Pages

Thursday 17 October 2024

Är Handelsbanken en intressant investering? 5 saker för och 5 emot

I dagens inlägg är frågeställningen huruvida jag anser att Handelsbanken är en intressant investering idag. I inlägget listas fem punkter för och fem punkter emot samt min slutsats.

Jag äger aktier i Handelsbanken.

Stark finansiell ställning (+)

Med Fredrik Lundbergs olika engagemang i listan över Handelsbankens största ägare är konservatism och stark finansiell ställning något som är synonymt med den svenska storbanken. Handelsbanken har en oerhört stark finansiell ställning. Vid utgången av Q2 2024 uppgick kärnprimärkapitalrelationen (efter anteciperad utdelning) till 18,9%. Det är fyra procentenheter över nuvarande myndighetskravet. Detta är alltså efter att man har exkluderat 5,2 kr per aktie i anteciperad utdelning. Innan det är dags för nästa års utdelning att skiftas ut till aktieägarna bör den anteciperade utdelningen ha hunnit stiga till ett tvåsiffrigt tal. Handelsbankens ordinarie målintervall när det kommer till buffert mot myndigheternas kapitalkrav uppgår till 1-3 procentenheter. Den starka finansiella ställningen gör Handelsbanken motståndskraftigt i turbulenta tider. Handelsbanken har blivit utsedda till en av världens tre säkraste kommersiella banker samt den säkraste kommersiella banken i Europa.

Låga kreditförluster (+)

Handelsbankens konservativa hållning och decentraliserade affärsmodell är starkt bidragande orsaker till att man historiskt har kunnat uppvisa mycket låga nivåer av kreditförluster. I turbulenta tider har man historiskt många gånger klarat sig betydligt bättre än övriga storbanker verksamma på den svenska marknaden. Som en konsekvens medför den konservativa hållningen och lägre operationella risken att Handelsbanken kan halka efter relevanta konkurrenter i expansiva tider.

Hög utdelning (+)

Kommer den underliggande anteciperade utdelningen i Q3 och Q4 att landa i nivå med utfallet i Q2 kan Handelsbanken dela ut 13,20 kr nästa år och samtidigt ha en kapitalbuffert på fyra procentenheter (givet ett oförändrat kapitalkrav). Därutöver står på agendan att erhålla likvider från tidigare annonserade försäljningar gällande den finska verksamheten. Vidare har Handelsbanken för närvarande valt att ha en procentenhets extra kapitalbuffert mot myndighetskravet till följd av konjunkturell osäkerhet. Förhoppningsvis tas denna extra kapitalbuffert bort i samband med bokslutskommunikén 2024, alternativt senast vid bokslutskommunikén för verksamhetsår 2025. Givet aktiekursen 100,60 kr (= stängningskursen den 16 oktober) är min tro att de kommande tre årens utdelningar kommer att motsvara >30% av nuvarande börsvärde.

Ökat kostnadsfokus (+)

Även om den starka tilltron till kontorens betydelse och den decentraliserade affärsmodellen har gynnat Handelsbanken historiskt, så har banken varit för långsamma i den digitala omställningen. Något som har krävt större investeringar i syfte att utveckla sitt digitala erbjudande. Sammantaget finns det goda möjligheter för Handelsbanken att optimera sin kostnadskostym och öka effektiviteten i banken. Detta är något som den relativt nyligen tillträdde VD:n har högt upp på sin prioriteringslista. Exempelvis borde kostnadseffektiviteten kunna förbättras med hjälp av AI- och automatiseringslösningar.

Låg värdering (+)

När börsen stängde onsdagen den 16 oktober uppgick den senaste avslutskursen i Handelsbanken till 100,60 kr. Baserat på det justerade egna kapitalet vid utgången av Q2 handlas aktien till P/B 1,02. Det är exakt i linje med hur aktien har handlats i genomsnitt från och med Q3 2020. Innan Handelsbankens glansdagar falnade handlades aktien däremot till en klart högre värdering. Personligen anser jag att P/B 1,02 är för konservativt för Handelsbanken. Jag tycker att en motiverad kurs för Handelsbanken ska motsvara P/B 1,25. Min tes är att intresset för Handelsbanken (åtminstone kortsiktigt) kommer att öka i takt med att utdelningssäsongen närmar sig. För att investerarkollektivet varaktigt ska handla aktien till högre multiplar tror jag att banken måste visa en verksamhetsutveckling som genererar en bättre kostnadseffektivitet och ett minskat lönsamhetsgap jämfört med konkurrenterna.

