Pages

Thursday 13 June 2024

Ta inte rygg på mig – gör du alltid din egen analys?

Något som jag har noterat är att en hel del personer rakt av tar rygg på andra. Det är inte sällan ett vanskligt förfarande.

Spontant påstår jag att det inte är särskilt många som har en oerhört omfattande kunskap om ett stort antal bolag. Jag må ha åsikter om flertalet bolag, men av alla bolag jag skriver om kanske det (om jag tar i lite) är 2-4 bolag som jag tycker mig ha ”lite extra” solid kunskap om. Så en tydlig rekommendation: ta inte rygg mig 😊

Med det sagt är det ändå tveksamt om det är särskilt många som har ett bättre ”facit”. Å andra sidan kan man argumentera för om det verkligen är nödvändigt att försöka kunna ”exceptionellt mycket” om ett bolag.

Man kan alltid diskutera marginalnyttan av lite extra kunskap när man redan har arbetat upp en solid kunskapsnivå, särskilt när man ser hur insynspersoner inte direkt alltid är framgångsrika i sina investeringar.

Något som är tydligt är dock att det finns oerhört mycket kunskap inom investerarkollektivet, där mycket på ett generöst sätt tillhandahålls kostnadsfritt. Mitt tydliga tips är att ta kunskapsinspiration från de personer du anser ha bäst koll på respektive bolag. Jag har exempelvis följt EVO under flera år nu, men om du är intresserad av EVO kommer inte jag att bidra med något särskilt unikt om man jämfört med de allra mest insatta i bolaget.

Om man följer en investerare under en period lär man sig snart hur hen agerar och vad hens styrkor och svagheter är. Något som kan vara värt att tänka på är att bara för att man prickar in ett riktigt fint case betyder det inte att man kommer pricka in ett riktigt fint case nästa gång också. Man bör inte heller utgå ifrån den som ”skriker högst” har den bästa avkastningen.

Det är väldigt lätt att ryckas med när man hör andra personer sälja in sina investeringscase. Jag har genom historiens gång definitivt köpt aktier på inspiration av någon annan utan att själv ha gjort någon analys. Det finns många fallgropar med ett sådant agerande.

Gör du alltid din egen analys eller har du lätt att inspireras (för mycket) av andra personers övertygande investeringscase?

7 comments:

 1. Gör oftast en liten analys och har blivit bättre och bättre på den biten.

  ReplyDelete
 2. Jag har absolut ryckts med av andras hype och entusiasm kring olika case! Jag har dock alltid varit införstådd med att jag är ansvarig för mina beslut. Ingen annan. Så enkelt är det. Ibland får man bita i det sura äpplet. Sånt är livet. Så länge man har mer rätt än fel så blir det bra i längden. 😁😉

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra poäng med att man är ansvarig för sina egna beslut! Ja, har man mer rätt än fel tenderar det ofta att finnas förutsättningar för att det ska bli bra på sikt på börsen :)

   Delete
  2. #Franbetongentillborsen, håller med det du skrivit, har själv gjort allt detta.

   Dessutom blir nog alla investerare bättre och bättre efter tid, så att säga. Nybörjarmisstagen tillhör livet på börsen. Människan är tillräckligt smart för att kunna ändra sitt beteende!

   Delete
 3. Bestämde mig för länge sedan att aldrig handla aktier på tips. Har hållit fast vid det in absurdum till den punkt att jag har svårt att köpa köprekade aktier om jag inte hittat aktien först och köpreken kommer sedan.
  Är inget snille i analys, men vet vad jag letar efter. Går igenom ett fåtal parametrar lite djupare, och tar lätt på resten. Risken med det är att man någon gång hamnar fel totalt (har hänt) men chansen ökar till ett innehav man kan ha kvar i ur och skur.

  ReplyDelete