Pages

Tuesday 20 August 2024

Fokus på att bygga starka finansiella vallgravar

För några dagar sedan var det exakt 13 år sedan min fru och jag inledde vår resa mot finansiellt oberoende. 

Det har varit en helt otrolig resa och för ett gäng år sedan uppfyllde vi målet om att vara finansiellt oberoende, något som vi vid resans start definierade som att årliga passiva inkomster (= utdelningar) skulle överstiga våra årliga kostnader.

Efter att vi uppfyllt vårt mål fortsatte vi med ett solitt nettosparande under ytterligare några år. Efter att jag förra året avslutade min 9-5 anställning är månadssparandet nu av naturliga orsaker på en lägre nivå. Att ha en lön mindre i hushållet gör också att vi känner att vi vill fokusera på att minimera risken i vår finansiella situation, snarare än att försöka maximera uppsidan.

Vi har så vi klarar oss och det finns ingen anledning att agera på ett sätt som gör att vi riskerar förlora det vi har byggt upp. Detta har gjort att vi på senare tid tydligt har minskat ned på vår skuldsättning. Allt detta strävar till att bygga upp starka finansiella vallgravar.

Vårt fokus är att fortsätta på nuvarande spår med att stärka upp de finansiella vallgravarna ytterligare. För tillfället har vi en rekordstor kassaposition. Om vi skulle använda hela kassan till att amortera på bolånet skulle en överväldigande del av skulden försvinna.

Även om det är lite lockande att snabbt amortera bort bolånet tror jag inte att det är rätt väg att gå just nu. Jag vill gärna investera regelbundet på börsen samt ha kapital redo om en större sättning kommer. Jag skrev nyligen att målet är att bli skuldfria inom 10 år. Jag tycker att det är en mer rimlig målsättning. Då kan vi kombinera fokus på att både investera på börsen och amortera.

Generellt i övrigt känns det som att jag är på en bra plats nu där jag är nöjd med tillvaron och inte hela tiden måste jag nya milstolpar. Det är en skön känsla att gräva en såväl djupare som breddare finansiell vallgrav via dels riskminimerande åtgärder (t ex amortering och en ökad andel likvider) och förhoppningsvis att börsen över tid kommer fortsätta växa vår nettoförmögenhet.

2 comments:

  1. Vad skönt att kunna vila i det ni arbetat så hårt för. Både att faktiskt kunna det, och att också känna att man kan det. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, det känns skönt att ha landat lite mer och inte känna stress efter att jaga nya saker hela tiden - även om man alltid vill utvecklas och bli bättre etc :)

      Delete