Pages

Sunday 30 January 2022

VNV Global: Kortsiktigt stök med långsiktig potential?

 

I förrgår publicerade investmentbolaget VNV Global sin rapport för det fjärde kvartalet 2021. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation. Jag äger aktier i VNV Global.

Per den sista december 2021 uppgick substansvärdet per aktie till 109,63 kr, vilket är en ökning med 18% från 92,91 kr vid utgången av december 2020. Sammantaget investerade bolaget 66,3 mUSD under det fjärde kvartalet. De största investeringarna gjordes i Bokadirekt (21,9 mUSD) samt konvertibellån i Voi (17,1 mUSD). Vidare minskade VNV Global under kvartalet sin exponering mot Hemnet genom att sälja av en del av de aktier man ägde.

Tuesday 25 January 2022

Öka lyckan genom att fokusera på det du kan påverka

Dagens västerländska samhälle präglas minst sagt utav ett enormt stort informationsflöde. Det är utmanande, nästan oavsett om man vill det eller inte, att inte ta del av detta stora flöde av information som cirkulerar förbi i snabb takt.

Det är också mycket sensationsrubriker. Då konkurrensen är tuff och man (som ”leverantör”) behöver synas för att skapa sig en gynnsam position i informationsbruset krävs inte sällan sensationsrubriker för att locka till sig en tillfredsställande storlek på sin publik.

Saturday 22 January 2022

Gratisportföljen: December 2021


Syftet med Gratisportföljen, vilken lanserades den 25 juni 2019, är att visa att det med en proaktiv inställning och med ett mindset som präglas av ”många bäckar små” finns en del pengar att tjäna utanför ramen för den lön man drar in från sitt vardagliga förvärvsarbete.

Tuesday 18 January 2022

Bud på Aspire Global!

Ett av de bolag jag har lagt absolut mest tid på att analysera och följa, det är Aspire Global. Jag plockade in bolaget i samband med corona-raset 2020. Efter ett första initialt köp på runt 20 kr har det därefter blivit ett gäng ytterligare köp i takt med att Aspire har fortsatt att leverera på ett övertygande sätt.

Boken om Q

Jag läste nyligen ut boken ”Boken om Q”, där Q avser finansmannen Mats Qviberg. Boken publicerades år 2015 där Mats har berättat sin historia för Lotta Byqvist som sammanställt boken.

Jag hade inte superstor koll på Mats innan jag läste boken. Det var därför intressant att få lära sig mer om hans historia. En historia som bland annat handlar om klassresa och intressanta anekdoter samt såväl framgångar som motgångar.

Sunday 16 January 2022

Boktips + Lästa böcker 2021

Jag har alltid gillat att läsa. Som liten var Enid Blytons Fem-böcker mina absoluta favoritböcker. Dock har jag stundtals grämt mig lite över att jag inte läser så fort som jag skulle önska. På senare tid har jag däremot fått upp farten en del när jag läser mer kontinuerligt.

Saturday 15 January 2022

Beskrivning av Utdelningsportföljen

När bloggen inleddes i februari 2019 hade min fru och jag ett fokus som uteslutande var på utdelningsinvestering. Vi kan idag, om vi vill, leva på utdelningarna som trillar in från aktieportföljen. Som en följd av detta och i takt med att portföljen har växt sig allt större har vi också breddat inriktningen i vår portfölj. Övergripande inkluderas numera följande delar i vår totala portfölj:

  • Basportföljen
  • Utdelningsportföljen
  • Case-portföljen

Thursday 13 January 2022

Utdelningsprognos 2022

I slutet av varje år brukar jag sätta mig ner och fundera igenom lite kring portföljinnehavens utdelningsmöjligheter under det kommande året. Detta är en höjdpunkt och något jag ser framemot.

Utdelningsåret 2021 (drygt 491 000 kr i utdelning) blev som bekant mitt bästa år någonsin och jag är oerhört nöjd med utfallet. Det är däremot viktigt att ha med sig att det blev en hel del extrautdelningar och ”kompensationsutdelningar” 2021. Kompensationsutdelningar i form av att många bolag inte ”tilläts” dela ut som de önskade under 2020.

Tuesday 11 January 2022

Att köpa det man vill ha

För personer som är på jakt efter FIRE eller finansiellt oberoende, och som inte har en outtömlig källa av pengar, är det ofta man ställs in för frågeställningar huruvida man bör köpa en specifik sak eller inte.

