Pages

Monday 19 August 2024

New Wave: Q2 2024

I förra veckan publicerade New Wave sin rapport för Q2 2024. Nedan ges en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget av det som skrivs ska ses som finansiell rådgivning. Jag äger aktier i New Wave. Om inget annat anges avser utvecklingen Q2 2024 vs. Q2 2023.

  • Nettoomsättningen uppgick till 2 397,9 mkr (2 304,5), en ökning med 4%
  • Rörelseresultat minskade från 363,9 mkr till 301,2 mkr
  • Resultatet efter skatt uppgick till 210,3 mkr (259,6), vilket motsvarar 1,59 kr per aktie (1,96)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 337,5 mkr (230,1)

Ökad försäljning och svagare lönsamhet än väntat

New Wave levererade en Q2-rapport där intäkterna kom in strax över mitt estimat men där lönsamheten var tydligt sämre jämfört med vad jag hade skissat på. Torsten skriver i VD-ordet att marknaden under kvartalet var ”betydligt svagare” än vad bolaget tidigare hade bedömt skulle vara fallet.

Beskrivningen av en utmanande marknad är något som har lyfts fram bland flertalet andra bolag i sektorn, och det är således inget specifikt för just New Wave. Det är imponerande att New Wave växer intäkterna och således fortsätter ta marknadsandelar på en för närvarande krympande marknad.

Då New Wave anser den svagare marknaden vara av temporär karaktär väljer man att satsa extra på marknadsinvesteringar för att på sikt stärka försäljningen än mer och ta ytterligare marknadsandelar. Positivt är att bolagets orderstock inför det andra halvåret ser bättre ut än vid motsvarande tidpunkt föregående år.

Efter tre raka kvartal med negativ tillväxt levererade New Wave försäljningsökning igen i Q2. Som nämns ovan ökade nettoomsättningen med 4%, där 3 procentenheter var organisk tillväxt och 1 procentenhet var till följd av positiv valutapåverkan och förvärv. Sammantaget var nettoomsättningen den högsta någonsin i ett andra kvartal.

Rörelsemarginalen sjönk från 15,8% till 12,6%. Minskningen förklaras bland annat av generellt högre kostnader samt ökade satsningar på marknadsinvesteringar. Därutöver fanns också kostnader av engångskaraktär.

Starkt kassaflöde och stark finansiell ställning

Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade med 47% till 337,5 mkr (230,1). Det förbättrade kassaflödet förklaras av lägre varuinköp. Soliditeten ökade från 54,9% till 60,2%. Nettoskulden minskade med 672,9 mkr och uppgick till 1 977,0 mkr (2 649,9).

Framåtblickande

Torsten är i vanlig ordning positiv till den långsiktiga potentialen i New Wave. Bland annat skriver han: ”Jag känner mig väldigt trygg och ser ljust och optimistiskt på framtiden!”. Han poängterar dock att det råder osäkerhet i det kortsiktiga perspektivet, bland annat drivet av geopolitiska risker. En sådan marknad är något han anser kommer gynna New Wave, där man med sin starka finansiella ställning kan fortsätta ta marknadsandelar både organiskt och via förvärv.

Trots kortsiktig osäkerhet räknar Torsten med att uppnå en snabbare tillväxttakt (och högre marginaler) under det andra halvåret jämfört med tillväxttakten som uppvisades i Q2. Man räknar dock också med att fortsätta satsa extra på marknadsinvesteringar.

På tal om förvärv uppger Torsten att han aldrig har fått fler propåer än vad han får just nu. Tre av fyra förvärvspropåer läggs dock åt sidan redan efter 15-20 minuter. Torsten är hoppfull om att kunna presentera ett eller ett par förvärv kommande året. Nuvarande finansiella ställning och outnyttjade kreditlinor gör att man åtminstone kan förvärva för ett par miljarder.

Det viktigaste är dock att hitta rätt bolag och man kommer inte att förvärva endast för sakens skull. Torsten uppger att man kollar på förvärv utifrån ett produkt- eller distributionsperspektiv snarare än utifrån ett rent varumärkesperspektiv. Exempelvis vill man fortsätta växa inom outdoor-segmentet.

På tal om förvärv och framtiden är Torsten tydlig med att målet är att Tenson år 2026 ska ha en nettoomsättning på 500 mkr. Man satsar nu hårt på att marknadsföra Tenson, något som inte hade gjorts på 2-3 år innan New Wave köpte Tenson.

Min syn på aktien

När börsen stängde i fredags handlades New Wave-aktien till kursen 107,00 kr. För helåret 2025 skissar jag för närvarande på en vinst per aktie kring 9,30 kr. Det ger ett P/E-tal på 11,5. Det tycker jag är en attraktiv värdering. 

Jag tycker fortsatt att New Wave borde handlas kring P/E 15, vilket ger ett motiverat värde på 140 kr. En förbättrad marknadssituation, lanseringen av Crafts teamwear i USA och Kanada, Tenson och nya förvärv är exempel på triggers vid en investering i New Wave.

2 comments:

  1. Det skall bli intressant att se hur det går i framtiden. Något jag snappade upp genom avanzas intervju med pingis talangen/silvermedaljören. Truls Möllegård var att Truls bror är tränare i Torsten Janssons Kosta. Skulle gärna se Truls åka runt och marknadsföra craftkläder i t.ex. Tyskland där han skall spela iår och i Pingislandet Kina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det skulle vara fint om Truls kunde marknadsföra Craft på de marknaderna :) Spännande satsning Torsten har!

      Delete