Pages

Tuesday 31 January 2023

Rekordmånga böcker lästa i januari

Jag gillar att läsa. Starten på 2023 har inneburit ett nytt läsrekord för min del när det gäller antalet lästa böcker under en enskild månad, där jag under januari läste sju olika böcker.

Rapportkommentar: Avanza

Rörelseintäkterna ökade med 3% och rörelsekostnaderna ökade med 8%. Rörelseresultatet ökade från 571 mkr till 573 mkr och vinsten per aktie ökade med 2%. För helåret 2022 sjönk dock vinsten per aktie från 13,19 kr 2021 till 10,69 kr.

Monday 30 January 2023

Några måndagstankar

Teman: Politikbesvikelse + idrottsgalan + jag kan ju inte rida + ovanligt låga kostnader i januari + årets bästa poddavsnitt inom svenska investeringssvängen.

Intrum: Låg värdering men hög skuldsättning

I förra veckan presenterade Intrum sin Q4-rapport för verksamhetsår 2022. Nedan ges en övergripande summering av rapporten samt mina tankar om aktien.

Sunday 29 January 2023

Dubbla inlägg till veckan

Då det är mycket rapportfokus för närvarande, samtidigt som jag har några andra saker jag vill skriva om, så kommer det under veckan bli några dagar som innehåller dubbla inläggspubliceringar på bloggen – bland annat imorgon måndag.

Portföljnyheter i veckan: v.4

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

Saturday 28 January 2023

Kassapositionen i portföljen växer

Äntligen har den svenska rapportperioden dragit igång på allvar. För portföljens del rapporterade Intrum och Nordic Paper i veckan.

Friday 27 January 2023

Stark leverans av SEB

I dagens inlägg ges en summering av SEBs Q4-rapport samt mina tankar om aktien.

Wednesday 25 January 2023

Indexfonder fortsätter ta mark

I förrgår kunde man läsa i tidningen Dagens Industri att ”Indexfonder brer ut sig”.

Tuesday 24 January 2023

Hur mycket aktier och pengar pratar ni med nära och kära?

Aktieinvesteringar är ett av mina allra största intressen. Jag pratar och diskuterar därför aktier en stor del av min tid.

Monday 23 January 2023

Hur mycket pengar har du?

En fråga jag får ganska ofta är ”hur mycket pengar har du?” Jag tänkte i dagens inlägg ge mitt svar på den frågan.

Sunday 22 January 2023

Portföljnyheter i veckan: v.3

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

Saturday 21 January 2023

Veckans aktieköp + Månadens aktie i barnsparandet

I fredags trillade månadens barnbidrag in på kontot. I vanlig ordning investeras detta inom ramen för vårt barnsparande.

Friday 20 January 2023

Vår största extraamortering någonsin

Under senare delen av 2022 genomförde hushållet The Dividend Story ett par extraamorteringar på bolånet.

Thursday 19 January 2023

Föränderlig investeringsstrategi + Lyssna på rätt personer

Förhoppningsvis har de flesta som investerar på börsen en investeringsstrategi som de följer. För många är dock inte investeringsstrategin densamma under hela ens investeringskarriär.

Wednesday 18 January 2023

Är det inte för mycket fokus på (procentuell) avkastning ibland?

Vi har nu sedan några veckor tillbaka tagit steget in i ett nytt spännande börsår. Att vi nyligen välkomnat ett nytt börsår innebär också att avkastningsgrafer för det senaste börsåret har publicerats i en strid ström (på t ex sociala medier).

Tuesday 17 January 2023

Skillnad i sparandefokus mellan män och kvinnor


Jag läste i tidningen Aktiespararen nyligen om en skillnad i sparande mellan män och kvinnor som jag fann intressant.

Monday 16 January 2023

Sunday 15 January 2023

Portföljnyheter i veckan: v.2

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

Saturday 14 January 2023

Veckans säljtransaktioner: v.2

Det blev fler säljtransaktioner än köptransaktioner den här veckan. Sammantaget tryckte jag på säljknappen två gånger under veckan.

Veckans aktieköp: v.2

Stockholmsbörsen levererade återigen en stark vecka. För portföljens del noterades nya rekordnoteringar på både måndagen, onsdagen och torsdagen.

