Pages

Monday 5 February 2024

Portföljnyheter: v.5 2024

I dagens inlägg summeras lite portföljrelaterade nyheter från innevarande vecka.

B3 CONSULTING GROUP: På fredagen meddelade B3 att man har förlängt och utökat ramavtalet med en av Sveriges storbanker. Ramavtalet, som initialt ingicks i början av 2021, gäller nu till och med ingången av 2027.

I Nordic Business Diversity Index 2024 hamnar B3 på plats 13 av bolagen listade på Stockholmsbörsens Small Cap-lista. Nordic Business Diversity Index kartlägger mångfald i sammansättningen av styrelser och ledningsgrupper utifrån kön, ålder, nationalitet och utbildning. 

Min kommentar: Bank, finans och försäkring är ett av B3s prioritetsområden. Det är därför glädjande att man förlänger ramavtalet med 3 år med en av Sveriges största banker. Storbankerna har utvecklats starkt under 2023. Detta i kombination med att det borde finnas en hel del att göra när det kommer till IT-relaterade frågor torde (om man spekulerar lite) borga för en fortsatt tillfredsställande konsultmarknad inom den nischen.

Det är också trevligt att se att B3 ligger på Topp 15-listan på Small Cap när det kommer till Diversity. Givet B3s fokus i frågan hade jag nog dock räknat med att man skulle vara högre upp än plats 13. Hade inte tidigare VD och CFO slutat under 2023 (och ersatts av män) gissar jag att man hade legat högre upp på listan. Hursomhelst, bland mina portföljinnehav plockade G5 ENTERTAINMENT hem en andra plats i samma undersökning – fast på Mid Cap-listan.

EVOLUTION: Under perioden 22-26 januari återköpte EVO 80 653 aktier. Sammantaget äger EVO nu 3 712 475 aktier.

På fredagen annonserade EVO att man har ingått ett avtal med Kiron Interactive. Syftet med partnerskapet är att via Kiron distribuera EVO-koncernens spelportfölj i Afrika. Distributionen kommer att ske både till traditionell retail och online. Sammantaget har också Kiron partnerskap med operatörer i fler än 30 afrikanska länder.

Min kommentar: Det är tillfredsställande att se att EVO använder sitt starka kassaflöde till att återköpa aktier. Den totala ackumulerade andelen aktier EVO äger uppgår nu till 1,72%, vilket kan jämföras med 1,68% veckan innan. Det är inte direkt någon enormt stor andel, men sakta men säkert ökar man andelen.

Afrika utgör idag en liten del av EVOs intäkter. Långsiktigt är det dock en spännande marknad och det är glädjande att se att EVO ökar sin närvaro på den afrikanska kontinenten.

INVESTOR: I veckan har det publicerats att tillträdande VD Christian Cederholm utökat sitt aktieinnehav genom att köpa 5 000 aktier till kursen 241,25 kr. Vidare har ett bolag närstående till Christian rapporterat insynsköp på 5 000 aktier till kursen 240,75 kr. Sammantaget ger det en total transaktionsvolym på cirka 2,4 mkr.

Kreditvärderingsinstitutet Moodys bekräftade Investors kreditbetyg Aa3 på lång sikt.

Min kommentar: Christian Cederholm har under lång tid varit en trogen köpare av aktier i Investor. Det är positivt att se att han fortsätter att köpa aktier trots att aktien har utvecklats mycket starkt på slutet. På tal om mycket starkt är det också något som Investors finansiella situation och rykte är, att man får kreditbetyget Aa3 är således inte förvånande.

NCC: På måndagen meddelades det att NCC fått uppdraget att bygga en ny pelletsfabrik i Karlskoga. Ordervärdet uppgår till 100 mkr. Arbetet planeras vara klart under Q3 2024.

Under veckan stod det också klart att Nordstjernan har sålt ut sina sista aktier i NCC. Köpare uppges vara svenska och internationella institutionella investerare.

Min kommentar: Efter att länge ha varit NCCs största ägare har nu Nordstjernan sålt av hela sitt resterande innehav i NCC. Nordstjernan har skalat av sin position under några år nu och att man även sålde de resterande aktierna var därför inte särskilt förvånande. Personligen tycker jag att det är bra att Nordstjernan sålt av samtliga aktier, då behöver inte spekulationer kring eventuella kommande försäljningar ligga som en våt filt över aktien.

