Pages

Monday 1 April 2024

Status på nyårsmålen: Mars 2024


För att säkerställa att jag inte glömmer mina nyårsmål tänkte jag på bloggen ge en månadsvis statusuppdatering på de nyårsmål jag satte upp för 2024. Nedan beskrivs nyårsmålen samt status på vart och ett av dem.

ERHÅLLA MINST 600 000 KR I UTDELNING: Även om jag inte kommer ha lika stort fokus på utdelningar framöver så är utdelningar något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill därför ha med ett utdelningsmål som nyårsmål 2024. Utdelningsmålet är satt till att erhålla minst 600 000 kr i utdelning 2024. Det skulle ge en utdelning i genomsnitt per månad på 50 000 kr.

Status: På grund av ”anledningar” kommer jag endast att redovisa mina erhållna utdelningar halvårsvis. Per den sista mars uppgår min utdelningsprognos på rullande (framåtblickande) 12 månader till 695 108 kr. Prognosen bygger på respektive bolags senast tillkännagivna utdelning samt min nuvarande portföljsammansättning. Utfallet 2024 kommer dock hamna lägre än 695 108 kr, bland annat då Raketech inte skiftar ut hela sin utdelning under innevarande år.

SPRINGA MILEN PÅ SUB 45 MINUTER: För de som har följt bloggen några år kanske detta mål kan te sig lite väl defensivt. Under 2023 har jag dock sprungit betydligt mindre än åren dessförinnan. Faktum är att jag under 2023 inte ens har sprungit 10 km eller längre någon endaste gång.

Det här är ett tydligt exempel på att jag behöver ett guidande mål för att skapa extra motivation. Får jag till en relativt okej träning har jag förhoppningar om att springa milen på betydligt snabbare tid än 45 minuter, men först får jag börja med att skapa en löparform som orkar springa 10 km.

Status: Löparmässigt har året inte startat bra. Totalt har jag sprungit 29 km under 2024. Man kan alltid lyfta upp orsaker till varför utvecklingen inte går som önskat. Det blir dock inte seriöst att regelbundet komma med ursäkter. Jag kommer därmed inte kommentera mer kring det som har varit.

Däremot kan jag nämna att jag nu har bestämt mig att leverera bättre momentum framöver (jag noterade också förra veckan säsongsbästa på 5 km på 23:34 min). Hade jag varit en aktie skulle det just nu vara ett intressant köpläge. Den riskvillige investeraren hade nog däremot gärna väntat för att se en tydlig positiv utveckling. Jag hade dock gått in nu 😊

GÖRA MINST 7 000 ARMHÄVNINGAR: Trots sin enkelhet i form av att det endast är att i stort sett vart du än är räcker att lägga dig på golvet och dra igång, så är armhävningar inte något jag har ägnat särskilt mycket tid historiskt. Under 2024 ska jag dock testa att lägga mer fokus på armhävningar. Målet är att göra mer än 7 000 armhävningar, vilket innebär att jag behöver göra i genomsnitt knapp 20 per dag för att uppnå detta mål.

Status: Om statusen var svag på löpningen är utvecklingen på detta mål desto bättre. Hittills i år har jag gjort 3 405 armhävningar, vilket (som grafen nedan visar) är klart före det linjära utfallsmålet.

GENOMFÖRA EN KORTTIDSFASTA PÅ MINST 30 TIMMAR PER KVARTAL: Något som jag ägnar mig regelbundet åt är korttidsfasta. Nästan varje dag innefattar en fasta på 18-20 timmar, ofta i den högre delen av detta intervall. En gång i veckan brukar jag köra minst en 24 timmars fasta. Jag skulle under 2024 vilja testa att köra en lite längre fasta en gång per kvartal. Jag vill inte sätta målet för högt, strävan är därför att genomföra en fasta på minst 30 timmar en gång per kvartal.

Status: Jag var lite osäker på huruvida jag skulle leverera på detta mål i Q1 eller inte. Jag är därför extra glad att kunna meddela att jag nu har genomfört min första >30 timmars fasta. Totalt fastade jag i 30 timmar och 7 minuter, vilket är min längsta fasta hittills. Jag skrev en ”fasting report” som jag kan publicera på bloggen om intresse finns 😊

LÄSA I GENOMSNITT EN BOK I VECKAN: Efter att under 2023 ha läst fler böcker än någonsin tidigare, önskar jag fortsätta med en god läsvana. Jag ämnar läsa i genomsnitt minst en bok per vecka under 2024. Då det är stor variation på böcker kan det vissa veckor läsas 2-3 böcker medan det andra veckor inte blir någon bok läst. Jag vill fortsätta att läsa böcker med varierande genrer samt läsa på både svenska och engelska.

Status: I mars läste jag totalt 6 böcker. Totalt har jag läst 18 böcker hittills under 2024, vilka redogörs för nedan.


UNNA MIG NÅGOT JAG VANLIGTVIS INTE GÖR: Som ett avslutande mål tänkte jag ha med något mer diffust, där själva målrubriken får tala för sig själv 😊

Status: Även om det inte specifikt framgår i målbeskrivningen är syftet med detta mål att det ska vara något monetärt unnande. Som jag skrev i föregående månads statusrapport anser jag detta mål uppfyllt efter att jag då hade införskaffat en ny eltandborste. Jag har förståelse för att detta val av unna sig kan te sig märkligt på sina håll, men jag är väldigt nöjd med min nya eltandborste samt än mer nöjd är jag över att jag ”vågar” följa den väg jag vill (när det är en väg som sannolikt de flesta andra inte skulle gå).

Sammanfattning

Totalt sett tycker jag att jag ligger i fas vad gäller fem av de sex nyårsmål jag har satt upp för 2024. Jag är extra nöjd över att jag taktar på bra på utdelningsmålet samt när det gäller bokläsandet. Om jag kan visa på ett tydligare positivt momentum med löpningen i april kommer jag anse mig takta på enligt plan på samtliga nyårsmål.

3 comments:

 1. Det har gått jättebra här. Utdelningarna med SHB och SEB i spetsen har gjort det susen och med bravur. 33194. Även börsen har gått upp med bra fart och mina transaktioner denna månad blev endast 3 st. Angående mer promenader ger det nya jobbet en boost då jag, min arbetskamrat och några andra lirar innebandy varje tisdag på lunchtid.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad kul att höra Mikael! Bra jobbat med dina mål och riktigt trevligt att spela innebandy.

   Delete
 2. Lite nyfiken på det där med långtidsfastandet, ska det finnas några fördelar med att fasta längre perioder eller är det mer för att utmana sig själv? 🙂

  ReplyDelete