Pages

Friday 2 February 2024

Nordic Paper: Q4 2023

Tidigare i veckan presenterade Nordic Paper sin Q4-rapport för verksamhetsår 2023. Nedan är en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation eller rådgivning. Jag äger aktier i Nordic Paper. Siffrorna avser Q4 2023 vs. Q4 2022 om inget annat anges.

  • Nettoomsättningen sjönk med 20% och uppgick till 971 mkr (1 206)
  • EBITDA sjönk från 260 mkr till 170 mkr, vilket ger en EBITDA-marginal på 17,5% (21,5)
  • Rörelseresultatet uppgick till 132 mkr (223), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 13,6% (18,5)
  • Resultatet per aktie uppgick till 0,96 kr (3,03)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 198 mkr (132)
  • Försäljningsvolymen uppgick till 62,8 kton (68,2)
  • Styrelsen föreslår en utdelning per aktie på 4,00 kr (4,65)

De sjunkande intäkterna är drivna av lägre försäljningspriser och lägre försäljningsvolymer. Marknadssituationen beskrivs i rapporten vara i linje med hur det såg ut i Q3, det vill säga marknaden var fortsatt ”dämpad” i Q4.

I likhet med stora delar av tidigare under 2023 väljer Nordic Paper att proaktivt minska volymerna. Detta i syfte att delvis mitigera de sjunkande försäljningspriserna. Vidare har intäkterna hämmats till följd av produktionsstörningar. Exklusive valutaeffekter minskade nettoomsättningen med 22%.

På segmentnivå levererade Natural Greaseproof sitt högsta EBITDA-resultat någonsin för ett enskilt kvartal. Det är ett resultat som har erhållits trots att Nordic Paper valt att inte producera för fullt under Q4.

På helårsbasis redovisar Nordic Paper de högsta intäkterna någonsin och det näst högsta EBITDA-resultatet någonsin. Avkastningen på operativt kapital på rullande 12 månader uppgick till 30,0% (32,5).

Mina tankar

Nordic Papers aktie uppvisade en tydlig nedgång på rapportdagen. Rapporten kom in klart lägre än mina förväntningar, på allt ifrån intäkter och EBITDA till vinst per aktie.

Även om jag tycker att aktien förtjänade en nedgång på rapportdagen finner jag långsiktigt att Nordic Paper är ett intressant bolag. Man har vallgravar som gör det utmanande för nya aktörer att helt plötsligt dyka upp som konkurrenter. Bolaget har också en bred och lojal kundbas. Vidare har man en signifikant del av försäljningen mot den mer konjunkturstabila dagligvaruhandeln samt att man är ett bolag som gynnas av den starka hållbarhetstrenden.

Nordic Paper har två affärssegment, vilka tillsammans bidrar till att skapa en tillfredsställande stabilitet i bolagets verksamhetsutveckling. Under de senaste åren har segmentet Kraft Paper varit den klart mest lysande stjärnan. En stjärnglans som dock (tillfälligt) falnat på sistone, medan segmentet Natural Greaseproof (som nämndes ovan) nu levererade sitt bästa (EBITDA-)kvartal någonsin – detta efter att ha haft en svagare utveckling när Kraft Paper levererade på ett imponerande sätt.

Nordic Paper har en stark finansiell ställning, där nettoskulden i relation till EBITDA på rullande 12 månader uppgår till 1,0 (1,2). Detta kan ställas i relation till bolagets mål om en skuldsättning på max 2,5 gånger EBITDA på rullande 12 månader. Den starka finansiella ställningen möjliggör goda utdelningsnivåer. Utdelningsförslaget på 4,00 kr per aktie var 0,50 kr över min prognos om 3,50 kr per aktie.

Den starka finansiella ställningen används också till att utveckla verksamheten i Bäckhammar. Där planerar Nordic Paper att investera 850 mkr under perioden 2023-2025. Detta ämnar bland annat att mynna ut i ökad produktionskapacitet och konkurrenskraft samt bättre hållbarhetsprestanda. På det finansiella planet väntas investeringarna leda till ett ökat EBITDA-resultat om 100 mkr på årsbasis, med full effekt från och med 2026.

Personligen blir jag alltid lite ”nervös” när större investeringar ska göras. Tittar man i historieböckerna finns det många exempel på bolag som fått se sina investeringar både bli dyrare och ta längre tid än planerat. Eller att man helt enkelt inte kan realisera de finansiella förutsägelser man hade hoppats på.

Positivt i rapporten var att VD Anita Sjölander flaggade för att det i slutet av kvartalet och i januari har kunnat skönjas tecken på ett positivare marknadssentiment. Exempel på detta är att kundernas lagernivåer sjunkit undan och att orderflödet till Nordic Paper ökar. Dessutom pågår också diskussioner om prishöjningar för våren, detta både inom Kraft Paper och Natural Greaseproof.

Ytterligare faktorer på det positiva kontot är att två insynsköp har skett efter det att rapporten publicerades. Ett av insynsköpen gjordes av VD Anita. Även om det inte var historiens största köp ser jag det ändå som ett positivt och trevligt tecken.

När detta inlägg skrivs på torsdagen (1/2) handlas aktien till kursen 43,45 kr. För helåret 2023 redovisar Nordic Paper en rapporterad vinst per aktie på 6,22 kr. Jag har dock i mitt Excel-ark justerat för erhållet elstöd om 20 mkr i Q3 2023, vilket sänker vinsten något.

I mitt Excel-ark har jag nu skissat på en vinst per aktie 2024 på 5,92 kr. Jag hoppas att det kan visa sig vara för konservativt, men jag justerar i så fall gärna upp min prognos under årets gång.

Givet min prognos handlas aktien nu till P/E 7,3. Det är inte på samma fyndnivåer som man vid perioder kunnat köpa aktien till under de senaste åren. Det är enligt mig inte heller någon särskilt ansträngd värdering. Särskilt inte om ett bättre momentum i verksamheten kan uppvisas framför allt under senare delen av året och (förhoppningsvis) in i 2025.

Jag sätter inte fingret på köpknappen i Nordic Paper idag. Jag tycker däremot att aktien förtjänar en värdering (givet nuvarande fundamenta) på cirka 50 kr.

4 comments:

  1. Hur räknade du fram lägre vinst 2024 mot 2023? Med kommande prishöjningar och svag återhämtning borde det vara något högre tänker jag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag hoppas som sagt att mitt estimat är konservativt och att jag tvingas revidera upp det framöver. Med det sagt såg jag att du hade cirka 6 kr i prognos för vinst 2024, det känns som 5,92 och 6 kr är i ganska samma härad :) Det ska bli spännande att se hur prisförhandlingarna faller ut och hur marknaden utvecklas.

      Delete
  2. Rädslan för investeringar finns även här så du är inte ensam. Sedan får vi se om konkurrensen ökar eller inte i branschen. Pappers branschen verkar gå trögt precis som du skriver angående priser. Har själv kollat på övriga bolagens rapporter och där beskrivs samma sak. Vågar inte ge mig in på vad vinsten för bolaget blir för helåret.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller med, svårt att gissa på vinsten. Jag är lite orolig för valutarörelsers (kortsiktiga) påverkan också :)

      Delete