Pages

Friday 6 September 2024

3 saker som jag tycker är att unna sig

Ett av mina nyårsmål för 2024 var att unna mig något som jag vanligtvis inte gör.

Jag levererade på det målet tidigare i år efter att ha införskaffat en ny eltandborste. Mitt val av sak att unna sig har rönt viss ironi och förvåning på vissa håll. Jag tänkte stanna till lite vid det faktum.

Jag är så klart medveten om vilken typ av reaktioner som kan tänkas uppstå när man går ut hårt och skriver att man ska unna sig något, för att sedan redovisa att man har köpt en tandborste. Det är sedan lätt att se ironiska kommentarer öka i styrka när ”unna-sig-tandborsten” köps av en person som har sparat 70-80% av nettolönen under flera år och har samlat ihop ett tillfredsställande kapital. 

Man skulle ju nästan tro att det är en tandborste som man också kan flyga med till månen för att det ska vara något som kan kategoriseras som att unna sig. Jag tar verkligen inte illa upp för skämtsamma kommentarer. Det är som sagt en väntad reaktion. Ibland kan det vara lite roligt att ”provocera”, men oavsett vilket så är jag nöjd med min nya eltandborste 😊

För en person som inte alltid har haft (eller fortsatt inte har) den bästa av självkänslor så är jag ändå stolt över att jag står för vad jag tycker. Den känslan har inte alltid funnits hos mig och att jag numera är bättre på det området är betydligt viktigare än tandborsten (eller vad helst annars jag skulle ha kommit på för att uppfylla nyårsmålet).

Hursomhelst, vad betydelsen av "unna sig" egentligen betyder kan man diskutera. Unnar man sig om man köper en påse chips VARJE fredag? Har frekvens något med begreppet unna sig att göra? Eller är unna sig något som kostar ”mycket” pengar (jämfört med vad man vanligtvis spenderar)? Eller ska man avvara tid som man oftast inte har (väljer att prioritera så)?

Lämna gärna en kommentar nedan om vad du anser ”att unna sig” betyder samt nämn gärna något som du gör när du unnar dig.

Tycker man inte att min eltandborste räknas kommer jag nu med 3 (fullt seriösa) saker som jag anser tillhöra kategorin att unna sig.

1. Att själv kunna bestämma över sin tid: Att sluta jobbet som anställd och därmed lämna en inrutad vardag där jag inte själv bestämde hur dagen skulle se ut, det var något jag gjorde förra året. Nu har jag en betydligt större frihet att göra vad jag vill på dagarna. Jag kan ägna mycket tid åt det bästa jag vet, t ex leka med sonen, vara med nära och kära, lära mig om investeringar och att träna. Att ge sig själv tid att själv bestämma mer över vardagen är något jag tycker är oerhört lyxigt.

2. Resa och upptäcka världen: Min fru och jag må ha haft en hög sparkvot, men vissa saker har vi inte velat tumma på. En sådan sak är att resa. Totalt har jag och min fru besökt över 40 länder. Att resa är ett stort intresse vi har och vi reste mycket innan vi fick barn. Det är oerhört kul och givande att lära känna nya människor och kulturer.

3. Lyssna på välkända artister gratis: Ett ställe som jag tycker är mycket trevligt är Skansen, vilket är beläget på kungliga Djurgården i Stockholm. För en billig peng kan man införskaffa ett årskort. Som småbarnsförälder har det blivit många turer till Skansen under de senaste åren. Under en av dessa turer lärde jag mig att man kostnadsfritt kan se när varje program av Allsång på Skansen repeteras, inklusive de enskilda artister som ska vara med den specifika dagen. Varje artist/grupp framför på repetitionen sin/sina låt/låtar minst 2 gånger. Det är coolt att se artisterna live och oerhört nära.

Ovan är per se inte någon rankinglista. Det finns många fler saker jag kan lägga till på listan ”att unna sig”, exempelvis att en måndag ta en tre-timmars lunch med en kompis och nästan uteslutande prata aktier och investeringar 😊

11 comments:

  1. Att köpa elektrisk toaborste är det också att unna sig?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, jag visste inte ens att det fanns. Men varför inte?

      Delete
  2. 40 länder Wow det var en hel del. Har varit i 8 länder som 36 åring. Vilka länder rekommenderas utanför Europa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu har jag inte varit så mycket utanför Europa, tex aldrig varit i USA eller i Sydamerika. Har velat resa till staterna men den starka USD avskräcker. Bott i flertalet länder i Europa + rest till många fler, här är min lista på länder:
      - Australien, bodde där 1 år som yngre och var där i börjanb av 2000-talet. Fantastiskt land, flora och fauna som SydostAsien men med västerländsk kultur. Räkna dock med att behöva 4v; 5-6d i Melbourne, 5-6 Sydney, 1v Cairns (rekommenderas att ta dykarcert där) och 4-5d i Darwin / Kakadu National Park. Har själv inte varit på Ayers Rock eller Västkusten.
      - Thailand; fantastiskt land med osannolikt fina stränder och vänlig befolkning. Fantastisk mat, inte varit där sedan 2018 men sägs vara många ryssar där.
      - Turkiet; undvik turistfällorna Alanya/Antalya. Kan däremot varmt rekommendera Bodrum som är pärlan i Turkiet, dock må man vara beredd på lite tjockare plånbok eller ha kontakter som man kan bo hos. Istanbul är väl värt en vecka. Turkiska köket kan varmt rekommenderas.
      - Israel / Tel Aviv. Inget drömställe att åka till nu efter oktober attacken men vi (jag och hustrun) tyckte mycket om Tel Aviv, fantastiska stränder och en väldigt västerländsk och ungdomlig atmosfär. Vi var där förra året i maj och tyckte mycket om staden. Jerusalem historiskt intressant, likaså Döda Havet även om bad i Döda havet snare är att betrakta som sak man gör en gång i livet än man vill återkomma och göra. God mat, om man nu gillar Hummus.


