I förra veckan presenterade B3 Consulting sina siffror för Q1 2025. Nedan ges en summering av rapporten samt min syn på aktien.
Jag äger aktier i B3 Consulting. Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation.
Nettoomsättningen ökade med 15% och uppgick till 323,6 mkr (281,3). Hela tillväxten förklaras av förvärv, där de tre bolagen Webstep, B3 Consulting Poland och Habberstad bidrog med 73,7 mkr. B3s organiska tillväxt var -11%. Ett minskat antal konsulter och färre arbetsdagar (vs. jämförelsekvartalet) var faktorer som bidrog negativt till utvecklingen.
Positivt är att B3 ökar debiteringsgraden till 84,2% (78,4). Sekventiellt sjunker debiteringsgraden något, enligt VD är det en effekt av att många kontrakt startas upp i Q1. Sammantaget kom nettoomsättningen in 3% under mitt estimat.
När det kommer till rörelseresultatet har jämförelsestörande poster hämmat utvecklingen med 3,4 mkr, varav 2,0 mkr utgör en reservering för avgångsersättning och 1,4 mkr avser transaktionskostnader relaterade till förvärvet av Habberstad. Justerat för dessa poster uppgick rörelseresultatet till 19,3 mkr, vilket ger en rörelsemarginal på 6,0%. Det var högre än min prognos på 5,0% i rörelsemarginal.
Fit for Growth
I ett konsultbolags anda är man idérik när det kommer till att identifiera fyndiga projektnamn. B3 uppger i samband med Q1-rapporten att man lanserar initiativet ”Fit for Growth”. Det är ett program som inkluderar såväl tillväxtinitiativ som kostnadsbesparingar. Inom ramen för Fit for Growth lanserar bolaget ett nytt kostnadsbesparingsprogram som ska generera en besparing på 25 mkr på årsbasis, där helårseffekten väntas nås i slutet av 2026.
Samtidigt uppger B3 att man börjar organisera sig i större enheter. En sådan är enheten Systemutveckling Stockholm. Inom Systemutveckling Stockholm samlas systemutvecklingsbolagen i Stockholm inom ett organisatoriskt paraply i syfte att möta kunderna med ett ”ännu starkare och mer samlat erbjudande”. Ambitionen är att denna typ av större enheter ska inkludera 50-100 konsulter (även om Systemutveckling Stockholm består av cirka 120 konsulter).
Ökat fokus på Norge
Den 25 februari 2025 förvärvade B3 51% av aktierna i det norska IT-konsultbolaget Habberstad. Habberstad konsoliderades in i B3 från och med den 1 mars 2025. Habberstad omsatte under 2024 78,6 miljoner norska kronor, där rörelsemarginalen uppgick till 6,8%. Bolaget uppges vara specialiserat på konsulttjänster inom digital transformation, strategiutveckling och ledarrekrytering och har en betydande andel kunder inom försvarssektorn. Förvärvet innebär att B3 etablerar sig på den norska marknaden.
I syfte att ytterligare växa närvaron i Norge har B3 också etablerat ett ”leveransbolag”, vilket ger möjligheter för svenska B3-bolag att expandera till Norge. Leveransbolaget ämnar genomföra uppdrag både med konsulter från B3s svenska dotterbolag och med lokalt rekryterade konsulter i Norge.
B3s ökade fokus på den norska marknaden gör att affärsområdet B3 Norway lanseras.
Mina tankar
B3 har under en tid radat upp riktigt svaga kvartalsrapporter. Givet den bakgrunden var min första reaktion när Q1-rapporten publicerades ”det var inte så dåligt ändå”. Exempelvis är inte en justerad rörelsemarginal på 6% tillräckligt bra, men det var ändå ett steg i rätt riktning mot en mer accepterad rörelsemarginal.
Samtidigt fortsätter marknaden att vara utmanande. Enligt B3 var marknaden bättre i Q1 2025 än i Q1 2024, dock är marknaden sämre nu än vad bolaget förutspådde under hösten. Bolaget pratar i vanlig ordning om vikten av att både gasa och bromsa samtidigt. Ett nytt kostnadsbesparingsprogram lanseras. Det är nästan så att man funderar lite över hur det kan finnas så mycket ”överskottskostnader” (även beaktat den svaga marknaden) att ta av att man kan rada upp kostnadsbesparingsprogram efter kostnadsbesparingsprogram.
