Pages

Tuesday, 14 May 2024

Bygg din egen pengama$kin

Marcus Hernhag har nyligen lanserat sin senaste bok ”Bygg din egen pengama$kin – Aktiesparandet som gör dig RIK och FRI”.

Jag utgår ifrån att alla som läser min blogg är väl bekanta med vem Marcus Hernhag är. Om någon ändå mot förmodan inte har koll på vem Marcus så kan jag nämna att han förutom att vara författare bland annat också är skribent på Privata Affärer samt driver sin egen hemsida.

Totalt har Marcus (enligt framsidan på hans senaste bok) sålt mer än 75 000 böcker. Det är imponerande. Jag har läst samtliga Marcus tidigare utgivna böcker och läste igår också ut hans allra senaste bok, vilken är temat i dagens blogginlägg.

Personligen tycker jag att boken ”Bygg din egen pengama$kin” var pedagogiskt, inspirerande och bra skriven. Marcus själv uppger att det är hans mest analytiska utgivna bok hittills. Det bjuds i boken på många bra tips och tankar kring hur man kan bygga upp sin egen pengamaskin, där utdelningsaktier (i likhet med Marcus investeringsfilosofi) utgör grunden i pengamaskinen.

Ett bra tips som lyfts upp i boken är att fokusera en signifikant del av investeringarna på bolag som uppvisar god utdelningstillväxt snarare än att sikta in sig på aktier med hög direktavkastning. Från egen erfarenhet känner jag igen mig i att det är lätt att attraheras av aktier med hög direktavkastning, vilket många gånger inte är det mest fördelaktiga om man långsiktigt vill maximera sin avkastning.

Marcus redogör i boken också för många bra tips kring hur man kan gå till väga när man gör en första övergripande, och sedan i förekommande fall mer djupgående, analys när man analyserar bolag. Han delger även hur han löpande följer upp bolag han har investerat i samt lyfter vikten av att ha megatrender i ryggen när man investerar. Han presenterar i boken också konkreta exempel på potentiella bolag som skulle kunna platsa i en pengamaskin.

Något väldigt viktigt som Marcus skriver i boken, och som jag tar med mig, är att också göra en inre resa samtidigt som du bygger upp ditt sparkapital. Han poängterar också att sparkapital och utdelningar är verktyg för att nå t ex sitt frihetsmål, och således att utdelningarna per se inte är eller bör vara slutmålet.

Sammantaget tycker jag som sagt att det är en läsvärd och bra skriven bok. Exempel på några specifika saker jag tar med mig från boken är:

  • Fokusera på utdelningstillväxt (vilket ger bättre förutsättningar att överprestera mot index över tid)
  • Våga lita på trenden (t ex om ett bolag kommer med en negativ nyhet och aktien ”rasar”, många gånger fortsätter aktien då ned en tid framöver. Personligen tenderar jag ibland att köpa för tidigt)
  • Prioritera den inre resan (fokusera inte endast på det finansiella, utan ha även din inre resa högt upp på prioriteringslistan

5 comments:

  1. Beställde boken förra veckan och hoppas på att PostNord levererar den närmaste dagarna. Hoppas att där finns något som kan hjälpa mig i min resa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad kul, hoppas att du också finner den givande!

      Delete
  2. Tack för en bra blogg! Inspirerande och lärorikt för mig som jobbar på att ta mitt investerande till nästa nivå. Vill du utveckla lite kring utdelningstillväxt och hur en bör tänka kring det? Utöver det, har du några böcker du kan rekommendera för en som vill lära sig aktieanalys från grunden?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för de fina orden! Slarvigt och väldigt generellt tenderar bolag som delar ut i princip hela vinsten (= ofta bolag med hög direktavkastning) vara mogna bolag som växer långsamt. En större del av totalavkastningen väntas därmed komma genom utdelningen, då vinsten ofta inte stiger särskilt fort i sådana fall.

      Bolag som växer snabbt har ofta lägre direktavkastning men höjer å andra sidan utdelningen i snabb takt. Över tid tenderar den här typen av bolag att prestera väl på börsen.

      Ovan är som sagt väldigt generaliserat uttryckt :)

      Förutom boken i inlägget gillar jag väldigt mycket Howard Marks "The most important thing". Edgar Wachenheims bok "Common stocks and common sense" gillar jag också. Peter Lynchs bok "One up on Wall Street" är en klassiker med samt flera böcker om Warren Buffett. Vill man fokusera på analys per se skulle Aswath Damodarans "Investment valuation" bok kunna vara något som jag läste på universitet :)

      Delete
    2. Stort tack för snabbt svar det är uppskattat! Fint att ha en ände att börja i när det gäller böcker =)

      Delete