Pages

Saturday 17 August 2024

Veckans aktieköp: v.33

Ännu en börsvecka har passerat och det är dags att redovisa veckans aktieköp.

Generellt sett har jag inte handlat mycket i veckan. Veckans enda aktieköp gjordes i investmentbolaget BYGGMÄSTARE A J AHLSTRÖM. Köpkursen landade på 250 kr. Enligt hemsidan IB-index motsvarar det en substansrabatt på 20%. Om man investerar i Byggmästare A J Ahlström krävs att man bland annat tror på bolaget Green Landscaping. Någon som verkar tro på bolaget är fondförvaltaren Johan Thorén som nyligen lyfte upp Green Landscaping som en ”höstfavoritaktie” i Dagens Industri.

Har ni köpt något i veckan?

16 comments:

  1. Johan Thorén är dock en av de sämre småbolagsförvaltarna men han låter alltid vederhäftig i sina intervjuer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tycker det kan vara intressant att lyssna på vissa fondförvaltare ibland. Men oavsett vad man tycker om olika fondförvaltare så är det inget som gör att jag trycker på köp- eller säljknappen, det syftade mest till att fylla ut lite text i inlägget :)

      Delete
  2. Köpte in 200 SCA B till kurs 136,55 eller P/E 26,10. Tycker inte att det är en hög värdering på ett bolag som är stabilt med mycket skog och en bransch som är hyfsad stabil. Detta köp gjordes i tisdags. Onsdag och Torsdag funkade tyvärr inte onlineaktiehandel hos Nordea. Annars hade jag ökat i Elekta. Sedan vill jag gratta Emigrantinvesteraren till ett fint köp i DNO förra veckan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trevligt med SCA! Tråkigt att Nordeas onlineaktiehandel inte var up-and-running. Härligt med gratulationen till Emigrantinvesteraren, fin och trevlig gest :)

      Delete
    2. Japp det är trevligt att äga SCA igen. Gällande DNO har jag själv bara "suttit på läktaren" sedan September 2019.

      Delete
    3. Tack Mikael, jag har inte varit aktiv de senaste dagarna på bloggar. Jag har beslutat mig för att återgå till min digitala ransonering på telefonen till max 30 min /dag och prioriterade inte då att kommentera inlägg. Lyssnade på en intressant podcast på kvartal om ungas ohälsa och social media och kom på mig själv att jag må sätta på en begränsning på telefonen igen.
      Iaf: DNO är ett intressant bolag, jag började äga dem i 2019 men då under namnet RAK petroleum. Var ju ett korsägande mellan RAK och DNO som medförde en rätt stor substansrabatt. Sålde bolaget i samband med uppköpet 2022. Poddarna Market Makers och Börsmagasinet fick mig att börja studera bolaget igen, trodde dock att de hade en på tok för optimistisk syn på öppnande av en oljepipeline. Deras investeringshorisont var 3 månader (om jag förstått det rätt), givet att det är arabiska kulturer tar såna här saker betydligt längre tid. Min tes i DNO var/är att de gör en Betsson, flyttar pengar från osäkra områden till säkra/åtminstone från ett oljeperspektiv politiskt stabila områden och samtidigt delar ut stora pengar till aktieägarna. Kan det bli mycket bättre :-)?

      SCA: Jag satt och räknade på SCA för något år sen, inspirerad av en AFV-analys som gjorts på Latvian Forest. Äger Acadian Timber sen rätt många år sen, en högutdelare som jag egentligen anser betalat på tok för mkt pengar ut givet den cash flow som företaget generarat. Iaf: den analys jag gjorde fick jag det bokförda värdet på SCA skog till ca 370 SEK/ha, Holman ca 420 SEK/ha, Stora Enso 426 SEK/ha, Latvian forest ca 420 SEK/ha och Acadian Timber ca 90 SEK/ha. Nu kan ju förutsättningarna för marknaden vara helt olika mellan de svenska bolagen och Acadian men politiska risken i Kanada bör ju vara samma som för Sverige. Min tes var därför att inte köpa SCA utan snarare Acadian. Om utdelningen sjunker i Acadian så gör det heller ingenting, SCA delar ju i princip inte ut mkt heller. Båda casen bygger ju på att skog kan vara ett bra sätt att inflationshedga + skogen har/kommer att hitta nya användningsområden.

      Den här veckan inga köp, alla våra pengar från lön de kommande 2.5 månaderna ska dels gå till en solelsanläggning med batteri (beräknad återbetalningstid på ca 6 år) samt en lång tur till Asien i 2v i oktober för familjen. Blir med andra ord bara återinvesteringar från utdelningar som sker kommande tiden, räknar dock med att få pengar från Equinor, DNO som ska sättas i arbete. Tycker att Academedia är intressant, en hel del mining företag är intressanta.

      Mvh
      Emigrantinvesteraren

      Mvh

      Delete
    4. Trevlig resa i Asien.
      Jag får kolla på Acadian Timber även om jag då känner att jag blir tvungen att hålla koll på kanadensiska dollarn också. Gällande DNO ja så verkar dem nu gå in i mindre politiska projekt i Norge. Dock skall tilläggas att en av mina kusiner studerat i irakiska Kurdistan.

      Delete
  3. Ökade med 30 aktier i Realty Income, O, innan stängning igår kväll då usd droppade en del. Annars lugn vecka, avvaktar men är beredd med ca 25% kassa vid ev. rejäl nedåtrekyl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man ska inte ha "kassa", bättre vara fullinvesterad och använda kredit vid kraftiga nedställ på marknaden.

      Delete
    2. Bra att passa på i amerikanska aktier om dollarn går svagare. Var några år sedan jag kollade på O nu :) Jag har också en hel del kassa nu, vi får hoppas på en dipp.

      Delete
    3. Anonymous 2: Historiskt har jag kört exakt enligt upplägget du förespråkar, och skulle ha kört samma upplägg igen om jag startade om investerarresan. För tillfället har jag dock ändå kassa, nu är fokus mer på att minska riskerna etc :)

      Delete
    4. Till Anonym 2 "Man ska inte ha kassa..." Varför inte då? Jag kör inte med kredit, belånar när jag subjektivt bedömer att börsen står högt. Kan möjligen överväga det vid sättning typ -20%. För tillfället råkar jag ha 25% kassa, normalt ca 10%. Jag kör tråkig utdelande gubbportfölj: 20-tal pålitliga utdeln. aktier + 7 utd. ETF:er. Enda "kryddan" är ca 5% innehav i AuAgfonderna. Lever på passiva inkomster och det funkar fint.

      Delete
  4. Jag är försiktig nu, tror allmän nedgång inom kort och håller mig cirka 20% likvid. Finns en hel del jag vill köpa till bättre kurser. Emellertid, plockade in några RVRC på 44.50, eventuellt dubblar jag den positionen vid tillfälle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul med RVRC, vi får hoppas bolaget fortsätter utvecklas väl framöver. Jag ökar gärna där också :)

      Delete
  5. Javisst ja, glömde att jag fyllde på några Coor på 41,90. Vill ha en del stabila utdelningsaktier som ger mig pengar att köpa fler aktier :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fint med Coor! Det var ett tag sedan jag kollade på Coor, jag kanske borde ta en titt på dem igen snart.

      Delete