Pages

Wednesday 12 June 2024

Ont i axel + träningsstatus

I dagens inlägg blir det träningsfokus. 

Inför 2024 satte jag upp ett mål om att göra minst 7 000 armhävningar. Målet har hittills utvecklats mycket väl och jag är nu endast några 100 armhävningar ifrån att ha klarat av målet. Faktum är dock att när jag satte upp målet så hade jag ont i axeln. Det kan te sig märkligt att sätta ett armhävningsmål när man har ont i axeln.

Desto bättre kändes det inte något i axeln när jag gjorde lite smalare armhävningar. Däremot hindrade axeln mig i början av året ifrån att köra flertalet axel- och bröstövningar på gymmet. Jag har därför under en period av starten på 2024 tvingats skippa vissa styrkeövningar samt i en del fall kunnat genomföra övningarna genom att använda lättare vikter än normalt.

Numera är jag dock glad att konstatera att jag är tillbaka i vanlig iordning igen. Jag kan nu köra samtliga övningar som jag gjorde innan axelproblematiken. Det känns kul.

Jag tränade mycket styrka kring högstadie- och gymnasietiden. Från den tiden hittas fortfarande mitt aktuella rekord i bänkpress (92,5 kg). Efter en styrkeperiod blev det sedan en del år med fokus på löpning.

Under de senaste åren har jag däremot gjort comeback på gymmet. Min nuvarande ambition är att genomföra fem gympass i veckan. För tillfället är jag nog i min bästa gymform sedan min ”comeback”. I fredags drog jag till med 9 repetitioner på 70 kg i bänkpress. Givet det borde jag kunna maxa runt 80-82,5 kg för tillfället.

Jag är därmed inte superlångt ifrån rekordformen i bänkpress. Generellt är det dock numera väldigt sällan som jag maxar i träningssammanhang. Jag håller mig allt som oftast på en kontrollerad nivå.

Inte sällan blir det något bakslag när man är i bra form och vill fortsätta trycka på och sätta nya fina resultat. Jag kommer därför nu att ta någon vecka och fokusera på ”konsolidering” snarare än att försöka pusha vikterna konstant uppåt.

Konditionsmässigt är ambitionen att få in minst två lugna löppass i veckan. Då löpningen minst sagt har varit sparsam ett tag vågar jag ur ett skadehänseende inte trycka på för mycket för snabbt. Lugna löppass kombinerat med annan form av konditionsträning (t ex stakmaskin, crosstrainer och assault bike) tror jag utgör en god bas för att bygga upp en solid konditionsnivå. Lite mer utmanande löppass finns det sedan tid för att introducera längre fram.

Sammantaget är jag väldigt motiverad (som nästan alltid) till att träna. Jag vill fortsätta att upprätthålla en bra träningskontinuitet, där konditionsträningen ska få ta mer plats framöver. Jag har inte gett upp årets löparmål (= springa milen på sub 45 minuter).

Hur är din träningsstatus?

2 comments:

 1. Löpande investeringar15 June 2024 at 09:47

  Kul inlägg! Kroppen är verkligen fantastisk och klarar ofta mer än man tror bara man tolkar dess signaler på rätt sätt. Många vilar nog krämpor alldeles för länge istället för att jobba med lätt aktivering och rörelse. Min egen träningsstatus är nog faktiskt bättre än på länge! Har sedan några år lagt fotbollsskorna på hyllan och fokuserar helt på löpträning. Hade det inte varit för att vi får barn igen närmsta tiden så hade jag satsat hårdare mot resultat men har iaf tagit mig under 39min på milen i år. Nu ställer jag om och jobbar endast mot målet att hinna med 3000km löpning under 2024. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Sorry för sent svar. Superkul att höra att din träningsstatus är bättre än på länge! Grym jobbat med sub 39 min på milen och 3 000 km är grymt mycket. Det fixar du :)

   Delete