Idag är det rapportfokus.
Fabege presenterade tidigare i veckan sin Q2-rapport. Nedan ges en summering av rapporten samt min syn på aktien. Inget av det som skrivs ska ses som någon form av rekommendation.
Som framgår av tabellen ovan sjönk Fabeges hyresintäkter i Q2 från 864 mkr till 852 mkr. Fastighetsförsäljning och avflyttningar har hämmat utvecklingen mer än vad hyresintäkterna gynnades av inflyttningar i färdigställda projektfastigheter. I jämförbart bestånd sjönk hyresintäkterna med 3,8%.
Fabege redovisade också ett minskat driftsöverskott, där en nedgång på 6,0% i identiskt bestånd noterades. Däremot steg förvaltningsresultatet med 12% jämfört med Q2 2024.
VD Stefan Dahlbo kallar Q2 för ett stabilt resultat i en utmanande marknad. Dahlbo uttrycker också viss optimism kring förhoppningen att konjunkturen nu ska bottna ur och att sysselsättningen inom kontorsrelaterade yrken i Stockholm ska vara stabil eller öka något under kommande två år.
Vidare uppger Fabege att man i Q2 såg en ökad aktivitet på förfrågningar och visningar, något som ger bolaget hopp för andra halvåret 2025 och helåret 2026. Det kan behövas då uthyrningsgraden fortsatt är på låga 87%. Det är därmed en signifikant andel av den uthyrningsbara ytan som idag står tom.
I Q2 landade nettouthyrningen på -12 mkr. Motsvarande siffra för det första halvåret uppgick till -6 mkr. Dessa siffror kan jämföras med Fabeges mål om att nå en nettouthyrning på minst 80 mkr för helåret 2025.
Avseende fastighetsvärdet gjordes en nedskrivning på 85 mkr i kvartalet. Det genomsnittliga avkastningskravet landade på 4,56%, vilket utgör en baspunkt högre än i Q1. Det nedreviderade fastighetsvärdet förklaras huvudsakligen av förväntningar om längre vakanstider och något lägre hyresnivåer.
Mina tankar
Det fortsätter att vara en utmanande marknad och tid för Fabege. Kring vakansgraden och nettouthyrningen finns definitivt mer att önska. Det känns som att Fabege har blivit ett ”H2-bolag”, där man ofta uppvisar förväntningar om att ”vändningen” är nära förestående.
VD Stefan Dahlbo har sedan tidigare meddelat att han kommer lämna sin roll. Jag tror det är bra för bolaget att få ett nytt ledarskap på högsta posten.
Substansvärdet per aktie uppgick vid utgången av Q2 till 147 kr. Det kan jämföras med Fabeges stängningskurs på 79,30 kr på tisdagen. Det motsvarar en substansrabatt på 46%. En substansrabatt som jag tycker är för stor.
Med det sagt äger jag i skrivande stund (på tisdagskvällen den 8 juli) inga aktier i Fabege (förutom i min pensionsportfölj). Sektorkollegan Fastpartner var först ut med att presentera sina siffror för årets andra kvartal. Det var en rapport som kom in lite svagare än väntat. Jag valde då att sälja mina aktier i Fabege.
Efter en kursnedgång på 4,51% på rapportdagen och 1,55% dagen efter har aktien kommit ned till nivåer som jag tidigare har tryckt på köpknappen i Fabege. Positivt på ägarfronten är åtminstone att John Fredriksen fortsätter att ackumulera aktier och stärka sin position som bolagets största ägare.
Hörde häromveckan på di's podd, "Lång och kort" där just fokus var på fastighetsbolag. Robert / Robban menade att de vakansgrader vi ser nu fanns i tex New York och Amsterdam redan för ett par år sen men än högre, om jag minns rätt så hade New York vakansgrader uppemot 25% medan Amsterdams dito låg kring 20%. Såvitt jag förstod var den generella opinionen att i Sverige / Stockholm minsann så kommer vi aldrig få de vakansgraderna.... Frågan är om den hybrid med hemmakontor och vanligt "kontor", hur mkt mer kommer det ändra lokalbehovet? Man kan ju också fråga sig hur pass relevanta fastighetsbolagens substansvärden egentligen är givet att aktiemarknaden diskonterar en rejäl nedskrivning?
ReplyDeleteSjälv sitter jag inte på kontor men väl på bostäder. Det är väl en form av alternativ till banksparande ser jag det som, dock är återföringen till aktieägarna tämligen låg. Klarabo återköper ju aktier, Neobo varken återköp eller utdelning.
Av de 2 bolagen tycker jag Neobo verkar vara mest attraktivt värderat.
Neobo
Jag skulle tro att Neobo bör kunna tjäna ca 450 MSEK EBIT i år, ca 468 MSEK 2026. Med nuvarande kurs på 17 SEK ger det ett avkastningskrav på ca 4.6%, jag skulle tro att långsiktigt bör avkastningskravet sjunka ned till 4 till 4.25%. Logiken bakom är att bostadsfastighetsbplag betalar ca 1% premium i förhållande till 3 månaders räntan som långsiktigt kan antas bli 2%, antag 75% lån till 3% och 25% EK (där EK får 5% extra avkastningskrav dvs 8%) => kalkylränta på 4.25%. Med den logiken bör Neobo (@450 MSEK 2025) vara värt 22.3 SEK/aktie, med 4% kalkylränta (antag att långsiktig ränta hamnar ned på 1.75%) bör aktien vara värd ca 26.8 SEK/aktie - med 4.25% är MOS just nu 30% och till 4% är MOS ca 57%.
Jag tror resultatet 2026 kommer bli än bättre (med 468 MSEK) bör aktien vara värderad till ca 25 SEK (4.25% kalkylränta) och 27.6 SEK (4%). Märk här att det beräknade värdet på 2026 har diskonterats med 8%.
Klarabo:
Bedömer att bolaget bör kunna tjäna ca 350 MSEK EBIT 2025 och 363 MSEK i 2026, med nuvarande börskurs ger det en kalkylränta på ca 4.44% dvs 0.15% lägre jämfört med Neobo. Om vi antar kalkylränta på 4.25% blir målkursen 18.50 SEK/aktie för 2025 respektive 21.80 /aktie för 4%. Det indikerar en MOS nånstans mellan 14% - 34%, för 2026 bör resultatet ytterligare kunna bli bättre.
Dock finner jag att Neobo verkar vara mer attraktivt värerat jämfört med Klarabo.
En sak till som sticker ut med Neobo är att driftskostnaden per m2 är betydligt högre för Neobo jämfört med Klarabo; Under 2024 hade Klarabo kostnad på ca 642 SEK/m2 medan Neobos var ca 778 SEK/m2, det är ca 17% högre. Nu kan delar av det förklaras med geografiskt skilda lägen men jag tycker ändå att det verkar vara väl hög delta mellan bolagen.
Mvh
Emigrantinvesteraren
Stort tack för din kommentar, mycket intressant läsning! Det ska bli spännande att följa fastighetssektorn kommande år. Som extra krydda för sektorn är ju Akelius ute och vevar regelbundet med :)
ReplyDelete