Pages

Thursday, 6 February 2025

Coor: Q4 2024

Idag publicerade Coor sin Q4-rapport för verksamhetsår 2024.

Jag skrev nyligen en längre text om bolaget där jag bland annat lyfte fram 5 steg för att återvinna marknadens förtroende. I dagens inlägg tänkte jag utgå ifrån denna tes och ge min syn på statusen på vart och ett av de 5 stegen.

Inget som skrivs ska ses som någon form av rådgivning. Jag äger aktier i Coor. Nu kör vi.

5 steg för att återvinna marknadens förtroende

Följande 5 parametrar har identifierats som potentiella triggers vid en investering i Coor. Jag ser det som ett 5-stegsprogram för att återvinna marknadens förtroende.

Steg 1: Nytt ledarskap

Den 7 januari 2025 skickade Coor ut ett pressmeddelande där man uppger att valberedningen har föreslagit Mikael Stöhr som ny styrelseordförande i Coor. Mikael Stöhrs CV innefattar bland annat att han var VD för Coor under perioden mars 2013 till juli 2020 samt att han också var styrelseledamot i Coor under perioden maj 2013 till juli 2020. Coor levererade väl under Mikaels VD-sejour. Att Mikael kommer tillbaka till Coor i rollen som styrelseordförande är därför något jag ser som positivt.

Efter att ha varit verksam i Coor i mer än 20 år (varav 4 år som VD) kommunicerades det den 11 november att AnnaCarin Grandin kommer att lämna rollen som VD. AnnaCarin uppges lämna rollen för nya uppdrag utanför koncernen. Den 1 december antog Peter Viinapuu rollen som tf VD för Coor.

Mikael Stöhrs återkomst och, en av honom handplockad VD, är något jag ser som en första grundbult i att återskapa förtroendet för Coor. Om man som Stöhr redan har ett gott rykte är min tes att han inte skulle återkomma till Coor, med risken att få en mindre positiv stämpel på sig, om han inte ser en tydlig potential till förbättring i bolaget.

Status: Coor nämnde idag att en ny VD för den danska verksamheten kommer att presenteras inom de närmsta veckorna. I övrigt har inget nytt (mig veterligen) tillkommit i detta steg.

Steg 2: Lönsamhetslyft från kostnadsbesparingsprogram

Trots det omfattande effektiviseringsprogram som sjösattes i Q3 2023 har Coors verksamhet utvecklats åt fel håll. Saker har bland annat tagit längre tid än planerat, något som har bidragit till att tvinga fram ytterligare kostnadsbesparande åtgärder.

För Coor är det av största vikt att återställa lönsamheten till en (i första skedet) mer normal nivå och sedan i nästa fas lyfta lönsamheten till bolagets målnivå (= 5,5% justerad EBITA-marginal).

Att återställa lönsamheten till mer normala nivåer är det andra steget på resan mot att återfå marknadens förtroende. Det flertalet kostnadsbesparingsprogram som sjösatts bör kunna göra det möjlighet att prestera klart bättre än vad man gör idag.

Status: Marginalmässigt går utvecklingen för tillfället åt helt fel håll. I Q4 2024 uppgick den justerade EBITA-marginalen till 3,3%. Motsvarande siffra för helåret 2024 var 4,4%. Anledningar till den svaga utvecklingen är bland annat operationella utmaningar i Sverige och Danmark samt en suboptimal organisationsstruktur.

Både i den svenska och danska verksamheten uppges det vara ett intensivt fokus på att förbättra bemanningsplaneringen, något som ska bidra till ökad lönsamhet. För den svenska verksamheten uppgav tf VD att man väntas se resultat inom någon månad.

Avseende den suboptimala organisationsstrukturen har Coor olika upplägg i vart och ett av de länder man är verksam i. Man har nu tagit fram, och förhandlat med facket, en organisationsmodell som är mer streamline:ad. Som ett resultat väntas 130 personer lämna bolaget och kostnadsbesparingar väntas uppgå till 120 mkr på årsbasis. Den nya organisationen träder ikraft den 1 april 2025 och kostnadsbesparingarna väntas erhållas successivt med start andra halvåret 2025.

Steg 3: Förbättrad kassagenerering

För helåret 2024 guidar Coor att kassagenereringen väntas uppgå till cirka 60%. Det är långt under målet om att kassagenereringen ska uppgå till minst 90%.

Historiskt har dock bolaget visat att man ligger kring 90% kassagenerering. Jag ser därför inte något skäl till varför man tydligt inte ska förbättra kassagenereringen från rådande nivå. En förbättrad kassagenerering gör att den finansiella situationen kan stärkas.

Status: Trots att vinstvarningen gjordes den 14 januari kom kassagenereringen in 3 procentenheter under 60%. Utfallet blev 57%. Det är oerhört långt ifrån målnivån på 90%.

Ovanstående bild visar att man historiskt har legat mestadels stadigt över 90%. Då inget strukturellt har förändrats räknar jag med att kassagenereringen ska studsa upp till mer normala nivåer framgent. Det är något som möjliggör minskad skuldsättning.


I rapportpresentationen visade Coor också ovanstående bild, vilken visar avvikelsen från 90% kassagenerering. Det känns som rimliga förklaringar och något som är görbart att hantera.

