Pages

Sunday 10 March 2024

De populäraste aktierna

Något som jag tycker är intressant är att försöka stämma av lite kring sentiment och popularitet för olika bolag.

Det finns många sätt man kan ta del av lite indikationer på sentimentsindikatorer. Ett exempel, om man driver en egen blogg, är att kolla antalet sidvisningar för inläggen man skriver. I samband med att Q4-rapporter har publicerats har jag skrivit rapportkommentarer kring 14 olika bolag. Vilket är två färre än de 16 rapportkommentarer jag skrev i samband med Q3-rapporterna.

Den vänstra tabellen i bilden nedan visar en ranking (baserad på antalet sidvisningar) kring de inlägg jag publicerade i samband med Q3-rapporterna. Tabellen till höger visar motsvarande ranking för inläggen som publicerades i samband med Q4-rapporterna.


Under den senaste rapportperioden var det återigen EVOLUTION, BETSSON och HANDELSBANKEN som var de tre mest lästa inläggen. Listan präglas givetvis av att ni läsare tenderar att gilla samma typ av investeringsfilosofi som jag gör (annars hade ni sannolikt inte läst min blogg 😊). Men ändå, så är det lite förvånande att Handelsbanken plockar hem en topp 3-plats. Jag gissar att utdelningsjägarna bidrar mycket i just det fallet.

Kanske ännu mer förvånande är att RESURS plockar hem en femte plats på listan över de mest lästa inläggen. Det känns som en utomordentligt impopulär aktie för tillfället. Med AVANZA och SWEDBANK på plats 6 respektive plats 8 utgör banksektorn 50% av aktierna bland de 8 mest lästa inläggen. Det är också något som kan läggas in på listan som får mig att lyfta på ögonbrynen.

Intresset för att läsa om konsultbolag tycks dock vara desto lägre, där B3 CONSULTING, SOFTRONIC, OGUNSEN och PREVAS plockar hem fyra av de fem lägsta platserna. Även om nyss nämnda bolag på flera områden skiljer sig åt, är det generellt ändå en sektor jag finner intressant för tillfället – framför allt när det gäller de mer ”rena” konsultbolagen.

3 comments:

  1. SHB är stabilt och bankerna är populära bland utdelningsjägare. Men det pågår även en debatt kring bankerna. Är det något jag är överraskad över så är det att Nordic Paper är över New Wave igen. Det tror jag inte den kommer att vara Q1 2024.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller med, jag hade också trott att New Wave skulle hamna över Nordic Paper i listan. Blir spännande att se Q1-utfallet :)

      Delete
  2. för mig är ett under att många missar nordic paper, litet välskött bolag med DA över 8% och troligen blir uppköpt inom 1-2 år

    ReplyDelete