Pages

Friday 31 December 2021

Gott Nytt År & Årets mest lästa inlägg

Så har då årets sista dag anlänt. Fokuserar man enbart på det finansiella har 2021 varit ett mycket starkt år. Trots att det i vanlig ordning finns en rad olika orosmoln har Stockholmsbörsen stigit kraftigt. Jag tänkte inte göra en summering över hur portföljen har utvecklats under det gångna året, men överlag är jag nöjd med hur vårt hushålls finansiella situation har utvecklats under året.

Thursday 30 December 2021

Uppföljning av mina 5 aktiecase för 2021

Den 4 januari 2021 publicerade jag inlägget ”5 aktier med en intressant risk/reward ratio 2021”. Om det är någon som vill läsa exakt vad jag skrev så finns inlägget på följande länk: https://atomic-temporary-202684616.wpcomstaging.com/5-aktier-med-en-intressant-risk-reward-ratio-2021

Wednesday 29 December 2021

Varför jag bloggar

Jag publicerade mitt första blogginlägg i februari 2019. Sedan dess har jag, exklusive någon period med bloggpaus, publicerat i genomsnitt ett inlägg om dagen. Det är många timmar som har lagts ned på att skriva blogginlägg. Det är timmar som har tvingats tryckas in på kvällar och helger.

Tuesday 28 December 2021

Har du något tips för att klara av att skriva inlägg varje dag?


Läsarfrågor tycker jag är roligt. Jag fick nyligen frågan om jag har något tips för hur man ska klara av att publicera nya (blogg)inlägg dagligen.

Det har genom årens lopp ibland uttrycks fascination över att jag (och andra) publicerar blogginlägg dagligen. Jag är lite kluven till vad jag ska svara på det. Tyvärr hinner jag inte längre läsa och kommentera på så många bloggar jag som jag skulle vilja göra. Innan jag startade min egen blogg hade jag dock några bloggar jag följde slaviskt och som läsare är min åsikt att det är betydligt roligare när favoritbloggen (= ska inte tolkas som att jag är en favoritblogg 😊) uppdateras ofta.

Monday 27 December 2021

Portföljnyheter föregående vecka

Det hände en hel del under föregående vecka. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg samt ge lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga upp allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

Sunday 26 December 2021

Den jobbiga känslan när börsen rasar


Det finns många historier om hur folk är betydlig mer benägna av att trycka på köpknappen när börsen stiger i värde samtidigt som många tenderar att sälja när det skakar till och är oroligt på börsen. Givet att man ägnar sig åt traditionell aktiehandel (dvs. inte blankar aktier) så ter detta sig som en icke-logisk och icke-lönsam strategi.

Saturday 25 December 2021

Veckans portföljtransaktioner

Hoppas att ni alla hade en fin julafton. Lördagar innebär i vanlig ordning att det är dags att summera veckans aktieköp. Generellt har det inte varit mycket fokus alls på att följa aktiekurser under veckan. Det verkar dock ha varit en intensiv vecka när det gäller bolagsnyheter, vilket jag återkommer till i separat inlägg.

Friday 24 December 2021

GOD JUL!

Så har den ännu ett år kommit, dagen som jag som barn så många gånger har längtat till. Som barn var fokus mest på att få öppna paket. Som vuxen är mitt fokus istället på att få spendera tid med nära och kära samt på att ge istället för att få.

Thursday 23 December 2021

Jag börjar månadsspara i indexfonder

Som jag skrev i gårdagens inlägg så har vi lagt om amorteringstakten på vårt bolån samt omförhandlat vår bolåneränta. Detta har renderat i att pengar som vi lägger på saker relaterade till vårt boende minskar med 60 000 kr per år, dvs. 5 000 kr per månad.