Steg 4: Minskad skuldsättning

Svag lönsamhet, svag kassagenerering och generösa utdelningar har gjort att skuldsättningen inte är långt ifrån att slå i taket gällande bolagets finansiella mål (= att nettoskulden i relation till justerat EBITDA ska understiga 3,0x).

Från ett förtroendeperspektiv är det enligt mig viktigast att man kan påvisa att skuldsättningsgraden sjunker innan nya vidlyftiga utdelningar görs. En generös utdelning är dock något som Coor lyfter fram som ett av huvudargumenten för att man ska investera i bolagets aktie.

Mitt huvudscenario är därför inte att man kommer att skrota utdelningen helt när bokslutskommunikén publiceras i februari. Jag utgår däremot ifrån att man kommer att sänka utdelningen. En möjlighet skulle vara att kommunicera att en mindre utdelning görs till våren och att man ämnar återkomma, om de finansiella ramarna så möjliggör, med ytterligare ett utdelningsförslag senare under 2025.

En förbättrad lönsamhet, minskad utdelning och förbättrad kassagenerering gör att jag räknar med att skuldsättningsgraden successivt kan börja förbättras någon gång under 2025.

Status: Inom ramen för detta steg tycker jag att de första stegen i min tes har spelat ut som planerat än så länge. Utdelningen minskades som väntat (från 3,00 kr per aktie till 1,50 kr per aktie). Däremot uppger Coor att man ämnar återköpa aktier för 50 mkr. Det ska dock ske efter bolagsstämman, så det tar ytterligare minst några månader innan de pengarna ska börja användas. Enligt Coors definition av justerad nettovinst så uppgår utdelningsandelen till 75% och återköpsdelen uppgår till 25%. Med andra ord skiftar Coor ut hela den justerade nettovinsten.

Skuldsättningen ökade i Q4 och uppgår nu till 3,0x. Man kan argumentera för att det vore mest ansvarsfullt att ställa in utdelningen helt. Men som sagt är utdelningskomponenten något som Coor lyfter fram som argument till att äga aktien. Det, i kombination med hur ägarbilden ser ut, gjorde att jag fann det osannolikt att utdelningen helt skulle ställas in.

Min tes är att Coor kommer leverera förbättrad lönsamhet och bättre kassagenerering, faktorer som gör att skuldsättningen kan minska från båda ändar (= högre EBITDA och minskad nettoskuld). Coor kommunicerade igår att man ser framför sig att nettoskulden i relation till justerad EBITDA ska minska till 2,5x under 2025.

Steg 5: Nya kundkontrakt, uppfyllt lönsamhetsmål och återupptagen generös utdelning

Efter att bolaget har vidtagit flertalet åtgärder för att förbättra den svaga prestanda som nu uppvisas ligger vägen öppen för att ta Coor till nästa nivå. Coor är en ledande aktör på IFM-tjänster på den nordiska marknaden.

Både FM- och IFM-marknaden väntas växa över tid, drivet av bland annat ett ökat effektivitets- och kostnadsfokus bland bolag och organisationer som idag sköter facility management i egen regi. Något som gör att dessa bolag och organisationer kan komma att outsourca hela eller delar av sina facility management-behov.

För Coors långsiktiga utveckling är det givetvis oerhört viktigt att man fortsätter att vinna nya kundkontrakt, samt lyckas behålla den absoluta majoriteten av befintliga kundkontrakt.

En utökad kundportfölj kombinerat med en solid kostnadskontroll gör att bolaget har rimliga möjligheter att uppnå sitt lönsamhetsmål. Detta kombinerat med tydliga rutiner för att säkerställa önskad nivå på kassagenereringen och fortsatt lägre räntor etc gör att man dels kan hålla skuldsättningsgraden i schack och dels att man kan skifta ut generösa utdelningar till aktieägarna.

Status: Coor uppger att marknaden fortsatt är stabil och drivs en underliggande tillväxt. Omförhandlingsgraden uppgick till 88% under 2024. Kunderna är således nöjda med Coors leveranser.

Samtidigt har Coor vunnit flera nya kundkontrakt. Exempel på nya kontrakt är Sweco, ICA Restauranger och Telenor Tower. Man har också tecknat kontrakt med nya små och medelstora företag. Därutöver uppges bolaget ha en stark pipeline med potentiella nya kunder, både inom FM och IFM.

Avslutande tankar

Sammantaget kan man summera Coors situation med att marknaderna är stabila men att bolaget har flera interna problem att hantera. Jag ser framemot att Coor ska annonsera en ny permanent VD och att de annonserade effektiviseringsåtgärderna bär frukt samt inte minst ser jag framemot att skuldsättningen minskar.

Skulle skuldsättningen minska till 2,5x vid slutet av 2025 tror jag man kan räkna med högre utdelning och högre aktiekurs om ett år. Skuldsituationen är dock ett osäkerhetsmoment som inte ska underskattas. Lyckas man inte med sina åtgärdsplaner och i värsta fall tvingas ta in mer kapital från aktieägarna är situationen minst sagt besvärande.

Det skulle vara exceptionellt dåligt ledarskap om man delar ut pengar och återköper aktier om man inte har mycket torrt under fötterna när skuldsättningen slår i taket av skuldsättningsmålet.

Min investeringstes har inte ändrats efter dagens rapport.

No comments:

Post a Comment