Pages

Thursday 8 February 2024

Softronic: Q4 2023

Idag presenterade Softronic sina siffror för Q4 2023.

Nedan följer en summering av rapporten samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger inte aktier i Softronic. Siffrorna avser Q4 2023 vs. Q4 2022 om inget annat anges.

  • Intäkterna ökade med 11% till 218 mkr (196)
  • Rörelseresultatet ökade från 11,9 mkr till 33,6 mkr, där rörelsemarginalen landade på 15,4% (6,1)
  • Vinsten per aktie kom in på 0,52 kr (0,18)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade till 38 mkr (34)
  • Antalet anställda uppgick till 432 (415)
  • Styrelsen föreslår en utdelning på 1,35 kr per aktie (1,00)

När det gäller jämförelsekvartalet hämmades Q4 2022 av engångskostnader till följd av säkerhetsincident.

Softronic levererade en stark avslutning på 2023. Intäktsmässigt landade man lite under min prognos, däremot var lönsamheten högre än vad jag hade förväntat mig. Ett år då många bolag i sektorn uppvisat utmaningar som en konsekvens av en lägre marknadsefterfrågan levererar Softronic sitt bästa årsresultat någonsin. Det är imponerande.

I skrivande stund handlas aktien till kursen 22,55 kr, en uppgång med 7,89% jämfört med gårdagens stängningskurs. Att marknaden ställer sig positiv till rapporten tycker jag är klart rättvist.

Den redovisade vinsten per aktie för helåret 2023 uppgår till 1,60 kr. Det ger ett bakåtblickande P/E-tal på 14,1. Det är inte särskilt avskräckande under ett för branschen utmanande år.

När det gäller marknadssentimentet under 2023 har kundernas beslut kring IT-investeringar tagit längre tid än innan samt att antalet tillgängliga konsulter på marknaden har ökat. Framgångsfaktorer för Softronic i detta marknadsklimat uppges vara en hög grad av helhetsåtaganden och paketerade tjänster med längre löpande avtalstider.

På det positiva kontot kan lyftas upp en starkare efterfrågan på t ex molnbaserade system. Ett område där bolaget nämner att intresset ”fullkomligt har exploderat” avser lösningar som nyttjar artificiell intelligens och generativa språkmodeller. Långsiktigt fortsätter Softronic och branschen i stort att gynnas av en god efterfrågan på tjänster relaterade till bland annat digitalisering och automatisering.

Bolagets starka finansiella ställning och kapitalsnåla verksamhet gör också att generösa utdelningar kan skiftas ut till aktieägarna. Personligen tycker jag att Softronic är ett välskött bolag. Jämfört med vissa peers tycker jag att Softronic står för en solid stabilitet, även om inte tillväxten alltid har varit lika snabb som för vissa konkurrenter.

Efter rapporten har jag skruvat upp mitt motiverade värde för aktien till 26 kr. Jag gillar som sagt Softronic men aktien uppfyller just nu inte min önskade säkerhetsmarginal. Jag kommer dock att fortsätta följa bolagets utveckling.

6 comments:

  1. Som ägare av lite aktier här satte rapporten lite guldkant på ens vardag. Trott på företaget under några år nu och svackor och tufft klimat för branschen är jag övertygad att ledningen och dess anställda klarar av tryggt och utan svårigheter

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snyggt, stort grattis till den fina rapporten :)

      Delete
  2. God kväll!
    Det fanns möjligheter att fiska upp Softronic förra året runt juli--oktober för 14-16 kr. Själv passade jag på att fylla på lite så att SOF nu utgör 1,4% av totalen, en liten men naggande god utdelare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Jag hade aktien på radarn under den perioden men kom aldrig till skott med att trycka på köpknappen - tyvärr :)

      Delete
  3. Äger aktien och är nöjd med rapporten. Det är lätt att vara efterklok och ångra sig att man inte ökade förra året. Ökar inte just nu heller dock.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller med om att det är lätt att vara efterklok. Men det kommer alltid nya spännande möjligheter så gäller att kolla framåt :)

      Delete