Wednesday 22 December 2021

Boendekostnaderna minskar med 60 000 kr per år


Jag har på sistone roat mig med att gå igenom våra månatliga kostnader. Även om det är något jag gör relativt regelbundet och att vi redan har en godkänd nivå på kostnaderna så är det ändå lite intressant att vända och vrida lite på kostnaderna.

Tuesday 21 December 2021

Boken ”Stenbeck”

Jag har under hösten läst ut boken ”Stenbeck – En biografi över en framgångsrik affärsman”. Boken är skriven av journalisten och författaren Per Andersson.

Monday 20 December 2021

Portföljnyheter föregående vecka

Det hände en hel del under föregående vecka. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg samt ge lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga upp allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

Sunday 19 December 2021

Portföljens 10 största innehav


Portföljen innehåller för tillfället 33 innehav, varav 27 olika aktier och 6 fonder. Av det totala portföljvärdet utgörs 4,32% av fonder, varpå således enskilda aktier utgör cirka 96% av portföljvärdet. De 10 största innehaven, vilka framgår i tabellen nedan, står för 59,36% av portföljvärdet.

Saturday 18 December 2021

Veckans aktieköp

Det har överlag varit en ganska intensiv vecka. Jag har därför inte hunnit med att följa börsens olika turer så mycket. Trots det har jag lyckats få till några köp i veckan i alla fall. 

Friday 17 December 2021

Lite fredagstankar

Ännu en arbetsvecka börja närma sig slutet och det är dags för lite fredagstankar. Vi kör igång direkt.

Thursday 16 December 2021

Skadeglädjen och ”I told you so”

Det finns många fascinerande saker att förundras över i dagens samhälle. Exempel på något jag finner vara fascinerande är hur det på vissa håll tycks vara särskilt kul när det går mindre bra för andra.

Ett område som detta ibland är tydligt på är börsen. Det finns som bekant nästan lika många investeringsstilar som det finns investerare. Vad som är att föredra för en person behöver inte alls vara något som är ”optimalt” för en annan person. Det handlar som bekant mycket om generell livssituation och riskpreferens etc.

Wednesday 15 December 2021

Boken: Den enkla vägen till ekonomisk frihet

Jag läste nyligen ut boken ”Den enkla vägen till ekonomisk frihet”. Boken är skriven av bloggaren Miljonär innan 30. En annan bok som jag har skrivit om på bloggen och som är författad av Miljonär innan 30 är ”Miljonär innan 30 och pensionär innan 40”.

Tuesday 14 December 2021

Catellas presentation på ABGs investerardagar

I förra veckan deltog Catella på ABGs investerardagar. Catella representerades av bolagets VD, CFO och IR-chef. Nedan är lite anteckningar jag gjorde från presentationen.

Monday 13 December 2021

Portföljnyheter föregående vecka

Det hände en hel del under föregående vecka. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg samt ge lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

Sunday 12 December 2021

Utdelningar: November 2021

Det är för mig alltid en höjdpunkt att summera de månatliga utdelningarna. Långsiktigt och regelbundet sparande innebär goda förutsättningar för att pengamaskinen ska kunna utvecklas väl. Efter ett tufft år 2020 på utdelningsfronten har nu utdelningsnivåerna kommit upp till mer önskvärda belopp igen.

Saturday 11 December 2021

Veckans aktieköp

Ytterligare en börsvecka kan nu läggas till handlingarna. Det var trevligt att den gångna veckan bjöd på mestadels positiva tongångar på börsen. Inte minst EVO rekylerade upp under veckan efter några mer utmanande veckor dessförinnan.

Friday 10 December 2021

Lite fredagstankar

Ännu en arbetsvecka börja närma sig slutet och det är dags för lite fredagstankar. Vi kör igång direkt.

RANDOM MÖTEN I SKOGEN: Jag bor förhållandevis nära skogen och lägger en hel del löppass i just skogsmiljö. Det finns ett elljusspår i närheten av där jag bor och där springer det en del folk. Om man beger sig bortom elljusspåret kommer man snabbt in i mer ”remote:a” omgivningar. I dessa omgivningar träffar jag sällan på personer när jag springer där på morgonen.