      Undvik:
      Tunisien, var där 1v i höstas. Smutsigt, dåligt säkerhetsläge (poliser i princip vid varje rondell och många hade maskingevär). Tunis intressant men säkerhetsläget då var allt annat än bra, Karthago intressant.

      - Grekiska delen av Cypern; höstresa/mitten av oktober fölr ett par år sen så vädret var bra, fina stränder men tex Kroatien har ett mkt finare landskap än Cypern. Det sägs att den turkiska delen av Cypern ska vara finare, framför allt nordöstra kusten.

      Mvh
      Emigrantinvesteraren

      Delete
    2. Spännande lista från Emigrantinvesteraren! Israel och Turkiet (t ex Istanbul) tycker jag också är intressanta resmål (även om Israel som Emigrantinvesteraren skriver inte är rätt läge att besöka just nu). Att bada i Döda havet var roligt att testa, dock måste man komma ihåg att inte klia sig i ögonen innan man har duschat/tvättat sig efter att ha badat :)

      USA är definitivt ett land jag gillar oerhört mycket. Jag har varit där flertalet gånger och det finns oerhört mycket att se och utforska. Också Kanada är väl värt ett besök.

      Sedan är Japan ett land jag fann mycket intressant. Även Kina och Taiwan är intressanta resmål :)

      Delete
    3. Tack för rekarna. Istanbul har jag varit i + Izmir och Pamukkale och Kusadasi ( farsan har lägenhet i sistnämnda).

      Delete
  3. Har varit upptagen med annat 1v nu så inte haft tid/möjlighet att kommentera på sistone. Här är min topp 5 som jag unnar mig/familjen:
    - Resor: Vi reser i regel 2v varje år till de österikiska alperna, 1v kring påsk - senaste åren har det blivit Italien, 1-1.5v Sverige som framöver enbart kommer bli på somrarna. Nu när båda mina föräldrar har gått bort så vill jag börja visa barnen delar av Sverige som de inte varit på, förut har vi alltid hållit oss kring Mälardalen. Blir också en höstresa till ett varmare land 1-2v.
    - Min hund aka "PT": Han kostar förvisso lite pengar men framför allt tid; i regel 1.5-2h per dag men det ger så oerhört mkt tillbaka. Jag lagar mat till honom som jag fryser in så det sparar jag pengar på men han kostar säkert 1500 SEK i månaden.
    - Äta ute; den gång i veckan jag träffar mina kollegor går vi alla ut och äter och socialiserar oss; antingen äter hela familjen eller enbart jag och hustrun på restaurant nån gång i månaden. Jag prioriterar också att träffa andra svenska pappor en gång i månaden på restaurant/bar för att hålla kontakten med svensk kultur.
    - Bo i ett på tok för dyrt hus; Relativt nytt (10 år) med A-klass läge, poolen i drift 3 månader per år kostar både ström och kemikalier men varma dagar som i år har det varit fantasiskt att ta ett dopp. Vi hade tur när vi köpte huset, det har säkerligen stigit >3ggr jämfört med vårt inköpspris.
    - Tid; jag tar bilen till jobbet den gång i veckan som jag åker, mitt jobb ligger ca 200km enkel väg, sparar ca 3h tur och retur. Hade jag tagit allmänna kommunikationer hade jag behövt stiga upp 0445 istället för 0600 och har en helt annan flexibilitet att åka hem när jag vill. I tillägg har vi en städerska som kommer hem till oss varje vecka 1 dag i veckan => familjens (oftast jag själv då hustrun lagar all mat) städning är enbart att dammsuga ca 1-1.5h per vecka.

    Vår sparkvot numer är väldigt låg / kring 5% men vi är helt obelånade, samtliga utdelningar återinvesteras (kommer landa kring 370 kSEK efter skatt i år), har en aktieportfölj på ca 7 MSEK.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för en mycket intressant redogörelse! Det låter som du har en magisk lista och situation :) Inspirerande och grymt jobbat!

      Delete
  4. Afghanistan lär vara ett spännande turistland, om man vill uppleva spännande kulturer och träffa nya människor. Eller närbelägna billiga Pakistan. Har faktiskt hört att turisterna börjar återvända till Syrien och Iran också. Mellanösterns pärlor som någon uttryckte det. Valutorna är heller inget problem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har en kompis som för närvarande åker runt i vissa "stan"-länder och det ser åtminstone ut att vara väldigt fin natur på en del ställen :)

      Delete
  5. Jag unnar mig tid med barnen (som driver mig till vansinne tidvis) istället för att följa normen och skola in tidigt på förskolan.

    Shopping på lokala bakluckeloppisen. Barnprylar för småpengar.

    Ett restaurangbesök där känslan och atmosfären är det viktiga.

    ReplyDelete