Friday 13 January 2023

Planerar du att minska konsumtionen i år?

Det finns många dystra prognoser kring den ekonomiska utvecklingen i närtid. Det kanske inte är så konstigt med tanke på skenande matpriser och räntekostnader mm.

Thursday 12 January 2023

Sonen får 1 miljon kronor

Redan innan vår son var född hade vi startat en aktiedepå och börjat spara pengar åt sonen.

Wednesday 11 January 2023

Strategin som presterat klart bättre än index

Något som är spännande med investeringar är att det finns väldigt många olika strategier och tankar om på hur man kan/bör investera sina pengar.

Tuesday 10 January 2023

Ännu en miljonpassering uppnådd

Med idel kursuppgångar hittills i år har Stockholmsbörsen minst sagt fått en flygande start på 2023.

Monday 9 January 2023

Är FIRE något önskvärt?

Förra veckan skrev jag om att investera vs. att amortera. Det är ett ämne som många har åsikter kring. Ett annat ämne som många har åsikter kring är huruvida FIRE är eftersträvansvärt eller inte.

Sunday 8 January 2023

Portföljnyheter i veckan: v.1

Nyhetsmässigt har det varit ett lugnare tempo under den gångna veckan. Många är fortsatt lediga, men förhoppningsvis blir det lite högre tempo nästa vecka.

Saturday 7 January 2023

Veckans aktieförsäljningar: v.1

Som jag skrev tidigare idag i inlägget som publicerades imorse (https://thedividendstory.blogspot.com/2023/01/veckans-aktiekop-v1.html) har jag under veckan tryckt på säljknappen.

Veckans aktieköp: v.1

Med en kursuppgång för OMXSGI på 4,12% i veckan har Stockholmsbörsen fått en flygande start på året. Det blir intressant att se vart börsen tar vägen framöver.

Friday 6 January 2023

Solid start på året och fredagstankar som går ur tiden

Det har nu gått några dagar på det nya året – 2023. Jag tycker generellt att det är kul med ett nytt år. Jag tycker att det är något speciellt med att ”vända blad”.

Thursday 5 January 2023

Investera som mästarna - Del 2

Nedan är lite anteckningar jag gjorde kring några av de mästarinvesterare som Jonas Bernhardsson lyfte upp i sin mycket läsvärda bok "Investera som mästarna".

Investera som mästarna - Del 1

I början av året har jag läst klart boken ”Investera som mästarna”. Boken är skriven är Jonas Bernhardsson.

Wednesday 4 January 2023

Investera vs. amortera

Ska man investera sina sparpengar på börsen eller ska man hellre amortera av bolånet? Det är en omdiskuterad frågeställning för personer som har möjlighet att spara extra pengar utöver vad som krävs för att hantera de månatliga kostnaderna och redan har en ihopsamlad buffert.

Tuesday 3 January 2023

Intressanta case 2023: 5 bubblare

Igår presenterade jag tre aktier som jag finner intressanta 2023. För långsiktiga investerare tycker jag dock generellt att det finns en hel del aktier som handlas till attraktiva kursnivåer nu, även om det är många utmaningar i närtid.

Monday 2 January 2023

Tre intressanta case för 2023: Del 3

Idag bjuder jag på en inläggsserie som innehåller tre aktier jag finner intressanta när vi nu gått in i 2023. De tre casen presenteras i tre olika inlägg.

Tre intressanta case för 2023: Del 2

Idag bjuder jag på en inläggsserie som innehåller tre aktier jag finner intressanta när vi nu gått in i 2023. De tre casen presenteras i tre olika inlägg.

Tre intressanta case för 2023: Del 1

Idag inleds ett nytt börsår. Det kommer i vanlig ordning att vara ett börsår som innehåller aktier som bjuder på en stark utveckling såväl aktier som kommer att göra sina ägare besvikna.

Sunday 1 January 2023

Portföljnyheter i veckan: v.52

Nyhetsmässigt har det varit ett lugnare tempo under den gångna veckan. Men trots julledigheten finns det ändå saker att rapportera om.