Thursday 9 December 2021

Gratisportföljen: November 2021

Syftet med Gratisportföljen, vilken lanserades den 25 juni 2019, är att visa att det med en proaktiv inställning och med ett mindset som präglas av ”många bäckar små” finns en del pengar att tjäna utanför ramen för den lön man drar in från sitt vardagliga förvärvsarbete.

Wednesday 8 December 2021

Boken ”Investera med rätt fokus”

Förra någon vecka sedan läste jag ut boken ”Investera med rätt fokus – 15 råd som tar dig till nästa nivå”. Boken publicerades i början av november och är skriven av Magnus Andersson. Jag utgår ifrån att de som läser min blogg är väl bekanta med vem Magnus Andersson är. Om inte så kan man exempelvis följa honom på Twitter (där han har användarnamnet @Lou_Mannheim) eller på hans hemsida fredagskronikan.se.

Tuesday 7 December 2021

Status på Case-portföljen

Under 2020 lanserade jag min så kallade Case-portfölj. Syftet med Case-portföljen är att ha fokus på mer kortsiktiga transaktioner och/eller att investera i bolag som vanligtvis av någon anledning inte skulle ta plats i min traditionella portfölj.

Monday 6 December 2021

Portföljnyheter föregående vecka

Det hände en hel del under föregående veckan. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg samt ge lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig kunna fånga allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

Sunday 5 December 2021

Nytt innehav i portföljen

Jag har nu plockat in ytterligare ett innehav i portföljen. Nyligen skrev jag ett inlägg kring huruvida man bör vara transparent med aktier man har köpt i relativt illikvida aktier. Givet kommentarerna på det inlägget så verkar det finnas lite olika tankar kring hur man ska göra. Min bedömning är dock att en majoritet anser att man bör vara transparent med de köp man gör.

Saturday 4 December 2021

Veckans aktieköp

Det har fortsatt att vara tvära kast på börsen i veckan, särskilt i vissa enskilda aktier. Vi får väl se om det blir något julrally i år eller inte. Oavsett vilket så har jag genomfört 6 aktieköp i veckan. Fem av köpen redogörs det för nedan, medan det sjätte köpet är mitt senaste tillskott i portföljen. Detta senaste tillskott kommer jag att presentera i morgondagens inlägg.

Friday 3 December 2021

Lite fredagstankar

Ännu en arbetsvecka börja närma sig slutet och det är dags för lite fredagstankar. Vi kör igång direkt.

ENERGIBRIST: Jag såg i veckan miniserien ”Hanna Öberg – Att drabbas av energibrist” på SVT Play. Hanna Öberg är en av världens bästa skidskyttar. Förra säsongen inledde hon starkt och hon var länge med i kampen om att vinna den totala världscupen. Däremot tröt krafterna (oväntat mycket) i slutet på säsongen och formen var inte alls på samma nivå som tidigare under säsongen.

Thursday 2 December 2021

Att baissa


Det finns många olika sätt att tolka nyheter, se på ”utmaningar” etc. För en person kan glaset vara halvfullt, medan en annan person ser exakt samma glas som halvtomt.

Wednesday 1 December 2021

Boken: Miljonär innan 30 och pensionär innan 40

Jag läste nyligen ut boken (så kan du också bli) ”Miljonär innan 30 och pensionär innan 40”. Boken är skriven av min bloggkollega Miljonär innan 30 (”Miljonären”).

I boken får man följa med på Miljonärens resa. Han beskriver hur hans mål har varit att bli miljonär innan han var 30 för att sedan sluta jobba innan han fyllde 40 år. I början av boken redogör han för hur många år det kan ta att bli ekonomiskt fri baserat på vilken sparkvot man har (givet vissa ytterligare parametrar).