/E 8,2.

2 comments:

  1. Det är tufft för den här typen av bolag just nu. Det gäller att ha is i magen. Det finns trotts allt likheter med Skanska. Blir intressant att se hur 2024 och 2025 kommer att se ut.

    ReplyDelete
  2. Håller med! 2024 och 2025 ska bli mycket spännande att följa :)

    ReplyDelete