Pages

Tuesday 10 May 2022

Vikten av att veta varför du har investerat


På börsen har det nu varit mer turbulent och volatilt under en period. Det finns definitivt reella utmaningar som oroar investerarkollektivet. Tror man att historien upprepar sig torde börsnedgångar vara intressanta långsiktiga investeringsmöjligheter.

Med det sagt är det ändå som alltid omöjligt att veta var och när botten i en börsnedgång inträffar. För egen del försöker jag köpa regelbundet. Någon gång vänder förhoppningsvis börsen uppåt. Även om det fortsätter ned en bit till innan vändningen sker hoppas jag att köpen som görs nu kommer visa sig vara tillfredställande när utvecklingen summeras om t ex 5-10 år.

Är man långsiktig och relativt passiv investerare finns det egentligen ingen anledning att följa utvecklingen på sparkontot på regelbunden basis. Jag kollar sällan på hur värdet på min depå utvecklas, inte minst gäller detta när det är stökigt på börsen. Om jag ska köpa aktier loggar jag in på depåbanken och genomför köpen. Om jag inte ska handla, loggar jag inte in på depån.

I ett sådant här börsklimat vill jag belysa vikten av att man verkligen måste veta varför man har investerat som man har gjort. Det kan låta självklart men jag tror tyvärr inte att svaret på den här frågan är självklar för alla. Åtminstone har den inte alltid varit självklar för mig. Jag tänker främst på tillfällen när jag har ”slarvat” med min egen analys och istället rakt av tagit rygg på någon annan.

Det må vara en sak att ta rygg på någon när allting går bra (vilket inte ska tolkas som att jag rekommenderar att man rakt av följer andra), den stora utmaningen är dock när saker och ting inte går som planerat. Att saker och ting inte alltid går som planerat är snarare regel än undantag.

Det räcker att aktien (utan att något har ändrats i caset) du har investerat i sjunker med 30-40%. Om man då själv inte är tillräckligt insatt i caset och vet varför man har investerat i bolaget är det väldigt lätt att drabbas av oroskänslor samt att man vidtar irrationella åtgärder.

Det är vanskligt att få till stånd en live-uppdatering kring personen man ryggade gällande deras nuvarande syn på aktien. Vidare är det svårt att veta de egentliga bakomvarande orsakerna till att någon köpte en aktie i första skedet. Kanske personen i fråga redan har sålt aktien och gått vidare med en ny investering, då sitter man där själv och vet inte vad man ska göra. Sannolikheten är då inte den bästa för att göra de mest optimala valen.

Vidare finns det många olika investeringsstilar. Vad som är populärt tenderar att gå i vågor. Vad som är populärt tenderar också att vara något som har gått bra under en längre tid. Har man haft en framgångsrik utveckling är sannolikheten också större att ett högre antal personer lyssnar på det man säger. Personligen gillar jag att i en del situationer gå motvals. Man ska inte gå motvals för sakens skull, men för egen del tycker jag att man inte sällan hittar intressanta case om man letar där (relativt) få andra letar.

Avslutningsvis vill jag bara tydliggöra att det självklart är toppen att man låter sig inspireras av andra och att ta del av andra personers tankar. Detta är något som bidrar till att stärka sin egen analys och analysprocess.

4 comments:

  1. Köper man undervärderat och med eftertanke ska det helst inte kännas så mycket när det rör sig på börsen. Har en ganska liten portfölj och kan återställa värdet genom lönearbete på relativt kort tid. Därför inte det minsta orolig trots ca 30 % ner hittills i år.
    Tycker du att det är svårare att hantera svängningarna emotionellt nu jämfört med när portföljvärdet inte var så stort?
    Hälsningar
    Arne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller helt med! Helst vill man ju att börsens svängningar inte ska påverka så mycket, men ska jag vara ärlig tycker jag det är mycket tuffare mentalt när börsen sjunker nu än när portföljen var mindre. Som du skriver kunde man tidigare kompensera med lite extra lönesparande etc. Jag har fått ändra mindset lite, exempelvis att fokusera på procentuell utveckling och att inte kolla portföljvärdet mer än väldigt sällan (läs typ månadsbasis) :)

      Delete
  2. Min man packade hemifrån för att bo med en annan kvinna som han träffade på nätet, och han skickade skilsmässapapper till mig. Jag ville inte skiljas på grund av kärleken jag har till min man, jag vill inte att min familj ska splittras. Jag misstänkte att kvinnan använde en besvärjelse för att binda min man så att han inte kan återvända till sin familj. Jag letade efter tips om hur jag skulle vinna tillbaka min man och jag stöter på en kommentar som säger att DR WALE hjälpte henne att få tillbaka sin man efter flera månaders uppbrott och jag tog WhatsApp-numret till DR WALE som fanns med i kommentaren och WhatsApp +2347054019402 honom om mitt problem och han svarade mig och hjälp mig att få tillbaka min man inom en vecka och just nu är min man tillbaka hos mig och han är ännu mer kärleksfull och omtänksam. Du kan också kontakta DR WALE för hjälp på hans WhatsApp/Viber: +2347054019402 eller e-post: drwalespellhome@gmail.com DR WALE är rätt person att kontakta om ditt förhållande eller äktenskapsproblem och han kommer att hjälpa dig att få tillbaka ditt ex och jag är mycket glad att få vittna om hans goda arbete

    ReplyDelete
  3. JEG VANT LOTTERI: Jeg skulle være en pensioneret buschauffør, der ikke havde nogen opsparing, tanken om det blev ved med at dræne mig dagligt, jeg har spillet lotto i de sidste år uden held. Jeg gik online for at undersøge livet efter pensionering, da jeg så tilfældige vidnesbyrd fra folk, der værdsatte en trylleformular kaldet lord Bubuza for at give dem de rigtige LOTTO-vindertal, så jeg kontaktede straks lord Bubuza for at få hjælp til at vinde en LOTTO 6/49 JACKPOT via WhatsApp: +1 505 569 0396, han sagde, at jeg kun kan vinde med de rigtige tal, som vil blive åbenbaret for ham af hans guder efter at have kastet en trylleformular. Jeg gjorde som han instruerede, og besværgelsen blev kastet, han gav mig tallene og sagde, at jeg skulle gå og spille uden frygt. Jeg købte billet og spillede. Det var meget chokerende og overraskende, da jeg opdagede, at alle de tal, Lord Bubuza gav mig, matchede alle seks vindertal i lodtrækningen den 6. april. Jeg blev vinder af $18,7 millioner ved hjælp af Lord Bubuza-numre. Jeg vil fortsætte med at sætte pris på ham, slutte sig til mig takke ham via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com eller WhatsApp: +1 505 569 0396

    ReplyDelete