Pages

Friday 23 August 2024

Extraamortering och ÖKAD belåningsgrad

För många som förvärvsarbetar trillar idag lönen in på kontot. Förhoppningsvis kommer en del av lönen att gå till långsiktigt sparande.

För vårt hushåll har vi i veckan genomfört en extraamortering på vårt bolån. Extraamorteringen uppgår till 40 000 kr. En extraamortering på 40 000 kr tycker jag är en betydande summa i absoluta tal.

När jag sedan sätter summan i relation till vårt bolån medför det att bolånet minskar med drygt 1%. När man håller på att budar på sitt framtida boende är det lätt att bli fartblind. Det är enkelt att tänka ”vad spelar några hundratusen till i lån för roll?”. Det är väldigt lätt att låna pengar och inte alltid lika lätt och givet att betala tillbaka lånet.

Hursomhelst, trots vår extraamortering i veckan har vi fått se vår belåningsgrad öka. I denna ”hypotetiska” övning, vilken enbart görs för att ”det är kul” låter jag Boolis uppskattade marknadsvärde vara det marknadspris som jag använder när jag räknar ut vår belåningsgrad.

Det finns säker massa invändningar man kan ha mot Boolis värdering, men det är som sagt endast ”en kul grej” och ingen vetenskap. Belåningsgraden ska ned till 0% inom 10 år och det oavsett vad marknadsvärdet på bostaden är.

Enligt Boolis senaste uppdatering sjönk värdet på vår bostad med 300 000 kr under den senaste månaden. Det gör att belåningsgraden ökat från 29,1% till 30,1%.

No comments:

Post a Comment