NEW WAVE: New Wave skickade i veckan ut en inbjudan till kapitalmarknadsdag i Stockholm den 20 februari. I inbjudan framgick bland annat att Craft har ingått ett samarbete med den danska klubben AGF Aarhus, ett samarbete som träder i kraft den 1 juli 2024.

Min kommentar: Det är kul att se att Craft fortsätter att utöka antalet klubbar som man har som kunder. Det ska också bli mycket intressant att se vad New Wave kommunicerar på kapitalmarknadsdagen. 

NORDIC PAPER: På onsdagen publicerades det att bolagets Director of Strategy and Business Development köpt 1 904 aktier till kursen 44,25 kr. Samma dag annonserades det också att VD Anita Sjölander köpt 2 000 aktier till kursen 44,45 kr.

Min kommentar: Även om dessa båda köp inte är extremt stora tycker jag ändå att de inger förtroende. Det är angenämt att se insynsköp i Nordic Paper, inte minst nu när kursen har utvecklats mycket starkt sedan september då man kunder köpa aktier kring 30 kronorsstrecket.

OGUNSEN: SJR har kommunicerat att man har blivit utsedda till ett Karriärföretag 2024. Motiveringen lyder: ”Med ett stort fokus på att skapa en inspirerande arbetsmiljö och stödja sina anställda har SJR visat att de är en framstående arbetsgivare. Genom att främja professionell utveckling, erbjuda utmanande uppdrag och odla en samarbetsvillig kultur har de etablerat sig som en förebild inom branschen. SJRs imponerande insatser för personalutveckling, mångfald och hållbarhet gör det tydligt att SJR förtjänar att utnämnas till Karriärföretag 2024”.

Min kommentar: SJR är ett fint och välskött bolag. Det är därför extra kul att se när de uppmärksammas på olika sätt.

PEAB: På måndagen informerades det att Peab vunnit uppdraget att fortsätta bygga ut det kommunala vatten- och avloppsnätet i Borlänge kommun. Ordervärdet uppgår till 126 mkr. Arbetet väntas vara klart i december 2025.

På måndagen stod det också klart att det schweiziska logistikautomationsbolaget Swisslog kommer att flytta sitt nordiska huvudkontor till kontorshuset Gamlestads Smedja i Göteborg. Swisslog är den tredje hyresgästen som är klar för kontorshuset. Inflytt uppges ske den 1 januari 2025.

På fredagen informerades det om hela 6 insynsköp i Peab. Bland annat köpte VD Jesper Göransson 45 200 aktier till kursen 53,00 kr samt att CFO Niclas Winkvist köpte 21 200 aktier till samma kurs. Övriga fyra personer köpte mellan 11 900 aktier och 21 200 aktier.

Min kommentar: Det har varit utmanande för Peab ett tag nu. Som aktieägare drömmer man snart mardrömmar om ord som ”tudelad marknad” 😊 Det var därför mycket glädjande att se inte mindre än 6 signifikanta insynsköp skedde på veckans sista handelsdag.

4 comments:

  1. Det var många nyheter från din portfölj trotts att det är rapportperiod. Börjar fundera på vilken bank B3 nyheten gäller.

    Sagax köpte fastigheter i Finland för 382mln , Spanien 217 mln Frankrike 65 mln, Tyskland 28 mln. Sammanlagt en summa på 692mln. Nyheten kom ut i fredags. Kommentar: Sverige är inte med denna gången heller. Sagax verkar inte vilja köpa fastigheter i Sverige....

    Skanska skall bygga sjukhem och vårdhem i Lindesnes kommun i Norge. Kontraktet är värt 820 miljoner. Denna nyhet kom fram i Torsdags.
    Skanska Skall dessutom vara värd för CEO Alliance möte i Lund vilket är ett möte för VD:ar för de 10 ledande industriföretagen i europa. Dessa 10 företag är: Skanska, ABB, Enel, EOn, Ericsson, Iberdrola, Scania, Schneider Electric, Unicredit och Volkswagen. Detta anonserades i fredags.
    Kommentar: 2 intressanta nyheter ur olika perspektiv.

    Volvo har i fredags slutfört förvärv av Proterras batteriverksamhet. Slutsumman är: 2,2 miljarder kronor. Kommentar: Ett steg i en spännande riktning av Volvo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, kul att det kommer in lite mer nyheter! Skanska ångar på som alltid med nya ordrar :)

      Delete
  2. Insynsköpen i peab har ju över tid inte varit särskilt lyckade..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, men ändå trevligt med insynsköp tycker jag. Någon gång borde tajmingen förhoppningsvis bli bättre :)

      Delete