Jag roade mig igår med att läsa igenom Coors årsredovisning för verksamhetsår 2024.
I dagens blogginlägg tänkte jag lyfta upp några takeaways från årsredovisningen. Det kan vara sådant som jag inte hade koll på tidigare eller t ex något som kan vara bra att påminna sig om. Jag äger som bekant aktier i Coor. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation.
Coors fem största kunder
Vid utgången av 2024 var följande Coors fem största kunder:
- Danska Byggnadsstyrelsen
- Equinor
- Karolinska Universitetssjukhuset Solna
- PKA (danska Polisen, Kriminalvården och Åklagarmyndigheten)
- Volvo Cars
På listan över de fem största kunderna återfinns därmed två danska kunder, två svenska kunder och en norsk kund.
Marknaden
Den nordiska marknaden för Facility Management-tjänster bedöms ha en ”stor tillväxtpotential”. Idag uppskattas marknadsstorleken uppgå till 400 mdkr. Marknaden för outsourcade FM-tjänster (bedömd marknadsstorlek: 200 mdkr) väntas växa med ungefär 3% årligen. Marknaden för outsourcade IFM-lösningar (bedömd marknadsstorlek: 20 mdkr) väntas uppvisa en årlig tillväxt kring 5%.
Coor strävar efter att fortsätta växa genom både IFM och enstaka tjänster, genom nyförsäljning, förlängningar av befintliga kontrakt och förvärv av välskötta bolag. Avseende marknaden för enstaka FM-tjänster är bolagets fokus primärt att växa inom lokalvård och fastighetsservice.
Abonnemangsintäkter, kostnadsflexibilitet och kassagenerering
Kostnader relaterade till personal utgör 62% av rörelsens kostnader. Något som ger en relativt stor flexibilitet i sin kostnadsbasen, vilket gör att omsättningsförändringar ”normalt sett” har begränsade effekter på rörelsemarginalen.
När det gäller affärsmodellen skriver bolaget: ”Coors affärsmodell har en stor del av intäkterna relativt stabila i form av abonnemang som tillsammans med ett begränsat behov av kapital för investeringar och rörelsefinansiering ger en stabil och stark kassagenerering, vilket innebär att rörelseresultatet i hög grad omvandlas till kassaflöde. Bolaget opererar med ett negativt arbetskapital vilket innebär att tillväxt direkt bidrar till kassagenereringen”.
Kassagenereringen kan sedan användas till utdelning, förvärv, återköp av aktier eller att amortera skulder. När det kommer till eventuella förvärv väntas dessa vara relativt små.
Målet om en EBITA-marginal på 5,5% + skuldsättning och aktieåterköp
I VD-ordet skriver den dåvarande tf VD:n Peter Viinapuu: ”Med de åtgärder som nu implementeras under 2025 så är förväntan att vi skall nå vårt långsiktiga marginalmål om 5,5 procent för år 2026”.
CFO Andreas Engdahl: ”…känner sig dock övertygad om att den kraftsamling som nu görs tar bolaget tillbaka till marginalmålen” samt ”Vi ser exempelvis operativa utmaningar i Sverige och Danmark, utmaningar som är inom vår egen kontroll, och där har vi initierat ett aktivt arbete för att återställa lönsamheten”.
Ännu en gång skriver Coor om marginalmålet på 5,5% är görbart 2026: Bolaget ser med tillförsikt fram mot 2025, där vidtagna åtgärder kommer att positionera Coor väl för att nå det långsiktiga EBITA-marginalmålet om 5,5 procent för helåret 2026.
Bolaget är också konfident med att få ned skuldsättningsgraden: ”Ambitionen är att vidtagna åtgärder kopplat till lönsamhet och kapitalbindning kommer att sänka skuldsättningsgraden till under 2,5 under 2025”.
Avseende aktieåterköp skriver bolaget: ”Vi avser nu att lansera ett återköpsprogram som man ska se som en naturlig förlängning av utdelningar, då vi avser att makulera återköpta aktier som kommer att öka framtida utdelningar per aktie”.
Erbjudande och produktutveckling
Coor driver mer än 140 restauranger och serverar varje år cirka 10 miljoner måltider och över 100 miljoner koppar kaffe. Coor integrerar AI brett, exempelvis för att minska matsvinn i restauranger och förbättra effektiviteten i interna utbildningar.
Ett intressant område när det kommer till utveckling av erbjudandet är datadriven lokalvård. Via Coors erbjudande är det nu möjligt att få en lokalvårdstjänst som i realtid mäter hur mycket olika ytor används, vilket gör att städningen kan anpassas därefter. och anpassade städningen därefter. Detta kan göras genom att använda sig av sensorer som installeras i en byggnad / ett kontor. Exempel på data kan vara hur många gånger en toalett har använts eller hur länge ett mötesrum har varit upptaget under dagen.
Mina tankar
Något som slår mig är att det är ett flertal gånger i årsredovisningen som Coor lyfter fram att marginalmålet verkligen ligger inom räckhåll 2026. Extra trevligt hade det dock varit om nuvarande VD Ola Klingenborg hade uttalat något liknande. Det har ju hänt förr i bolagsvärlden att en ny VD kommer in och ändrar om en hel del 😊
Når Coor 5,5% EBITA-marginal 2026 finns enligt mig definitivt en tydlig uppsida i aktiekursen från nuvarande nivåer (stängningskurs 28 april: 39,00 kr). I mitt Excel-ark har jag lagt in 5,5% EBITA-marginal 2026 och har som tidigare nämnts en riktkurs på 53 kr.
Bolaget verkar som sagt tro att man har goda möjligheter att nå marginalmålet 2026. Det gjordes en del insynsköp i november och december 2024 samt februari 2025. Som extern investerare skulle man ändå gärna vilja se fler insynsköp efter Q1-rapporten, framför allt från VD Ola. Samtidigt skulle jag också vilja se att bolaget kommer igång med sitt återköpsprogram.
No comments:
Post a Comment