Pages

Sunday 11 August 2024

Mitt enklaste tips om du vill bli rik via börsen

Första halvåret 2024 bjöd på en bra kursutveckling och optimismen spirade, till och med så mycket att investerarkollektivet ansåg dåliga nyheter vara bra nyheter…

…Sedan bestämde sig investerarkollektivet en dag för att dåliga nyheter var dåliga och alla börsintresserade fick från alla möjliga håll lära sig vad en carry trade är. Börsen "rasade" nyligen och man kunde i diverse olika medier läsa hur osäkert allt helt plötsligt hade blivit. Investerare informerades på flera håll om att man skulle vara försiktiga med sina börsinvesteringar. Som långsiktig investerare känns allt sånt här som brus. Det känns som många vänder sina åsikter likt kappan efter vinden.

Om man börjar sitt långsiktiga sparande idag eller är i början av sin investeringsresa är mitt enklaste förslag följande:

  1. Spara så mycket pengar du kan varje månad
  2. Investera alla pengar i en eller ett par billiga indexfonder

Man behöver inte läsa massa aktieböcker för att bli rik på aktier. Man behöver inte kunna massa komplexa analysmodeller eller avancerade ord och uttryck. Man behöver inte läsa bloggar, lyssna på poddar eller andra experter.

Spara, investera (enligt ovan), spara, investera etc. Sätter man detta beteende på repeat tillräckligt länge bör man ha en god sannolikhet att bli rik på börsen.

(För tydlighetens skull 1: Man bör såklart inte dra ned så mycket på sina kostnader att man inte anser sig ha en tillfredsställande livskvalitet).

(För tydlighetens skull 2: Har man börsen och ekonomi som ett stort intresse är det givetvis trevligt att lyssna på experter, poddar och att läsa bloggar etc).

5 comments:

  1. God morgon!
    Enkelt och mycket bra tips. Tänk om alla som får upp ett intresse av att spara pengar kunde läsa detta!

    Trevlig söndag :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Sparande och investeringar görs ofta tyvärr för svårt, det är synd. Trevlig kväll :)

      Delete
  2. Enkelt och okomplicerat, men ack så svårt för många (inklusive undertecknad) att ha disciplin att inte "peta runt" :)
    Tips är att ha olika sparformer för olika ändamål och inte pytsa in allt i ett och samma sparande, buffertsparande, underhållsfond till huset osv. Gör det enklare att faktiskt låta det långsiktiga vara just långsiktigt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, att peta runt håller jag med om att det är svårt att låta bli. Börsen är lite beroendeframkallande :P Bra tips!

      Delete
  3. Öh gäller att investera i bra aktier. Undvik Paradox och Thunderful. Investera i Astor, Investor och Volvo.

    ReplyDelete