Pages

Thursday 1 August 2024

Prevas: Q2 2024

I dagens inlägg är det fokus på Prevas Q2-rapport för verksamhetsår 2024.

Mina tre key takeaways från rapporten:

  • Svagaste justerade rörelsemarginalen sedan Q3 2021
  • Förvärvet av Emmac är godkänt och klart
  • Överlag solid leverans

Jag äger aktier i Prevas.

Sammantaget kom rapporten intäktsmässigt in i princip exakt enligt mina förväntningar. Avrundat till närmsta heltal var avvikelsen mot min prognos 0%. Däremot kom det justerade rörelseresultatet in cirka 12% lägre än vad jag hade skissat på. Förvärvsrelaterade kostnader tyngde rörelseresultatet. Även en lägre debiteringsgrad tyngde rörelseresultatet, medan utvecklingen gynnades av att kvartalet innehöll en arbetsdag mer än i Q2 2023.

På rapportdagen sjönk aktien med 5,72%. Givet lönsamhetsavvikelsen tycker jag att aktien förtjänade att gå ned på den rapporten. Nedan följer några kommentarer kring mina tre key takeaways, min syn på aktien och status på triggers/aktiviteter som inkluderas i min investeringstes.

Svagaste justerade rörelsemarginalen sedan Q3 2021

När flera bolag inom konsultsektorn har uppvisat betydande utmaningar under de senaste åren har Prevas skämt bort sina aktieägare med en stark utveckling, inte minst marginalmässigt. Trots att man fortsatt presterar klart bättre marginaler än vad man kan finna hos en del andra aktörer hade jag som sagt hoppats på högre marginaler i Q2, även om man justerar rörelseresultatet för förvärvsrelaterade kostnader. Det justerade rörelseresultatet landade på 36,1 mkr (35,6), vilket ger en rörelsemarginal på 9,1% (9,4).

Inte sedan Q3 2021 har Prevas levererat en lägre rörelsemarginal. Som förklaring uppger bolaget att debiteringsgraden har minskat jämfört med Q2 2023. Däremot har man gynnats av att kvartalet innehöll en arbetsdag mer än i jämförelsekvartalet.

Fram tills för några år sedan var det framför allt lönsamheten som var svagare än önskvärt i Prevas. Bolaget är nu inne på en resa där man ska visa investerarkollektivet att man är ett premiumbolag. Man är enligt mig på god väg att nå dit men jag vill gärna först se att man tar sig igenom (på ett bra sätt) hela den pågående cykeln med den för stunden mer utmanande marknaden.

Förvärvet av Emmac är godkänt och klart

Från och med den 1 juli 2024 är Enmac en del av Prevas. Detta efter att nödvändiga myndighetsgodkännanden har erhållits. Jag tycker att detta är ett spännande förvärv och ser framemot att Enmac kommer att göra Prevas än starkare. Enmac hade under helåret 2023 en nettoomsättning på 23 miljoner euro och en EBITDA-marginal på 14%. Allt annat lika ger detta en god skjuts åt Prevas intäkter och resultat framöver. Förvärvet gör också Prevas till en nordisk aktör då man nu (förutom Sverige, Norge och Danmark) också har verksamhet i Finland.

Överlag solid leverans

Trots att debiteringsgraden och rörelsemarginalen sjönk tycker jag att Prevas navigerar på ett tillfredsställande sätt genom den nuvarande mer utmanande marknaden. Det hade dock varit intressant att se omfattningen i den sjunkande debiteringsgraden samt vilken nivå debiteringsgraden befinner sig på idag. Oavsett vilket är det imponerande att Prevas höjer priserna i en snabbare takt än kostnadsinflationen. Till syvende och sist levererar Prevas ändå på justerad basis resultatmässigt sitt bästa andra kvartal någonsin.

Min syn på aktien

När dessa rader skrivs på måndagskvällen den 29 juli är den senaste avslutskursen i Prevas 144,40 kr. Enligt mina nuvarande estimat för 2025 och 2026, vilka justerades ned efter Q2-rapportens svagare lönsamhet, handlas aktien till ett P/E-tal på drygt 13 för 2025 respektive strax över 11,5 för 2026. Jag tycker att ett rimligt motiverat värde för Prevas uppgår till runt 170-180 kr.

Jag tycker således att det finns uppsida i aktien från nuvarande kursnivåer. Jag gillar det jag har sett av Prevas under de senaste åren och jag hoppas att bolaget kan fortsätta leverera en solid utveckling även framöver.

Triggers/aktiviteter

Nedan är några triggers/aktiviteter (inklusive status på dessa) som jag vill ska materialiseras i Prevas. En grön bock i statuskolumnen betyder inte per se att jag anser att målet är uppfyllt. Jag har även satt en grön bock om jag tycker att aktiviteten utvecklas i rätt riktning.

Sammantaget är det mycket ”more of the same” (exklusive den lägre lönsamheten i Q2) som jag önskar mig av Prevas, samt att detta förhoppningsvis också kan belöna bolaget med en något högre värderingsmultipel framöver.



No comments:

Post a Comment