Tuesday, 10 May 2022

Vikten av att veta varför du har investerat


På börsen har det nu varit mer turbulent och volatilt under en period. Det finns definitivt reella utmaningar som oroar investerarkollektivet. Tror man att historien upprepar sig torde börsnedgångar vara intressanta långsiktiga investeringsmöjligheter.

Med det sagt är det ändå som alltid omöjligt att veta var och när botten i en börsnedgång inträffar. För egen del försöker jag köpa regelbundet. Någon gång vänder förhoppningsvis börsen uppåt. Även om det fortsätter ned en bit till innan vändningen sker hoppas jag att köpen som görs nu kommer visa sig vara tillfredställande när utvecklingen summeras om t ex 5-10 år.

Är man långsiktig och relativt passiv investerare finns det egentligen ingen anledning att följa utvecklingen på sparkontot på regelbunden basis. Jag kollar sällan på hur värdet på min depå utvecklas, inte minst gäller detta när det är stökigt på börsen. Om jag ska köpa aktier loggar jag in på depåbanken och genomför köpen. Om jag inte ska handla, loggar jag inte in på depån.

I ett sådant här börsklimat vill jag belysa vikten av att man verkligen måste veta varför man har investerat som man har gjort. Det kan låta självklart men jag tror tyvärr inte att svaret på den här frågan är självklar för alla. Åtminstone har den inte alltid varit självklar för mig. Jag tänker främst på tillfällen när jag har ”slarvat” med min egen analys och istället rakt av tagit rygg på någon annan.

Det må vara en sak att ta rygg på någon när allting går bra (vilket inte ska tolkas som att jag rekommenderar att man rakt av följer andra), den stora utmaningen är dock när saker och ting inte går som planerat. Att saker och ting inte alltid går som planerat är snarare regel än undantag.

Det räcker att aktien (utan att något har ändrats i caset) du har investerat i sjunker med 30-40%. Om man då själv inte är tillräckligt insatt i caset och vet varför man har investerat i bolaget är det väldigt lätt att drabbas av oroskänslor samt att man vidtar irrationella åtgärder.

Det är vanskligt att få till stånd en live-uppdatering kring personen man ryggade gällande deras nuvarande syn på aktien. Vidare är det svårt att veta de egentliga bakomvarande orsakerna till att någon köpte en aktie i första skedet. Kanske personen i fråga redan har sålt aktien och gått vidare med en ny investering, då sitter man där själv och vet inte vad man ska göra. Sannolikheten är då inte den bästa för att göra de mest optimala valen.

Vidare finns det många olika investeringsstilar. Vad som är populärt tenderar att gå i vågor. Vad som är populärt tenderar också att vara något som har gått bra under en längre tid. Har man haft en framgångsrik utveckling är sannolikheten också större att ett högre antal personer lyssnar på det man säger. Personligen gillar jag att i en del situationer gå motvals. Man ska inte gå motvals för sakens skull, men för egen del tycker jag att man inte sällan hittar intressanta case om man letar där (relativt) få andra letar.

Avslutningsvis vill jag bara tydliggöra att det självklart är toppen att man låter sig inspireras av andra och att ta del av andra personers tankar. Detta är något som bidrar till att stärka sin egen analys och analysprocess.

3 comments:

