Pages

Monday 22 April 2024

Avanza: Q1 2024

I förra veckan presenterade Avanza sin Q1-rapport för verksamhetsår 2024. Nedan är en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation eller rådgivning. Jag äger i skrivande stund inte aktier i Avanza. Siffrorna avser Q1 2024 vs. Q1 2023 om inget annat anges.

 • Rörelseintäkterna ökade med 10% till 951 mkr
 • Rörelsekostnaderna steg med 5% till 303 mkr
 • Rörelseresultatet ökade med 12% till 647 mkr
 • Resultatet per aktie efter utspädning ökade från 3,18 kr till 3,53 kr
 • Avkastningen på eget kapital uppgick till 36% (38)

Intäktsutvecklingen är återigen driven primärt av ett stigande räntenetto (+17%). I Q1 2024 härstammade 43% (40) av Avanzas intäkter från räntenettot. Avseende övriga intäkter sjönk courtagenettot med 5%, medan fondprovisionsnettot och valutanettot ökade med 16% respektive 19% vardera.

Sekventiellt sjunker dock intäkterna från räntenettot (-5%), medan courtage- och valutanettot sammantaget steg med 37% sekventiellt. Det sistnämnda är drivet av en högre riskvilja på börsen, vilket å sin sida bidrar till en (allt annat lika) lägre inlåning för Avanza – något som pressar räntenettot.

Nedan är en intressant graf som visar Avanzas intäktsutveckling per kvartal från och med Q1 2016 för segmenten courtagenetto (inklusive valutaväxling), fondprovisionsnetto och räntenetto.


Totalt sett har Avanza nu drygt 1,95 miljoner kunder, där nettokundsinflödet i Q1 var 49 800 personer. På kapitalsidan erhöll man ett nettoinflöde på 22,0 mdkr, en ökning från 17,0 mdkr i Q1 2023. Kostnaden per kund sjönk med 2% medan intäkten per kund ökade med 2%. 

Mina tankar

Avanza är ett bolag jag regelbundet följer och gillar. Däremot tycker jag att aktien allt som oftast har handlats till en i mitt tyckte för hög värdering. Avanza har en ypperlig mängd statistik på sin hemsida. Där framgår att det genomsnittliga P/E-talet baserat på bakåtblickande 12 månaders vinst per aktie uppgår till 23,2 för perioden 2001-2024 Q1. Vid utgången av Q1 2024 handlades aktien till P/E 18 på bakåtblickande rullande 12 månader.

När börsen stängde i fredags handlades aktien till 235,00 kr. Analyshuset Kepler Cheuvreux prognostiserar på en vinst per aktie 2024 på 12,80 kr. Jag skissar på en något högre vinst (13,12 kr). Givet min vinstuppskattning handlas aktien till P/E 17,9.

Som jag tidigare har angett kan jag tänka mig att anta P/E 16 som en motiverad multipel för Avanza. Det skulle de rendera i en riktkurs på 210 kr. Givet att också min säkerhetsmarginal ska uppfyllas behöver aktien handlas en bit under 210 kr för att jag ska trycka på köpknappen. Jag fortsätter att följa Avanzas utveckling men är medveten om att jag nog kan komma att göra det utan att finnas med i aktieägarlistan.

4 comments:

 1. Tack för sammanställningen!

  Jag är heller ingen köpare av Avanza.
  Har missat helt att Ilja B blivit chef för SBB igen, den här gången SBB i Norge. Om jag förstår analyshusens fair value så prisas bolaget billigt. Och man skriver att man inte ska dela ut pengar till att börja med. Det enda jag tänker, efter att som hastigast gått igenom prospektet, är hur i hela fridens namn de kan ha Ilja som chef? Och, verkar det som, ABG ska ha rätt mkt pengar för en terminering av ett kontrakt. Emissionskostnaderna är på 100 MNOK för att ta in 1.5 -1.7 Miljarder NOK, förstår inte hur advokater och investmentbanker kan mjölka så mkt. Verkar vara en ledning som kör "Other peoples money" principen hårt.

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har inte heller hängt med i Batljans nya jobb, har mest bara sett rubrikerna på DI :) Instämmer i att det känns förvånande att han tar sig an nytt uppdrag just nu givet (bland annat) den situation SBB befinner sig i, men blir intressant att följa :)

   Delete
 2. Det jag inte fattar är varför Avanza handlas så extremt mycket dyrare än till exempel Nordea. Inträdesbarriärerna må vara stora men inte orimligt stora. Deras verksamhet är trots allt nära på identisk numera. Fondförsäljning, valutaväxling och ränteskillnad.

  För tio år sedan växte de enormt mycket fortare vilket lätt motiverade värderingen. Om tio år kommer de dock knappast växa fortare än sagda storbank. Värderingsgapet kommer att minska över tid, inte öka. Frågan är då var gränsen går. Om fem år? Eller tio? Är det den sannolikheten det gäller så vill jag ha ett bättre utgångsläge än att värderingen är den dubbla i dagsläget.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag håller med om att jag tycker Avanzas värdering är för hög. Dock tycker jag att de ska ha en premievärdering mot storbankerna (vilka har betydligt mer omfattande verksamhet än Avanza), exakt hur hög premien bör vara är vanskligt att säga. Det kommer ju också nya aktörer som konkurrerar direkt med Avanza. Det ska bli mycket spännande att se hur det spelar ut :)

   Delete