Pages

Friday 30 August 2024

Våra bolånekostnader fortsätter att minska

De stigande räntenivåerna som har uppvisats under de senaste åren har gjort att många hushåll med bolån kraftigt har fått se sina bolånerelaterade kostnader öka.

Svenska hushåll är ur ett relativt perspektiv mer räntekänsliga än hushåll i många andra länder, detta då svenska hushåll tenderar att ha en stor andel rörliga räntor. Riksbankens senaste (och förhoppningsvis) kommande räntesänkningar utgör därmed en välkommen nyhet och lättnad för många hushåll.

I nedan graf har jag sammanställt hur våra bolånekostnader (= räntekostnader och amorteringar) har utvecklats från och med mars 2022. Man kan argumentera för att amortering inte är en kostnad utan istället är en form av sparande. Om man tycker det är en rimlig ansats så räcker det att kolla på räntelinjen i grafen.

Om vi endast fokuserar på räntelinjen kan vi konstatera att hushållet The Dividend Storys räntekostnader toppade i december 2023, då betalade vi cirka 13 300 kr i ränta. Den exakta räntenivån har påverkats av ränteförändringar, att vi har haft bunden ränta under en tid och att vi har amorterat en hel del på bolånet.

Hittills i år har våra månatliga räntekostnader sjunkit vid varje enskild månadsbetalning. Uppmärksamma läsare noterar att september 2024 ännu inte har inträffat, men då vi redan vet vad räntebetalningen kommer att vara den månaden har jag ändå inkluderat siffran i grafen. Räntekostnaden i september 2024 kommer att vara cirka 24% lägre än i december 2023.

Det är angenämt att se sjunkande månatliga räntekostnader. Vi förväntar oss att räntekostnaderna kommer att fortsätta sjunka, dels från att Riksbanken väntas sänka styrräntan ytterligare och att vi kommer fortsätta extraamortera.

6 comments:

  1. Med det tempo hinner ni bli skuldfria snart! Själv har jag 4 betalningar kvar ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Underbart att bara ha fyra månader kvar! Då får ni fira ordentligt :)

      Delete
  2. Väldigt mycket räntekostnad i förhållande till amorteringen.Nåja jag bor i en billig hyreslägenhet då jag aldrig har varit intresserad av att betala pengar till banken i ränta och dessutom behöva betala för att underhålla och reparera bankens bostad under tiden som jag bor i bostaden tills jag äger bostaden.Belåning använder jag enbart som hävstång på mina värdepapper på börsen.Avkastningen på mitt eget kapital som jag får från mina värdepapper betalar min årshyra för lägenheten flera gånger om och även mina övriga levnadskostnader blir betalda gott och väl av avkastningen från mina värdepapper trots att jag aldrig har ägt en bostad i mitt liv.Jag får med andra ord betalt för att bo i en hyreslägenhet medan andra betalar en massa pengar i ränta, underhåll och reparationer till banken innan de äger sin egen bostad.Nåja, det ena behöver inte vara bättre eller sämre än det andra.Det gäller bara att köpa en bostad som har ett bra läge och går att sälja om man skulle behöva det vid en skilsmässa, arbetslöshet eller någon annan livskris om man inte har tillräckligt med kapital för att täcka dessa problemen.Ha en trevlig dag och amortera vidare!!Det är underbart att vara skuldfri och även ha ett stort eget kapital!!
    Mvh Peter Jansson

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, jo bankerna är egentligen lite smyg-fastighetsbolag :P Skämt å sido. Personligen gillar jag att äga (del av min bostad) men jag förstår helt dina poänger. Det känns som att du har en mycket trevlig och fin situation! Att vara skuldfri måste verkligen vara en skön känsla. Vi jobbar vidare mot det målet :)

      Delete
  3. Du tar ett lån med ditt hus/ lägenhet som säkerhet, men om det inte fungerar så är DU personligt ansvarig för ditt lån. Du kan inte som i de flesta länder lämna tillbaka din säkerhet och gå där ifrån. Sverige skyddar banker och företag före oss som bor här. Det gäller även om banker eller bolag gjort fel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det gäller att tänka och värdera risker/osäkerhetsfaktorer när man tar lån. Det är lätt att låna men inte alltid lika lätt att betala tillbaka.

      Delete