Pages

Tuesday 22 October 2024

Norion: Q3 2024

I förra veckan presenterade Norion sin rapport för Q3 2024. Nedan ges en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rådgivning. Siffrorna avser Q3 2024 vs. Q3 2023 om inget annat anges.

Låneportföljen uppgick till 48,5 mdkr (44,1)

Rörelseintäkterna uppgick till 895 mkr (906)

K/I-talet landade på 27,6% (24,5)

Kreditförlustnivån uppgick till 2,1% (2,6)

Rörelseresultatet sjönk från 405 mkr till 393 mkr

Resultatet per aktie uppgick till 1,50 SEK (1,49)

Avkastningen på eget kapital kom in på 14,4% (16,6)

Kärnprimärkapitalrelationen uppgick till 16,1% (15,1)

Låneportföljen, vilken till 46% består av lån till fastighetskunder, växte med 10% och bolaget stärkte sin kärnprimärkapitalrelation. Däremot sjönk intäkterna och rörelseresultatet samtidigt som också både avkastningen på eget kapital och K/I-talet försämrades.

Intäkter

Räntenettot står för 90% av Norions totala intäkter. Räntenettot gynnades när de snabba räntehöjningarna ägde rum. Efter att räntenettot toppade i Q4 2023 har en nedgång på 7% uppvisats.

När räntorna nu sänks sätter det (allt annat lika) press på Norions intäkter. Sjunkande räntor leder i normalfallet också till att avsättningar för kreditförluster bland befintliga kunder minskar och att fler kunder är villiga att ta lån. Därutöver resulterar de lägre räntenivåerna i sjunkande finansieringskostnader för Norion. Totalt sett är cirka 70-80% av Norions finansieringskostnader kopplade till Stibor-räntan, vilket således gör att finansieringskostnaderna minskar i takt med att räntan sjunker.

När det kommer till räntenettot väljer Norion att inte intäktsföra räntebetalningar för kunder vars lån befinner sig i det så kallade Steg 3 de facto har betalat sina räntor. Detta har påverkat utvecklingen negativt för räntenettot i framför allt Q2 och Q3 2024.

Avseende kunderna som befinner sig i Steg 3 skriver Martin Nossman i VD-ordet bland annat följande: ”Vi har en nära dialog med våra kunder och en bra plan framåt för att dessa kunder ska kunna komma i kapp med sina räntebetalningar”.

De överlag lägre avsättningarna för kreditförluster bidrog till att vinsten per aktie kom in i samma härad som motsvarande kvartal föregående år. Min tes är att avsättningarna för kreditförluster kommer fortsätta att vara i nedåtgående trend, drivet av centralbankernas ytterligare planerade räntesänkningar.

Kort kommentar kring de olika affärssegmenten

  • Corporate: Norion uppger att man har en bra position inom detta segment med att erbjuda finansieringslösningar till medelstora företag. Till följd av räntesänkningarna mår kunderna väsentligen mycket bättre nu än tidigare
  • Real Estate: Den genomsnittliga belåningsgraden för juniora lån uppgår till höga 75%, och 57% på seniora lån. 39% av lånestocken utgörs juniora lån. Överlag uppges kunderna må ganska bra och inga nya kunder har fått betalningsutmaningar, utan betalningsutmaningarna ses endast hos kunder som tidigare har flaggats för att ha bekymmer med att fullgöra sina förpliktelser
  • Collector: Antalet kunder som får sin första- och/eller andra betalningspåminnelse sjunker
  • Payments: Man växer snabbare än marknaden. Bokusgruppen är exempel på en ny kund i Q3. Totalt har bolaget nu mer än 5 miljoner kunder i Walley

Kapital- och likviditetssituation

När det gäller avkastningen på eget kapital har den (allt annat lika) hämmats av att Norion under perioden har ackumulerat cirka 1,2 mdkr i ytterligare kapital. Kärnprimärkapitalrelationen på 16,1% är nu 680 baspunkter över myndighetskravet.

Den totala kapitalrelationen uppgår till 16,7%, vilket är 330 baspunkter över myndighetskravet. Norions mål angående kapitalsituationen är att ”samtliga kapitalrelationer ska överstiga det regulatoriska kapitalkravet med 200-400 baspunkter”. Norion har därmed en mycket god kapitalsituation.

När det kommer till likviditetstäckningskvoten publicerade Finansinspektionen nyligen ett ställningstagande. Finansinspektionens nya besked innebär att man inte kan tillgodoräkna sig inlåning som härstammar från tredjeparts plattformar i samma utsträckning som tidigare har varit möjligt.

Detta gjorde att Norions likviditetstäckningskvot gick från 141% vid utgången av Q3 till att vara 103% om Finansinspektionens ställningstagande hade applicerats. Kvoten på 103% är inte tillfredsställande och Norion behöver öka denna nivå. Man uppger dock att det är en relativt trögrörlig materia, men siktar på att uppnå en gradvis ökning under de kommande kvartalen för att nå en nivå på 107,5-110,0%. Exempelvis jobbar banken aktivt med att öka inlåningen via sina egna kanaler.

Min syn på rapporten och aktien

Norion levererade en överlag stabil rapport, där de underliggande trenderna är ungefär som förväntat i nuvarande omvärldsmiljö. Generellt präglas Q3 av att vara ett lugnare kvartal då två av tre månader består av sommarmånader. Norion påtalar att man har sett en högre kundaktivitet igen från och med mitten av september.

När dessa rader skrivs vid lunchtid på måndagen handlas aktien till kursen 39,80 kr. Givet mina prognoser för i år och kommande år ger det en P/E-multipel kring 6,5-7,5. Det är en låg värdering. Jag äger inte aktier idag men det är en aktie jag har koll på och är inte främmande för att köpa. Det är dock oerhört viktigt att likviditetstäckningskvoten ökar härifrån.

No comments:

Post a Comment