Pages

Tuesday 30 July 2024

Utdelningar: Januari-juni 2024

Sedan tidigare har jag utlovat en uppföljning av utdelningarna för perioden januari till juni 2024. När nu alla utdelningar för perioden har trillat in på kontot är det så dags för redovisning av utfallet.

För perioden januari till juni 2024 uppgick våra utdelningar till 532 290 kr, det är en nedgång med 14% jämfört med motsvarande period 2023 då utdelningarna uppgick till 621 603 kr. Sammantaget är detta vårt näst bästa utdelningsutfall under ett första halvår.


Bakomliggande faktorer som har påverkat utvecklingen hittills i år (jämfört med motsvarande period 2023) är exempelvis att HANDELSBANKEN drog till med en oväntat hög utdelning. På det negativa kontot hittas bland annat PEAB som signifikant sänkte sin utdelning samt att B3 CONSULTING har flyttat sitt utdelningsdatum från maj föregående år till november. Sedan har vi ett gäng bolag, såsom kärninnehaven EVOLUTION och INVESTOR som visade på stabila höjningar. Därutöver har jag i år en betydligt större kassaposition samt en generellt sett större exponering mot bolag med en låg direktavkastning.

Ser man på utvecklingen för perioden 2011-2024 kan det vara vanskligt att jämföra utvecklingen från ett år till ett annat. Inte minst då vi kan ha haft en hel del belåning för att t ex som just nu ha en rekordstor kassa.

Mitt fokus framöver kommer i större utsträckning att vara på investeringar i investmentbolag och fonder, detta i syfte att bredda portföljen. I syfte att inte erhålla någon störande faktor från detta fokus har jag beslutat mig för att kommande år inte ha något utdelningsmål eller regelbunden uppföljning av de erhållna utdelningarna.

Med detta sagt räknar jag dock ändå över tid med att utdelningarna kommer att fortsätta öka. En milstolpe jag ser framemot att passera någon gång i framtiden är att erhålla en miljon i årliga utdelningar.

6 comments:

  1. Intressant. Det är nog bara att bita ihop. Vilka investmentbolag tänker du mest satsa på?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag låter pris / värde relationen få avgöra vad som köps in varje vecka. På sistone har t ex Lundbergs och VNV Global varit bolag jag haft på köplistan :)

      Delete
  2. Hej kära vän.
    Oavsett minskning eller ej för jämförelsen med ett enskilt räkenskapsår är siffrorna du redovisar inget annat är starka och beundransvärda. Då du/hushållet ej har någon "kniv mot strupen" är det inte svårt att se vad siffran kommer vara om blott 1-2 år. Detta då ni ej - till en stor grad iom. sambons förvärvsarbete(?) - är beroende av utdelningarna för att bekosta ert leverne(?).

    Sakta, men "säkert", ty sköldpaddan vinner alltid!
    Allt gott!

    /Cristofer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Cristofer!

      Tack! För tillfället används inte en krona av utdelningarna till att finansiera våra kostnader, så än så länge kan vi återinvestera och förhoppningsvis se snöbollen växa sig större över tid :)

      Sköldpaddan är bra :)

      Delete
  3. Grymt bra! Känns ju som att utdelningsmålet för i år inte kan misslyckas :-) köttigt med nästan 100k/månad i snitt första halvåret!

    /Arbetsplanen på mobilen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Arbetsplanen! Ja, årets utdelningsmål bör kunna uppnås med god sannolikhet om inget oförutsett inträffar :)

      Delete