Hursomhelst, något som det dock inte sparas in på är lån. Vid utgången av Q1 2025 uppgick nettoskulden (exklusive leasing) till 177,3 mkr, en ökning från 52,7 mkr jämfört med Q1 2024. För att vara ett kapitallätt konsultbolag finns det enligt mig mer att önska när det kommer till den finansiella ställningen.
Efter bland annat flera riktigt svaga kvartalsrapporter, ambitiöst lönsamhetsmål som inte är i närheten av att uppfyllas och en ökande skuldsättning har förtroendet för B3 minskat tydligt inom investerarkollektivet.
När börsen stängde i fredags handlades B3-aktien till 60,00 kr. Svag marknad och B3s historik de senaste åren gör det utmanande att estimera verksamhetsutvecklingen för innevarande och kommande år. I brist på bättre ”gissar” jag på en justerad vinst per aktie 2025 på 4,56 kr och en justerad vinst per aktie 2026 på 7,15 kr.
Mina estimat, framför allt för 2026, är avsevärt lägre än ABGs estimat. Skulle mina estimat slå in handlas B3 till P/E 8,4 för 2026. Det är inte en särskilt hög värdering. Min riktkurs för 2026 är satt till 100 kr.
Det är lite ”rock-n-roll” kring B3 och har man hög prio på att sova gott om natten finns nog mer stabila och förutsägbara konsultbolag att kika på 😊 Med det sagt tycker jag ändå att det borde finnas en god uppsida i B3 om man får lite marknadsmedvind och har en solid kostnadsdisciplin.
Jag vill komplettera med några perspektiv som kan vara värdefulla.
ReplyDeleteFör det första är det värt att notera att bolaget trots ett extremt tufft konsultklimat levererar en justerad rörelsemarginal på 6 % i Q1, en tydlig förbättring jämfört med tidigare kvartal. Dessutom ökar debiteringsgraden till 84,2 %, vilket visar på bättre kapacitetsutnyttjande trots en fortsatt svag marknad. Historiskt är förbättrad beläggning en av de första indikatorerna på en vändning i konsultbranschen.
B3:s ökade närvaro i Norge via Habberstad och etableringen av ett nytt leveransbolag ger nya expansionsmöjligheter på en stabilare och ofta högre prissatt marknad än Sverige. Det ger även riskdiversifiering mot det inhemska svaga klimatet.
Ledningen genom initiativet ”Fit for Growth” tydligt adresserat kostnadssidan. Det kommer innebära 25 MSEK i årliga besparingar med full effekt från 2026, vilket kommer att slå direkt på rörelsemarginalen.
Att nettoskulden ökat är sant, men i relation till intäkter och EBITDA är skuldsättningen fortfarande på hanterbara nivåer. Dessutom har man använt upplåning för strategiska förvärv, inte för att täcka underskott i verksamheten, vilket är en viktig distinktion.
B3 handlas idag till cirka EV/EBITA 7–8x 2025e, vilket är 30 % under jämförbara bolag och 25 % under sitt eget historiska snitt. Med förbättrad effektivitet, tillväxtmöjligheter i Norge och Polen samt en möjlig cyklisk återhämtning i IT-konsultmarknaden från H2 2025, ser risk/reward väldigt bra ut härifrån.
Rapporten var ett steg i rätt riktning!
Stort tack för dina tankar och perspektiv, mycket intressant!
DeleteJag tror i grunden att vi har en ganska snarlik syn, även om jag är lite vagare i det jag skrev :) Jag har blivit lite luttrad av det flertal tidigare kostnadsbesparingsprogam som "kommer slå direkt på rörelsemarginalen".
Gällande skuldsättningen så finns det olika läger bland de aktieägare och intressenter jag har pratat med huruvida de finner nuvarande väg rätt att gå eller inte.
Men som sagt, tror vi delar synen i att rapporten var ett steg i rätt riktning och att aktien borde handlas högre. Vill du diskutera B3 mer löpande och om du har X eller Bluesky, droppa gärna ett DM :)
Tack igen för intressanta tankar!