Pages

Thursday 12 September 2024

Evolutions ”volatila” återköp

I dagens inlägg är det fokus på EVOs aktieåterköp.

När dessa rader skrivs på eftermiddagen den 11 september har EVO inom ramen för pågående återköpsprogram återköpt totalt 1,05% av antalet utestående aktier. Att antalet aktier minskar, framför allt när det görs till vad som synes vara attraktiva kursnivåer, är trevligt att se.

EVO närmar sig nivån för att ha använt hälften av det återköpsmandat man annonserade i samband med Q2-rapporten. Det har dock varit en lite ryckig handel när det kommer till EVOs återköp. För en utomstående är det (åtminstone inte för mig) helt lätt att förstå rationalen alla gånger.

Pågående återköpsprogram har hittills inkluderat 34 dagar där EVO har återköpt aktier. Dessa 34 dagar redogörs för i grafen nedan. Dock har EVO några dagar haft ”uppehåll” med återköpen, något som jag inte redovisat i nedanstående graf.

Under de 34 köpdagarna har man återköpt i genomsnitt 65 316 aktier per dag. Flest aktier (106 621) återköpte man den 30 augusti, tyvärr till den tredje högsta kursen som man har återköpt aktier för under pågående återköpsprogram. I slutet av augusti köpte EVO vid sex tillfällen 100 000 aktier, eller fler, vid samtliga tillfällen var då aktiekursen klart högre än snittkursen man köpt vid under de 34 dagar man återköpt aktier.

Återköpsaktiviteten hittills i september har varit lägre än snittet, samtidigt som kursen är lägre än snittet. Självfallet vill man som investerare att bolaget återköper fler aktier när kursen är låg. Det blir intressant att följa återköpsaktiviteten framöver.



2 comments:

  1. Morgon!
    På sikt, över tid, spelar inte dagskursen så stor roll när man utför återköp regelbundet. Fast visst är det som du skriver, bättre vid låga kurser.

    Jag hävdar att få svenska företag har uthålligheten att göra kontinuerliga aktieåterköp så som Swedish Match gjorde. Hoppas att EVO och SEB kan starta upp en ny trend där fler företag faktiskt gör det!

    Tyvärr finns det dåliga exempel på när företag har gjort enstaka återköpsprogram och sedan aldrig mer. Även återköp när aktien och vinsten är på ATH för att sedan totalkrascha och behöva nyemission, puh!

    Anyway, håller tummarna för att Evolution orkar hålla i återköpen under lång tid, enligt deras nya ramverk för kapitalallokering verkar det lovande.

    ReplyDelete
  2. Börsbolag skall inte ägna sig åt att köpa tillbaka sina egna aktier utan det är bättre att de delar ut pengarna till sina aktieägare så kan investerarna sköta köp och sälj av aktier på börsen.Utan återköpen så hade aktiekursen varit lägre än idag då investerarna inte är särskilt intresserade av att betala allt mer för aktier i Evolution så att kursen stadigt stiger över längre tider.Jag njuter av att se flocken av investerare som fortsätter klamrar sig fast vid alla dessa aktier som är förlorare på börsen de 3 senaste åren där Evolution ingår.Det är mycket enklare att tjäna pengar på värdepapper som delar ut pengar och att köpa indexfonder på röda dagar och sedan ta hem vinster på blåa dagar och upprepa nästa röda dag osv....Det är bara att mjölka ut tusentals kronor varje gång man säljer sina indexfonder om man har kapital till att köpa för större summor.Mvh Peter Jansson

    ReplyDelete