Pages

Friday 18 October 2024

Nordea: Q3 2024

Igår presenterade Nordea sin rapport för Q3 2024. Nedan ges en summering av rapporten samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation.

 • Räntenettot sjönk med 1%

Avgifts- och provisionsnettot ökade med 4%

Totala intäkterna ökade med 2%

Avsättningar för kreditförluster och liknande resultat: -51 mn euro (-33)

Rörelseresultatet sjönk med 5%

Vinsten per aktie landade på 0,36 euro (0,38)

Avkastning på eget kapital* uppgick till 16,7% (17,9)

* Inklusive periodiserade resolutionsavgifter.

Nordea levererade en solid rapport, där intäkterna kom in över nivån i Q3 2023. På sekventiell basis sjönk intäkterna med 1%, där den mer flyktiga resultatraden ”Nettoresultat av poster till verkligt värde” var den enda intäktsraden som uppvisade tillväxt.

Kostnadsmässigt noterades en ökning med 12% (exklusive lagstadgade avgifter) jämfört med Q3 2023. Justerat för uppgörelse med en amerikansk myndighet steg kostnaderna med 9%. Mer än hälften av den kostnadsökningen beskrivs som investeringar i tillväxt, teknik och riskhantering. Gällande kreditförluster är dessa fortsatt på en låg nivå.

Positivt är att banken beskriver en ökad aktivitet när det gäller nya lånelöften, vilket var andra kvartalet i följd som en tillväxt uppvisades på detta nyckeltal. För marknaden i stort råder däremot en fortsatt tröghet när det kommer till såväl bolån som företagslån.

Nordea fortsätter att ha en stark kapitalsituation där kärnprimärkapitalrelationen nu är 2,3 procentenheter över myndighetskravet. Den nordiska storbanken har fått godkänt av den europeiska centralbanken att lansera ännu ett återköpsprogram. Ett återköpsprogram som ger mandat att återköpa aktier för 250 mn euro till slutet av februari 2025.

Justerat för uppgörelsen i USA uppgick avkastningen på eget kapital till 17,1%. Det är starkt. I rapporten passar man också på att höja sin guidning gällande avkastningen på eget kapital till minst 16% för helåret 2024. För 2025 räknar man med en avkastning på eget kapital på minst 15%.

Vid utgången av Q3 uppgick det egna kapitalet per aktie till 8,98 euro. När detta skrivs på torsdagseftermiddagen handlas aktien till 10,96 euro, vilket medför en P/B-multipel på 1,22. Nordea har under en period nu gått från klarhet till klarhet. Det är en imponerande resa banken har genomfört och med sin aktieägarvänliga kapitalallokering är nuvarande kursnivå inte särskilt ansträngande.

För egen äger jag dock inga aktier i Nordea för tillfället. Personligen anser jag att aktien åtminstone borde kunna leta sig upp över 140 kronorsnivån.

1 comment:

  1. Äger inte heller aktier Nordea men känner att det kan vara en fingervisning för övriga storbanker.

    ReplyDelete