Pages

Friday 25 February 2022

Dundrar in hög sparkvot i februari


I tisdagens upplaga av Dagens Industri kunde man läsa om den sämsta börsstarten på 100 år. Därefter har börsen fortsatt nedåt efter invasionen i Ukraina. Det var oerhört tragiska och hemska nyheter man vaknade upp till igår morse.

Jag hade egentligen förberett ett inlägg om de svenska OS-prestationerna idag, men givet den senaste tidens händelser – samt att jag har fått några frågor på hur jag agerar på börsen i den stundande turbulensen – förskjuts OS-inlägget några dagar.

Först och främst vill jag vara väldigt tydlig med att poängtera min åsikt om att pengar / börsens utveckling givetvis inte betyder mycket när liv står på spel. Med det sagt resulterar snabbare börsnedgångar ändå på många håll i oroskänslor när man ser sina surt förvärvade pengar minska snabbt i värde. Det är utifrån det perspektivet detta inlägg ska ses.

Personligen tycker jag att det är viktigt att gå back to basic. Varför investerar jag på börsen? Varför har jag valt att investera i just dessa bolag / fonder? Har jag en rimlig risknivå i min totala ekonomi? Etc. Självfallet bör man ha gjort denna övning innan en större börsnedgång. Under de senaste åren har det dock varit lätt att bli förblindad när ’the sky seems to be the limit’ för börsen, dvs. det är lätt hänt att i sådana tillfällen öka risknivån i portföljen.

Hur börsen kommer att gå i närtid har jag ingen aning om. I nuvarande nedgång har jag genomfört en del aktieköp, vilka spänner över bolag som verkar i olika sektorer. Jag har till en relativt omfattande del också hållit mig till större börsbolag i de nyinvesteringar jag har gjort, även om jag gjort några köp också i mindre bolag. Samtliga köp jag gjort under veckan kommer att redovisas i morgondagens inlägg. Värt att tänka på är också att bolag med en låg likviditet i aktien inte sällan drabbas extra hårt när det är turbulent på börsen.

Idag har också lönen trillat in på kontot. Som bekant har vi tidigare annonserat att vi inte har något särskilt fokus på månadssparande längre. Givet den senaste tidens börsnedgång kommer vi däremot den här månaden att göra ett inhopp i sparkvotsfokuset igen.

Totalt sett går 78% av månadens lön den här gången till investeringar på börsen och tvingande bolåneamortering.

Hur ser er sparkvot ut den här månaden?


5 comments:

  1. Oj det var inte illa. I år ligger jag på 82.5% och för feb endast är det 63.4%. Svårt när det är på väg ner att inte handla lite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grymt med 82,5% hittills i år!! Det blev rekordmånga aktieköp för min del i veckan :)

      Delete
  2. Har med tiden slutat att tänka/räkna på sparkvot men var tvungen att kika nu när du ställer frågan;)

    Denna insättning hamnade i procent på 12,5, men var högre i kronor räknat eftersom jag hade en högre lön denna månad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grymt jobbat! Jag har egentligen slutat följa sparkvoten med, men det fick bli ett undantag den här månaden ;)

      Delete
    2. Tack detsamma får jag väl säga!

      Delete