 1. hej killar, jag är väldigt glad över att vara här och jag gillar så mycket rikt innehåll som delas här är väldigt utbildande och inspirerande, jag vill också snabbt bidra med att dela användbar information och mitt personliga vittnesbörd som jag upplevde för några dagar sedan, jag läste liknande blogginlägg på en webbplats för några dagar sedan om en stor kärleksförtrollare som hjälpte så många människor att få tillbaka sin före detta kärlekspartner och han har också den magiska kärleksförtrollningskraften att återförenas och återställa trasiga äktenskap/hem igen. jag var först inte stöder kärleksmagisk stavning tidigare eftersom jag hade en vän som sa att hon hade kontaktat några människor online och hävdade att de är kärleksstavar men de fungerar inte, jag var rädd för att inte falla i samma fälla, tills Jag läste från ett blogginlägg på nätet om den riktiga kärleksförtrollaren Dr.Oduduwa, jag gav det ett försök eftersom det inte skadar att prova något nytt, så idag är det tre dagar sedan jag hade kontakt med Dr.Oduduwa och som han lovade mig att min ex kärleksman återvänder hem för att be mig om ursäkt, jag tar det bara som ett skämt, jag gav dr.oduduwa min man bild och namn och jag gav honom min egen bild och namn, han sa att han skulle gå att lansera en kärleksförtrollning för mina räkningar och att inom 3 dagar kommer min man att återvända till mig. Jag följer bara hans instruktioner och jag tillhandahåller det stavningsmaterial som krävs för att kasta en kärleksförtrollning till handling. Goda nyheter för mig idag fick jag ett telefonsamtal från min man man Showman, han har inte ringt mig de senaste 3 månaderna nu sedan vi gjorde slut, just idag fick jag ett telefonsamtal och sms från honom, han bad mig om ursäkt och lovade att komma tillbaka hem i kväll, här sitter jag med honom just nu och äter middag tillsammans, det verkar vara som en magi eller jag drömmer. Denna kärleksförtrollning av denna goda man Dr.Oduduwa fungerar verkligen för mitt bästa. Jag rekommenderar honom starkt till alla som vill få tillbaka ex kärlekspartner, återställa trasigt hem, kärleksförtrollning för sann kärlek och tillit i ett förhållande, om du misstänker att din kärlekspartner är otrogen mot dig, kontakta honom idag för en snabb brådskande lösning är säker. garanti 100%. skicka meddelande till hans personliga
  WhatsApp
  https://wa.link/q5f107

  till kommunikation med Oduduwa gratis onlinekonsultation idag, bra omedelbart resultat är säkert.

  Vill du ha snabba svar och omedelbar lösning på följande relationsfrågor?:

  1. skilsmässa par lösning för att återförenas
  2. hur man får hjälp att få tillbaka ex kärlekspartner
  3. brådskande lösning för att återställa tillbaka ex kärlekspartner
  4. omedelbar kärleksförtrollning för att få tillbaka ex
  5. omedelbar kärleksförtrollningslösning för att locka till sig ex kärlekspartner
  6. hur man får tillbaka ex med voodoo spell
  7. Talismn ring för att få tillbaka mitt ex
  8. svart magi kärleksförtrollning för att locka ex
  9. Talismanring för berömmelse, rikedom och rikedom (för magisk besvärjelse)
  10. Talismanring för Love Dominion and Power
  11. Lotto-lyckonummer (trollformel för talismanring för att vinna spel)
  12. Botemedel mot sexuellt överförbara sjukdomar och blodsjuka (örtmedicin)

  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  ReplyDelete
 2. Köper man undervärderat och med eftertanke ska det helst inte kännas så mycket när det rör sig på börsen. Har en ganska liten portfölj och kan återställa värdet genom lönearbete på relativt kort tid. Därför inte det minsta orolig trots ca 30 % ner hittills i år.
  Tycker du att det är svårare att hantera svängningarna emotionellt nu jämfört med när portföljvärdet inte var så stort?
  Hälsningar
  Arne

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller helt med! Helst vill man ju att börsens svängningar inte ska påverka så mycket, men ska jag vara ärlig tycker jag det är mycket tuffare mentalt när börsen sjunker nu än när portföljen var mindre. Som du skriver kunde man tidigare kompensera med lite extra lönesparande etc. Jag har fått ändra mindset lite, exempelvis att fokusera på procentuell utveckling och att inte kolla portföljvärdet mer än väldigt sällan (läs typ månadsbasis) :)

   Delete