Pages

Friday 25 October 2024

Värderingsexpansion i kvalitetsbolaget

Rapportfokuset fortsätter på bloggen.

Tidigare i veckan presenterade Inwido sin rapport för Q3 2024. Nedan ges en summering av rapporten samt min syn på aktien.

  • Nettoomsättningen sjönk med 3% och uppgick till 2 273 mkr (2 339)
  • Den totala orderingången ökade med 3% medan orderstocken ökat till 2 640 mkr (2 428).
  • Operationell EBITA uppgick till 304 mkr (308)
  • Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 3,22 kr (3,25)
  • Nettoskuldsättningen uppgick till 1,2x operationell EBITDA (0,9x exklusive IFRS 16)

Med en såväl total som organisk ökning med 3% presterade Inwido för andra kvartalet i följd en tillväxt i orderingången. Bland de olika affärsområdena uppnådde e-Commerce (+16%), Östeuropa (+11%) och Skandinavien (+2%) en ökad orderingång, medan Västeuropa (-8%) noterade en lägre orderingång.

Nettoomsättningen i Q3 sjönk med 3%, där den organiska tillväxten landade på -1%. Efterfrågan är fortsatt dämpad på flera marknader – inte minst i Finland, Norge och England – vilket skapar prispress. Däremot uppvisas en god aktivitet på renoveringsmarknaden i Danmark samt att positiva tendenser syns gällande att den svenska renoveringsmarknaden har bottnat ur. Sammantaget tar Inwido marknadsandelar på sina huvudmarknader.

VD Fredrik Meuller uppger att det är hög aktivitet på förvärvssidan. Han uppger också att Inwido har fyra viktiga områden som verkar som drivkrafter i bolagets strävan efter att uppnå 20 mdkr i intäkter 2030. Dessa fyra områden utgörs av:

  • De positiva effekter som EU:s gröna omställning medför
  • Normalisering av efterfrågan
  • Organisk tillväxt i form av expansion till nya marknader och lansering av nya produkter
  • Förvärv

Min syn på aktien

Inwido visar återigen att man är ett kvalitetsbolag. Trots utmanande omvärldsfaktorer levererar man en solid rapport, där god lönsamhet uppvisas. Man har en god finansiell situation som möjliggör fortsatta förvärv.

Marknaden tog emot aktien positivt och handlade upp aktien med 10,30% på rapportdagen. Stängningskursen på tisdagen den 22 oktober uppgick till 196,00 kr. Efter aktiens starka utveckling i år har värderingen kommit upp betydligt och aktien handlas nu kring P/E 20 baserat på mina justerade vinstestimat för innevarande år.

Med hopp om gradvis bättre efterfrågan framöver kommer vinsten att öka. Med lite medvind från omvärldsfaktorer och fortsatt god lönsamhet indikerar min vinstprognos för 2025 att aktien nu handlas till strax över P/E 16.

Jag gillar verkligen Inwido som bolag men jag tycker inte riktigt att min säkerhetsmarginal uppfylls för närvarande. Jag har därför sålt mina aktier i Inwido. Jag hoppas att aktien ska dippa en bit nedåt framöver. Tror man på bolagets målsättning om att uppnå 20 mdkr i intäkter 2030 är aktien dock fortsatt väldigt billig idag. Det är också ett bolag som gynnas av hållbarhetstrender samt att man kommer fortsätta att genomföra förvärv.

1 comment:

  1. Märkligt stabil rapport. Lite konstigt att det inte fluktuerar mer med tanke på exponeringen mot bygg och renovering. Äger inte själv, men ser lockande ut. Vad jag förstått är det en konsolidering i fönstertillverkningen i Europa som är det verkliga caset, låter intressant för mig, något som kan ge många år av tillväxt utöver marknadens så att säga.

    ReplyDelete