Pages

Thursday 15 February 2024

Prevas: Q4 2023

Igår presenterade Prevas sin Q4-rapport för verksamhetsår 2023. Nedan är en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation eller rådgivning. Jag äger aktier i Prevas. Siffrorna avser Q4 2023 vs. Q4 2022 om inget annat anges.

  • Nettoomsättningen ökade med 2,5% till 399,3 mkr (389,7)
  • Rörelseresultatet sjönk från 50,5 mkr till 42,4 mkr, där marginalen landade på 10,6% (13,0)
  • Vinst per aktie efter utspädning uppgick till 2,42 kr (2,74)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 41,2 mkr (27,8)
  • Styrelsen föreslår en utdelning per aktie på 4,75 kr (4,50)

Intäktsmässigt levererade Prevas sitt bästa kvartal någonsin. Av den redovisade tillväxten på 2,5% var cirka en fjärdedel organisk. De intäktsmässigt fem största kunderna under helåret 2023 var Saab, Ericsson, ABB, Atlas Copco och Sandvik. Dessa kunder stod tillsammans för mindre än en fjärdedel av omsättningen.

Utvecklingen i Q4 2023 hämmades av en lägre beläggningsgrad samt en arbetsdag mindre jämfört med Q4 2022. Trots det håller lönsamheten emot väl, vilket bland annat förklaras av kostnadsfokus (inklusive ”balanserad” rekrytering).

Antalet medarbetare ökade från 882 till 915, vilket är första gången antalet medarbetare överstiger 900 personer. Sekventiellt under kvartalet ökade antalet medarbetare (netto) med 27 personer, varav 25 kommer från förvärvet av DVel.

Mina tankar

Prevas levererade en rapport som kom in under mina förväntningar. De redovisade intäkterna och resultatet per aktie hamnade 4% respektive 7% under mina estimat. Kollar man på den nedre delen av resultaträkningen kom skattenivån in högre än mitt estimat och finansnettot har påverkats positivt av en omvärdering av tilläggsköpeskillingar (= 2,8 mkr). Tittar man på rörelsemarginalen hade jag förväntat mig 10,5%, vilket är i linje med utfallet på 10,6%.

Sammantaget tycker jag ändå att Prevas levererar en stabil rapport för Q4 2023. Jag lägger ingen större vikt vid huruvida intäkterna kom in några procent över eller under min prognos. Jag tycker det är viktigare och mer glädjande att lönsamhetsnivån håller emot på ett tillfredsställande sätt.

Prevas kan under goda tider definitivt prestera en högre lönsamhetsnivå. Men en rörelsemarginal på 10,6% är bra, även om lönsamheten i Q4 är lägre än bolagets finansiella mål (= EBITA på minst 12%). Då marknaden nu är svagare än för något år sedan har Prevas annonserat att man väljer att fokusera extra mycket på lönsamheten.

Med nettokassa och god soliditet har Prevas en stark finansiell ställning. Man levererar också ett starkt kassaflöde från den löpande verksamheten. Bolaget har förutsättningar att höja utdelningen samtidigt som man har kapital redo att genomföra fler förvärv.

VD Magnus Welén nämnde på konferenssamtalet som följde efter rapporten att han ”strongly believe we can deliver on the financial targets 2024”. Jag skulle vara mycket nöjd om de kan uppnå sina finansiella mål 2024.

I mitt Excel-ark har jag inte vågat rista in estimat som stipulerar att de finansiella målen uppfylls innevarande år, varken på intäkts- eller lönsamhetsnivå. Jag räknar dock med att man kommer presentera nya förvärv under 2024, något som jag inte har tagit höjd för i mina prognoser.

I skrivande stund har jag skissat på en vinst per aktie 2024 på 9,82 kr. I likhet med bolagets egen kommunikation räknar jag med ett mer utmanande första halvår innan ett bättre momentum (förhoppningsvis) kan uppvisas under det andra halvåret. Särskilt Q1 2023 utgör ett mycket starkt jämförelsekvartal.

När dessa rader skrivs på onsdagseftermiddagen (14/2) handlas aktien till kursen 116,80 kr. Givet mitt vinstestimat för 2024 ger det ett P/E-tal på 11,9. Om man justerar för nettokassan blir värderingen än lägre.

Jag tycker att Prevas återigen har visat att den för ett gäng år sedan skrala historiken är inget annat än just något som beskriver dåtiden, och att man således nu är ett helt annat bolag. Man jobbar hårt för att ses som ett premiumbolag och jag tycker att gårdagens rapport är ett steg som ytterligare borgar för ett sådant epitet.

Jag har skruvat upp min motiverade värderingsmultipel för Prevas till P/E 15. Givet min vinstprognos 2024 ger det ett motiverat värde på 147,30 kr.

Hursomhelst. Jag har tidigare redogjort för att jag sålde mina Prevas-aktier efter en mycket fin kursresa. Prevas är däremot ett bolag jag gillar och som jag gärna vill ha i portföljen. Aktien rasade igår initialt signifikant, vilket enligt mig var en förvånande och överdriven reaktion (även om jag som sagt hade förväntat mig högre siffror från bolaget). Jag passade då på att återigen välkomna Prevas in till portföljen.

2 comments:

  1. Vad hände med att "investering är som att titta på målarfärg torka på väggarna"? :-)
    Grattis till en snygg trade!
    Jag gjorde också det, men lyckades inte pricka ut/ingång lika fint som du :-)
    Hur kunde kursen sänkas till 106 kr? Är det algos? Det hände samma sak i somras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ja det är betydligt mer action på börsen numera än att se målarfärg torka :) Tack och detsamma! Jag vet faktiskt, det känns ju väldigt dramatisk nedgång. Men bra tillfälle för oss som ville köpa lite :)

      Delete