Sjunkande räntor pressar räntenettot (-)

Fram till och med Q4 2023 hade Handelsbankens räntenetto stigit sekventiellt 11 kvartal i följd och noterat flertalet nya rekord. Detta var en konsekvens av de snabbt stigit räntorna som ägt rum under de senaste åren. Räntenettot står för över 70% av intäkterna och är därmed den avsevärt viktigaste intäktskällan för Handelsbanken. När inflationen nu fallit i snabb takt har räntebanan toppat ur för den här gången och bankernas listräntor sjunker. Detta sätter press på bankernas räntenetton. Delvis kommer ökade lånevolymer (och ökat sparande) framöver att kompensera för de lägre räntenivåerna. Det kommer dock inte räcka för att helt motverka räntenedgången.

Ökad konkurrens på bolån (-)

Med en marknadsandel på 21% vid utgången av juni 2024 är Handelsbanken tillsammans med Swedbank (22% marknadsandel) de två klart största aktörerna på den svenska bolånemarknaden. Samtidigt är det allt fler aktörer som vill ta del av denna lukrativa affär. Konkurrensen innefattar såväl övriga storbanker som mindre aktörer såsom SBAB, Länsförsäkringar och Skandiabanken. Därutöver har relativt nya nischaktörer som exempelvis Stabelo (som bland annat Avanza samarbetar med) dykt upp under senare år. Jämför man Handelsbankens och Avanzas kundbas har Avanza en större andel yngre kunder. För Handelsbankens långsiktiga del gäller det att säkerställa att (inte för mycket) kapital flödar ut i samband med arv och generationsskiften. Sammantaget har dock marknadsandelsutvecklingen på bolånemarknaden varit relativt trögrörlig under de senaste 10 åren. Vid utgången av 2014 hade Handelsbanken en marknadsandel på 23%.

Regulatoriska risker (-)

Banksektorn präglas konstant av diverse olika regulatoriska risker. Vid en positiv tolkning kan man säga att det skapar ökade vallgravar för storbankerna, detta då komplexiteten i att driva bank kontinuerligt ökar. På den negativa sidan driver de regulatoriska kraven ofta ökade kostnader, exempelvis om mer personal och systeminvesteringar krävs för att uppnå compliance med nya regelverk. Den regulatoriska risken kan också handla om att kapitalkraven höjs, något som allt annat lika hämmar bankernas förmåga att skifta ut kapital till aktieägarna alternativt att investera i tillväxtsatsningar. Storleken på bankskatten är ytterligare något som bidrar med osäkerhet från tid till annan. Så länge nuvarande svenska regering sitter vid makten är min tro att förutsättningarna bibehålls som de är. Skulle en socialdemokratiskt ledd regering komma till makten efter nästa val ökar osäkerheten kring bankernas beskattning.

Sämre lönsamhet än peers (-)

Efter att under en tid ha varit ansedd som den klarast lysande stjärnan bland storbankerna har nu Handelsbanken tydligt tappat denna position. Lönsamhetsmässigt har man istället kommit att bli den sämst presterande aktören av de fyra storbankerna. Så länge denna situation råder är risken stor att många investerare väljer att allokera sitt kapital till andra aktörer. Som nämns ovan har Handelsbanken goda möjligheter att öka kostnadseffektiviteten i banken. Lönsamheten på eget kapital skulle också förbättras om man tog bort den extra kapitalbuffert man för tillfället har och sedan väljer att skifta ut detta kapital till aktieägarna.

Svaga tillväxtutsikter (-)

Aktiens låga värdering är något också talar om marknadens förväntningar på bolagets framtida tillväxt. Handelsbanken kommer inte över tid att bjuda på någon närmelsevis hög tillväxt. Förhoppningsvis kan man i bästa fall över tid förvänta sig en tillväxt i linje med hur den generella ekonomin utvecklas på bolagets hemmamarknader, där den svenska marknaden är den viktigaste.

Slutsats

Som investerare i Handelsbanken förväntar jag mig att den största delen av avkastningen de kommande åren erhålls i form av utdelningar. Som nämns ovan räknar jag med att Handelsbanken under de kommande tre åren kommer att skifta ut mer än 30% av nuvarande börsvärde i form av aktieutdelningar. Därutöver är min tes att Handelsbanken ska minska lönsamhetsgapet till konkurrenterna samtidigt som man fortsätter att vidmakthålla hög kvalitet på utestående lån och vara en välkapitaliserad bank med låg risk. Sammantaget gör detta att jag anser att värderingen bör vara högre än vad den är idag. Givet dagens aktiekurs, mitt motiverade värde och förväntningar om kommande utdelningar är min tes att man som investerare fram till och med 2026 kan erhålla en CAGR kring 15-20%.

2 comments:

  1. Bra genomgång. Vill man ha en bra konservativ placering så är detta en given kandidat. En av de få banker som kan klara en bank-run. Själv har jag köpt från och till de senaste månaderna.
    MvH Lars

    ReplyDelete
  2. Mycket bra skrivet. Tack för inlägget.

    ReplyDelete