Pages

Sunday 16 July 2023

Portföljnyheter i veckan: v.28

I detta inlägg försöker jag summera delar av det som hände i nyhets-/brusväg kring mina portföljbolag under den gångna veckan samt dela några av mina tankar om det som har hänt. Jag kommer aldrig att kunna fånga allt som händer utan summerar lite utvalda delar kring det jag finner intressant.

B3 CONSULTING GROUP: På tisdagskvällen meddelade B3 att CFO valt att lämna sin tjänst. Strax därefter skickade B3 ut en vinstvarning för Q2. Jag har tidigare i veckan redogjort för min syn på vinstvarningen. Jag har också redogjort för min känsla när B3 skickade ut sin vinstvarning.

På torsdagen offentliggjorde B3 att man startar ett nytt bolag inom cybersäkerhet. Initiativet syftar till att möta den ökande efterfrågan.

Min kommentar: Cybersäkerhet är en mycket spännande sektor, som jag tror kommer fortsätta att öka i betydelse. Jag hoppas att B3s satsning långsiktigt kommer att falla väl ut, det ska bli intressant att följa utvecklingen.

EVOLUTION: EVO har lanserat VIP Blackjack och VIP Baccarat för BCLC i de kanadensiska provinserna British Columbia, Manitoba och Saskatchewan. I den amerikanska delstaten New jersey har EVO gått live med Lightning Dice. Vidare har man också annonserat att man har lanserat det nya spelet XXXtreme Lightning Roulette.

Min kommentar: EVO fortsätter att bredda sitt erbjudande. Det ska bli intressant att följa utvecklingen av det nya spelet.

HANDELSBANKEN: I helgen som gick meddelade Moodys att man upprepar Handelsbankens kreditbetyg (Aa2), dock sänker man utsikterna från stabila till negativa. De försämrade utsikterna förklaras av oro för exponeringen mot fastighetssektorn.

På måndagen annonserade Handelsbanken att man höjer räntorna med upp till 0,50 procentenheter på flera sparkonton. Därutöver höjer man listpriserna för vissa löptider för bolån på 0,20-0,25 procentenheter.

Min kommentar: Nästa vecka är det dags för Handelsbanken att redovisa siffrorna för Q2. Min utgångspunkt är att man överlag fortsätter att uppvisa en god kreditkvalitet. Fredagens svenska inflationssiffror kom in högre än väntat, vilket ytterligare stärker Riksbankens tes om att fortsatta räntehöjningar väntar, det lär således från Handelsbanken (och andra banker) bli fler räntehöjningar framöver.

INWIDO: Dagen innan Q2-rapporten skulle presentera annonserade Inwido att man gör sitt största förvärv hittills. Förvärvet utgörs av skotska Sidey Group. Under den senaste tolv-månadersperioden uppgick Sideys intäkter till cirka 800 mkr, med en rörelsemarginal på 15%. Sidey grundades år 1932 och är Skottlands ledande fönster- och dörrföretag. Förvärvet möjliggör synergier, bland annat gällande koordinerade inköp.

Förvärvet finansieras genom tillgängliga likvida medel och kommer ha en positiv påverkan på Inwidos vinst per aktie under 2023. I första skedet förvärvar Inwido 70% av aktierna till en multipel om strax under 6 gånger operationell EBIT. Sideys två majoritetsägare samt företagsledningen behåller 30% av aktierna under en period om minst 3,5 år. Köpeskillingen för de resterande aktierna kommer sedan att baseras på Sideys framtida finansiella utveckling.

Min kommentar: Jag tycker att detta var en glädjande nyhet. Inwido har en solid finansiell ställning och jag tycker det är helt rätt att använda den till förvärv. Jag tycker att värderingsmultipeln som köpeskillingen baseras på är attraktiv. Positivt är också att Sidey har en högre lönsamhet än Inwido.

KAMBI: Kambi har i veckan annonserat att man stärker sin närvaro i Latinamerika genom att ingå ett långsiktigt avtal med Eyas Gaming. Inom ramen för avtalet kommer Kambi att supportera lanseringen av Lance! Bettings sportbok. Lance! Betting är ett partnerskap mellan Eyas Gamnig och Lance!. Lance! är en ledande fotbollssida i Brasilien med över 15 miljoner aktiva användare på månadsbasis.

Min kommentar: Det är glädjande att se att Kambi levererar ett nytt samarbetsavtal igen. Brasilien är en särskilt spännande långsiktig marknad. Avtalet med Eyas Gaming kan också utökas till att inkludera fler marknader i framtiden.

NCC: På fredagen meddelade NCC att man fått uppdraget att renovera 236 lägenheter i Danmark. Ordervärdet uppgår till 230 mkr. Projektet pågår under två år.

Min kommentar: Efter några riktigt bra orderveckor för NCC blev det nu en lugnare vecka. Ändå trevligt att se att man levererar 230 mkr till orderboken. 

PEAB: På måndagen meddelade Peab att man fått uppdraget att bygga ett nytt polishus i Göteborgsområdet. Ordervärdet uppgår till 207 mkr. Byggstart sker hösten 2023 och arbetet ska vara färdigt hösten 2025.

På måndagen informerade Peab också att man vunnit uppdraget att göra en om- och tillbyggnad av Förvaltningsrättens lokaler i Göteborg. Ordervärdet uppgår till 110 mkr. Byggstart är i november 2023 och arbetet ska vara klart i december 2025.

På tisdagen offentliggjorde Peab att man fått uppdraget att bygga ett lägenhetshotell i Norrköping. Ordervärdet uppgår till 101 mkr. Planerad byggstart är satt till september 2023 och arbetet väntas vara färdigt i januari 2025.

På onsdagen annonserade Peab att man vunnit uppdraget att bygga en ny grundskola i Höllviken. Ordervärdet uppgår till 281 mkr. Byggstart sker i slutet på sommaren 2023 och arbetet ska vara klart sommaren 2025.

På torsdagen meddelade Peab att man fått uppdraget att bygga en ny bussterminal vid Tromsö flygplats. Ordervärdet uppgår till 130 miljoner norska kronor.

Min kommentar: Om Peab presenterat betydligt färre ordrar än NCC under de senaste veckorna så var det nu ombytta roller. Totalt levererade Peab 5 nya uppdrag i veckan, vilka tillsammans nådde upp i ett ordervärde på drygt 800 mkr. Jag räknar med att det blir lugnare på orderfronten under semesterperioden.

2 comments:

  1. Tror att det kommer att behövas renovering av skolor även under semestertiden.

    Nyhetstorkan börjar komma upp dock. Men två nyheter har hittats.

    1. Clas Ohlsson flyttar in i en lokal på 512 kvm i stadsdelen kronprinsen i Malmö. Lokalen hyrs ut av Heimstaden. Detta meddelades i torsdags.

    2. Skanska fortsätter i USA och det är en tilläggsorder på 1 miljard angående ett sjukhus i Portland.

    Kommentar: Mycket jobb kommer det att bli. Dra ledningar, säkerhet och brandrisken skall tänkas på bl.a. som vanligt skall det vara stort i USA. 50.000 kvm och 14 våningar sammanlagt för detta projekt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mycket bra tillfälle att renovera skolor under sommarlovet, frågan är om det dyker upp lika många nya uppdrag när förhandlingsparter är lediga? :)

      Skanska levererar i vanlig ordning stora projekt :)

      Delete