Pages

Friday 16 August 2024

RevolutionRace: Q4 2023/2024

Tidigare i veckan presenterade RevolutionRace (RVRC) sin Q4-rapport i sitt brutna räkenskapsår.

Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar. Jag äger aktier i RVRC och inget av det som skrivs ska ses som finansiell rådgivning. Om inget annat anges avser nedan siffror Q4 2023/2024 vs. Q4 2022/2023.

  • Nettoomsättningen ökade med 13% och uppgick till 407 mkr (362)
  • Bruttovinsten uppgick till 293 mkr (269), vilket innebär en bruttomarginal på 71,9% (74,5)
  • Rörelseresultatet ökade från 68 mkr till 74 mkr, med en marginal på 18,3% (18,9)
  • Resultatet per aktie efter utspädning uppgick till 0,53 (0,48) SEK
  • Styrelsen föreslår en utdelning på 1,20 kr per aktie (0,86)

Svagare försäljning och lönsamhet än väntat…

RVRC levererade en rapport som kom inte lite lägre än mina estimat. Som flera aktörer i branschen redan har vittnat om är det en utmanande marknad. Givet detta är det ändå en ”okej” rapport om man kollar på försäljningen och lönsamheten.

Den redovisade försäljningsökningen landade på 13% medan försäljningen i lokal valuta steg med 12%. Samtliga geografiska regioner uppvisar en tillväxt. Den snabbaste tillväxttakten uppvisades i region Övriga världen (18%), följt av DACH-regionen (13%) och Norden (7%). Tyskland är fortsatt den största marknaden och står för cirka 50% av bolagets nettoomsättning.

Det genomsnittliga nettoordervärdet ökade med 12% till 939 kr (842). Det är den högsta siffran någonsin i ett fjärde kvartal för RVRC. Sammantaget bedömer RVRC att man under det gångna räkenskapsåret har ökat sina marknadsandelar.

Bruttomarginalen i Q4 föregående år inkluderade en positiv engångseffekt motsvarande 0,7 procentenheter. Om Q4-kvartalet föregående år exkluderas låg bruttomarginalen i princip i linje med den genomsnittliga bruttomarginalen för de tio senaste kvartalen.

…men tydligt förbättrat kassaflöde och fortsatt stark finansiell ställning

Något som uppvisade en markant ökning var kassaflödet. Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade från 11 mkr i jämförelsekvartalet till 92 mkr. Med en nettokassa på 282 mkr (139) har RVRC en fortsatt stark finansiell situation. Förutom leasing har man inga räntebärande skulder.

Den starka finansiella ställningen borgar för fortsatt tillväxtexpansion samt utdelning och återköp. Utdelningen höjs med 40% och motsvarar en utdelningsandel på 44%, vilket är inom målintervallet där 40-60% av resultatet efter skatt ska delas ut till aktieägarna.

Osäker prognos

I VD-ordet skriver Paul Fischbein att man såg fortsatt tillväxt i juli. Omfattningen på tillväxten framgår inte. Vidare skriver Paul att ”till följd av säsongseffekter påverkas emellertid det första kvartalet i hög utsträckning av hur försäljning går i den senare delen av augusti samt september”.

Jag tycker ovanstående beskrivning är lite väl vag. Det skapar onödig spekulation. Inte minst när han har uttryckt sig mer ”offensivt” tidigare. Han påtalar i det framåtblickande avsnittet återigen också att marknaden för närvarande är tuff.

På längre sikt råder åtminstone fortsatt optimism hos VD:n, bland annat via följande uttalande: ”För oss på RevolutionRace är detta bara början på en spännande resa framåt”.

Min syn på aktien

Då rapporten kom in lägre än mina estimat och jag tycker att de framåtblickande kommentarerna var lite åt det ”luddiga” hållet har jag valt att skruva ner mina estimat för kommande räkenskapsår. Jag vågar inte pensla in att RVRC kommer uppfylla sina finansiella mål (20% tillväxt och 20% justerad rörelsemarginal) kommande år.

När börsen stängde igår handlades aktien till kursen 47,06 kr. För helåret 2024/2025 skissar jag på en vinst per aktie kring 3,00 kr. Givet nuvarande aktiekurs ger det ett P/E-tal på 15,7. För ett tillväxtbolag med solida marginaler och nettokassa känns det inte som en särskilt ansträngande värdering.

Antal utestående aktier i RVRC vid ingången av det nyss avverkade räkenskapsåret var 112 918 918. Under det gångna räkenskapsåret har bolaget återköpt 1 853 261 egna aktier. Således har bolaget återköpt 1,64% av aktiestocken. Det finns fortsatt utrymme att återköpa aktier inom ramen för innevarande återköpsmandat. Därefter hoppas jag att man kommer lansera nya återköpsprogram.

Den våta filten som för närvarande ofta lyfts upp kring RVRC är att bolagets två största ägare håller på att sälja av betydande delar av sina respektive aktieinnehav. Altors lock-up gick ut på rapportdagen och Nyrenstens lock-up löper ut i september. Detta skapar osäkerhet och jag räknar med att fler försäljningar kommer framöver.

Sammantaget tycker jag att detta är en intressant långsiktig aktie, medan den kortsiktiga utvecklingen är mer osäker till följd av framför allt storägarnas säljflöden.

2 comments:

  1. Intressant att se hur det går för bolaget på lång sikt. Dock kollar jag mer på New Wave och Björn Borg i sektorn just nu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det ska bli mycket intressant. Som bolag gillar jag både New Wave och Björn Borg :)

      Delete