Om man ska vara helt krass lär det inte vara många som uppnår FIRE på ett ”hard-core” spara och gneta sätt om man inte avstår ifrån en hel del konsumtion längs vägen. Oavsett om man vill det eller inte så brukar avvarande av konsumtion leda till en del ifrågasättanden från omgivningen. Snål är ju inget epitet man gärna vill ha på sig själv då det klingar fint negativt. Nu för tiden kan man däremot alltid kasta in hållbarhetskortet i debatten 😊

Monday 10 January 2022

Portföljnyheter föregående vecka


I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg förra veckan avseende mina portföljinnehav. Jag kommer aldrig att kunna fånga upp allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

ASPIRE GLOBAL: Medarbetare från Aspire-koncernen har under förra veckan varit med i lite olika intervjuer, bland annat publicerades en intressant intervju med BtoBets COO Dima Reiderman. Bland annat uppger Dima i intervjun att BtoBet har haft en stark avslutning på 2021 samt att han har förhoppningar om att sportboksleverantören ska göra entré på flera ytterligare marknader i Europa under 2022. Aspire brukar prestera väl jämfört med de guidningar som de anger, jag ser därför framemot att se vilka nya marknader som BtoBet kommer gå live på under 2022.

Sunday 9 January 2022

Nyårsmål 2022


I slutet på varje år fastställer jag ett antal mål som jag ska jobba mot under det kommande året. Dessa mål kallar jag för Nyårsmål. Det är mål som härrör livet i stort och inte endast min finansiella situation.

Vid den här typen av inlägg brukar det dyka upp en rad olika tankar och åsikter, bland annat när det gäller mål vs. vanor. Detta inkluderar även åsikten att väldigt många har brutit sina nyårslöften redan några dagar in på det nya året. Det finns också en del tankar kring hur man fastställer ett mål, dvs. det måste vara tillräckligt konkret och mätbart mm.

Saturday 8 January 2022

Beskrivning av Basportföljen

När bloggen inleddes i februari 2019 hade min fru och jag ett fokus som uteslutande var på utdelningsinvestering. Vi kan idag, om vi vill, leva på utdelningarna som trillar in från aktieportföljen. Som en följd av detta och i takt med att portföljen har växt sig allt större har vi också breddat inriktningen i vår portfölj. Övergripande inkluderas numera följande delar i vår totala portfölj:

Friday 7 January 2022

Lite fredagstankar

Vardagen börjar så sakteliga rulla på i normal mak igen efter diverse jul- och nyårshelger. Det innebär också att det är dags för årets första upplaga av mina fredagstankar. Vi kör igång direkt.

FEL JÄMFÖRELSEINDEX: Det har florerat ordentligt med årsgrafer i diverse olika flöden under den senaste veckan. Det är såklart naturligt när ett år har passerat och ett nytt är till att ta vid. Personligen har jag inte ”out:at” min årsavkastning för 2021.

Thursday 6 January 2022

Om du vill bli glad, umgås med glada människor

Det är många människor som har diverse olika ambitioner och mål, inte minst i dessa tider när många nyligen har avlagt sina nyårslöften. Det kan vara alltifrån att man önskar gå ned i vikt, man vill bli gladare, man vill bygga upp en större aktieportfölj eller man vill bli en regelbunden löpare.

Wednesday 5 January 2022

Kick-off i The Dividend Story-hushållet

Strax innan årsskiftet hade min fru och jag vår kick-off inför det stundade året. Vi diskuterade i vanlig ordning en hel del olika ämnen, allt ifrån värderingar till bucket lists samt hur vi tänker kring portföljen och att sluta jobba etc. Jag tänkte inte gå in på varje enskild punkt som diskuterades under kick-offen eller exakt vad vi landade i, men nedan är några av de större områdena som fanns med på agendan.

Tuesday 4 January 2022

Utdelningar: December 2021

Det är för mig alltid en höjdpunkt att summera de månatliga utdelningarna. Långsiktigt och regelbundet sparande innebär goda förutsättningar för att pengamaskinen ska kunna utvecklas väl. Efter ett tufft år 2020 på utdelningsfronten har nu utdelningsnivåerna kommit upp till mer önskvärda belopp igen.

Monday 3 January 2022

Portföljnyheter föregående vecka

Trots att börsen gick in i mellandagslunken inträffade en del nyheter under föregående vecka. I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg samt delge lite kring mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga upp allt som har hänt utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

Sunday 2 January 2022

4 case jag finner intressanta för börsåret 2022

Sammantaget blev 2021 ett riktigt starkt börsår. Även om utvecklingen bland olika typer av bolag i vanlig ordning var stor. För börsåret 2022 har jag plockat ut nedan fyra aktier som jag tycker är intressanta risk/reward-perspektiv. Detta är endast mina tankar och inget av det som skrivs i inlägget ska ses som någon form av rekommendation.

Saturday 1 January 2022

Veckans aktieköp

Börsåret 2021 är nu över och det är snart hög tid att vända blad. Innan dess är det i vanlig ordning dags att presentera de aktieköp som gjordes under veckan. Sammantaget gjorde jag två aktieköp under veckan.