Pages

Tuesday 27 August 2024

Catella: Q2 2024

I förra veckan presenterade Catella sin rapport för Q2 2024. Nedan ges en summering av rapporten samt min syn på aktien. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i Catella.

  • De totala intäkterna uppgick till 447 mkr (792)
  • Rörelseresultat sjönk från 94 mkr till 34 mkr, varav rörelseresultat hänförligt till Catellas aktieägare uppgick till 35 mkr (88 mkr)
  • Resultat per aktie efter utspädning uppgick till -0,37 kr (0,95 kr)
  • Förvaltat kapital (AuM) vid periodens slut uppgick till 153 mdkr, en ökning med 1 mdkr jämfört med 31 mars 2024

Fortsatt svag fastighetsmarknad

Catella uppger att värdet på europeiska fastighetstillgångar har sjunkit under de sju senaste kvartalen. Ska man leta efter eventuella positiva tecken i denna trend kan man konstatera att nedgångstakten i det senaste kvartalet var den lägsta sedan nedgången tog inleddes i Q3 2022.

På transaktionsmarknaden är det också en fortsatt svag utveckling. Trots att en viss ökning noterades i kvartalet (+7% vs. föregående kvartal) har transaktionsvolymerna sjunkit med 59% jämfört med när nedgången påbörjades 2022. Catella skriver däremot att ”under det andra halvåret finns en förväntan på fler avslut i vår väsentliga pipeline av affärer”.

Den svaga fastighetsmarknaden är också en bidragande orsak till att Catella i kvartalet erhöll mindre rörliga intäkter. De lägre rörliga intäkterna är den huvudsakliga anledningen till att rörelseresultatet var klart svagare än i Q2 föregående år.

Ökad effektivitet ger hävstång när marknaden vänder

Catella fortsätter arbetet med att optimera kostnadsstrukturen samt att generellt öka effektiviteten och digitaliseringsnivån i verksamheten. En lägre kostnadsnivå och ökad effektivitet skapar en gynnsam hävstång när marknaden vänder uppåt igen.

Inom affärsområdet Investment Management uppgick det förvaltade kapitalet vid utgången av Q2 2024 till 153 mdkr. Det är en sekventiell ökning med 1 mdkr. Tillväxten kommer främst från Asset Management-delen.

Inom affärsområdet Principal Investments är det fortsatt framför allt fokus på att utveckla och slutföra befintliga projekt. Det uppges nu att investeringsprojektet Kaktus har alla kommersiella hyresavtal på plats. Catella har haft flertalet diskussioner om att sälja Kaktus. Än så länge har dock prisnivån från potentiella köpares sida legat för lågt. Catella har en solid finansiell ställning och är tydliga med att man inte kommer att sälja Kaktus till ett pris som är under vad de anser är motiverat värde.

Vidare uppger Catella att man nu tycker det börjar finnas förutsättningar till att starta nya projekt som uppfyller bolagets avkastningsmål. När det kommer till Catellas egna investeringar uppgår dessa för närvarande till 1 484 mkr.

Min syn på aktien

När dessa rader skrivs vid lunchtid på måndagen den 26 augusti handlas Catella-aktien till kursen 28,50 kr. Jag tycker att det är en för konservativ värdering för Catella. Den svaga utvecklingen på fastighetsmarknaden har satt press på såväl bolagets verksamhet som på aktiekursen.

Catella skriver i rapporten att det är för tidigt att uttala sig om att man har sett en botten gällande utvecklingen på fastighetsmarknaden. Man skriver dock också att ”baserat på dialoger vi har med investerare, börjar intresset för att investera i fastigheter som tillgångsslag successivt att öka igen”. På rapportpresentationen uppgav man också att man förväntar sig en bredare vändning på fastighetsmarknaden i början av 2025 samt att andra halvåret 2024 väntas bli bättre än det första halvåret.

Som jag tidigare har angett ökade jag på min position i Catella i förra veckan. En tydlig kortsiktig trigger för Catella skulle exempelvis vara en framgångsrik försäljning av Kaktus.

No comments:

Post a Comment