Pages

Wednesday 7 February 2024

Handelsbanken: Q4 2023

Idag presenterade Handelsbanken sin Q4-rapport för verksamhetsår 2023. Nedan är en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation eller rådgivning. Jag äger aktier i Handelsbanken. Siffrorna avser Q4 2023 vs. Q4 2022 om inget annat anges.

Högsta räntenettot någonsin

Sammantaget levererade Handelsbanken sitt näst bästa kvartal någonsin. Endast Q3 2023 har varit ett bättre kvartal sedan Handelsbanken grundades år 1871.

Den starka utvecklingen förklaras i huvudsak av ett fortsatt starkt momentum för räntenettot, där en tillväxt på 15% redovisades. Utvecklingen är driven av högre inlåningsmarginaler, medan utlåningsmarginalerna minskade under 2023. Grafen nedan visar hur räntenettot har utvecklats från och med Q3 2021 samt räntenettots procentuella tillväxttakt.


Som framgår i grafen toppade den procentuella tillväxttakten i Q1 2023 och tillväxttakten har nu sjunkit tre kvartal i följd. Utvecklingen är förväntad i takt med att jämförelsetalen blir alltmer utmanande.

Sekventiellt har räntenettot stigit 11 kvartal i följd, där det senaste kvartalet levererade det högsta räntenettot någonsin för Handelsbanken. Det var dock med nöd och näppe som räntenettot översteg nivån i Q3 2023.

Bolaget kommunicerade att det finns förhoppningar om att räntenettot ännu inte helt har toppat ut. Givet de flesta bedömares prognoser om att räntenivåerna har toppat för den här höjningscykeln är det givetvis inget djärvt påstående att hävda att kommande kvartals tillväxttal för räntenettot kommer att vara signifikant lägre än vad som uppvisas som högst i grafen ovan. Om man antar att räntenettot för Q1 och Q2 2024 ligger i samma härad som i Q4 2023 skulle tillväxttakten landa på 6% respektive 5%.

Provisionsnettot ökade med 4% jämfört med Q4 2022. Under helåret 2023 placerades 18% av nysparandet på den svenska fondmarknaden i någon av Handelsbankens fonder. Under perioden 2011-2023 uppgick motsvarande siffra till 26%. Bolagets marknadsandel på utestående fondvolym uppgår till 12,2%.

Totalt sett ökade Handelsbankens intäkter med 13%. Rörelseresultatet ökade med 20% och resultatet per aktie från kvarvarande verksamhet ökade från 3,16 kr i Q4 2022 till 3,51 kr i Q4 2023. När dessa rader skrivs handlas aktien till kursen 120,20 kr, vilket ger ett P/E-tal på 8,5 på rullande 12 månader (avseende kvarvarande verksamhet). Samtidigt handlas aktien till P/B 1,16.

Fortsatt låga kreditförluster och stark finansiell ställning

Handelsbankens signifikanta exponering mot fastighets- och bostadsmarknaden har vållat oro hos framför allt utländska investerare. Än så länge fortsätter dock bolaget att visa upp en mycket god kreditkvalitet. I Q4 uppgick avsättningen för kreditförluster (netto) till beskedliga 52 mkr (54). Det motsvarar en kreditförlustnivå på 0,00% (0,00). Som vanligt låg analytikernas prognoser kring kreditförlusterna betydligt högre än vad Handelsbanken redovisade.

I rapporten trycker Handelsbanken återigen på att man är en av världens säkraste banker samt att man historiskt har klarat mer utmanande tider på ett övertygande sätt. Man har heller aldrig haft behov av stöd eller garanti från staten samt att man inte har behövt genomföra nyemissioner för att ta sig igenom tuffare tider.

Detta är något som man uppnått genom långsiktighet och låg risktolerans. På det spåret ämnar man fortsätta. Som ett led i detta finner Handelsbanken det nu motiverat att ha en extra kärnprimärkapitalbuffert på 1 procentenhet över bankens ordinarie måltalsintervall (= 1-3 procentenheter) över myndighetskravet från Finansinspektionen.

Vid utgången av 2023 hade man en kärnprimärkapitalrelation (efter föreslagen utdelning) på 18,8%, vilket således är exakt 4,0 procentenheter över det bedömda regulatoriska kravet. Den finansiella ställningen är således fortsatt mycket stark.

Utdelningsförslag långt över konsensusprognosen

Handelsbankens styrelse föreslår en ordinarie utdelning på 6,50 kr samt en extrautdelning på 6,50 kr. Den totala föreslagna utdelningsnivån att betala ut under 2024 uppgår därmed till 13,00 kr per aktie.

Det kan jämföras med utdelningen i mitt basscenario på 8,50 kr. Utdelningsnivån i mitt glädjescenario låg på 10,00 kr. Dagens utdelningsbesked var en positiv överraskning och jag fick läsa om utdelningsförslaget ett par gånger för att säkerställa att jag läste och tolkade texten rätt 😊

Många (inklusive undertecknad) har lyft önskemål om aktieåterköp. För egen del är jag nöjd med hur man nu väljer att skifta ut överskottskapital till aktieägarna. Jag hade inte tackat nej till lägre utdelning för att istället återköpa aktier, men jag hade hellre sett återköp under hundralappen än när aktien handlas kring t ex 120 kr. 

Avslutande tankar

Handelsbanken levererade som väntat en stark rapport. I skrivande stund handlas aktien upp med drygt 6% idag.

Jag har under en period påtalat att Handelsbankens värdering varit för konservativ, både i absoluta och relativa tal. I slutet av mars 2023 kunde man köpa aktien för runt 84 kr. Det är en mycket attraktiv nivå enligt mig. Sedan dess har kursen stigit med 44%.

Detta har medfört att aktien nu inte längre handlas särskilt mycket lägre (utifrån ett P/B-perspektiv) jämfört med Swedbank och Nordea. SEB handlas fortsatt en bit högre. Jämfört med övriga tre storbanker i Sverige presterar Handelsbanken för närvarande en lägre avkastning på eget kapital, vilket kan vara del i att argumentera för en lägre värdering bör gälla för Handelsbanken.

Efter en tydlig kursuppgång är givetvis köpläget inte lika attraktivt idag. Min syn är ändå att finns fortsatt viss potential i värderingen i absoluta tal. Jag anser en motiverad kurs för Handelsbanken vara cirka 130 kr.

Jag är däremot nöjd över att Handelsbanken drog till med en riktigt fin utdelning. I takt med att omvärldsfaktorer normaliseras kan man också minska på sin extra kapitalbuffert och fortsätta skifta ut en god summa pengar.

Gällande den relativa utvecklingen mot jämförbara peers är min tes och förhoppning att man över tid kommer minska och täppa igen det negativa gap man för närvarande uppvisar. Av storbankerna är Handelsbanken fortsatt mitt top pick i sektorn, kanske dock just nu i delad förstaposition med Nordea.

4 comments:

  1. Om minnet har rätt beror väl extrautdelningen på avyttringen av den danska verksamheten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag googlade nu och den affären avslutades i slutet av 2022.

      Delete
  2. Skönt med extra utdelning. Blir intressant med "storstädningen", "rensningen" eller vad vi nu skall kalla den för.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, mycket trevligt med den fina utdelningen! Den nya VD:n känns tydlig, målmedveten och fokuserad så ska bli spännande att se vad han kan leverera :)

      Delete