Pages

Wednesday 23 February 2022

Kassa är inte så dumt (ibland)


Börsen har haft en stökig inledning på 2022. Tack vare budet som kom på Aspire Global har jag hittills under 2022 haft en betydligt mycket större kassa jämfört med vad jag brukar ha.

Att ha – eller att inte ha – kassa redo för turbulenta tider är en omdiskuterad fråga bland investerare på börsen. Historiskt sett har jag haft som ambition att investera så mycket jag kan och som jag har haft utrymme för. Överlag har jag också varit en flitig användare av belåning i portföljen. Belåning av aktier är dock inget jag rekommenderar som allmänt tips. I tider av börsuppgång är det givetvis trevligt med den extra hävstång som belåningen medför, men det kan snabbt bli betydligt mindre trevligt om börsen rasar.

Förutom på senare tid har jag i stort sett aldrig haft kassa i portföljen. Det som jag slarvigt kategoriserade som kassa var snarare det belåningsutrymme som fanns i portföljen. Med andra ord, om dippköpsmöjlighet uppstod köpte jag mer aktier genom att låna pengar. Tidigare har min fru och jag också haft ett starkt månatligt kassaflöde i form av en hög sparkvot.

Som bekant har vi inte längre samma fokus på att upprätthålla en hög sparkvot. Detta har bland annat bidragit till att vi på senare tid blivit mer återhållsamma när det gäller belåning samt att vi inte är främmande för att ha lite kassa i portföljen. Inte minst är detta något vi tycker känns rätt när känslan är att börsen präglas av ”the sky is the limit”.

Personligen har jag således svängt lite i kassafrågan under årens lopp. I dagar som i måndags förra veckan samt i förrgår och igår morse känns det extra bra att ha pengar i kassan, vilket vi utnyttjade genom att genomföra lite aktieköp.

Anledningen till att ordet ”ibland” nämns i rubriken till dagens inlägg är jag vet att denna typ av diskussion alltid medför att välkända citat kommer som ett brev på posten. Exempel på innebörden i ett sådant citat är att flertalet personer har ”förlorat” mer pengar på att (med kassa) sitta på sidlinjen och vänta på börsnedgångar jämfört med hur mycket pengar de ”förlorade” i själva börsnedgångarna.

Då jag inte heller är en särskilt stor anhängare av teknisk analys (= jag tror inte att det är vidare enkelt att tajma börsens upp- och nedgångar) så ter sig nyss nämnda resonemang rimligt ur ett allmänt rationellt perspektiv.

Givet min nuvarande situation när FIRE-resan går in i en ny fas tycker jag att det finns skäl att ha några procent av portföljen i kassa – inte minst vid tider då allmän hausse råder på börsen. Vad jag hart lärt mig avseende vad som passar bäst för mig är att börsnedgångar känns betydligt mer hanterbara om jag i börsnedgången har möjlighet att köpa på mig ytterligare aktier till attraktiva kursnivåer. Det vill säga, det är snarare mer utmanande att se attraktiva köptillfällen gå om intet än att se portföljen (tillfälligt) minska i värde.

Som jag har skrivit tidigare tror jag det är ytterst få, även av en del påstår annat, som i realiteten är fullinvesterade. Det är en fråga som är tydligt förknippad med subjektivitet. Ett väldigt enkelt exempel: Om jag idag har 10 000 kronor i ”kontanter” på mitt ISK, då har jag kassa i portföljen. Om jag istället flyttar dessa 10 000 kr (allt annat lika) ut från portföljen och t ex säger att pengarna ska användas till framtida resor, då är synen att jag är fullinvesterad – detta trots att min finansiella situation är exakt likadan i de båda exemplen.

Personligen är mitt fokus på att långsiktigt stärka och växa min nettoförmögenhet. Exakt hur stor andel av nettoförmögenheten som råkar ligga på specifika konton vid ett givet tillfälle är av underordnad betydelse.

Det hör nog också till sakens natur att när goda tider uppvisas på börsen får man mer kritik om man väljer att ha kassa i portföljen. Detta är i linje med det gamla mönstret om att många tenderar att köpa aktier när kursnivåerna är höga och sälja när kursnivåerna är låga.

Vad är er syn på kassa i portföljen?

9 comments:

  1. God morgon!
    Du har rätt angående ditt exempel med var man har pengarna är ointressant, har man "kontanter" stående någonstans är man inte fullinvesterad. Fast, gemene man menar säkert att pengar till investeringar = pengar på ISK eller KF. Pengar på (spar)konto = nöjen/reparationer/senare konsumtion.

    Sammanfattning, pengar för investeringar = kassa. Pengar för annat = ej kassa.

    Hur som helst. Själv är jag fullinvesterad, har inga extra pengar ståendes någonstans för andra ändamål. Känner inte behovet. Använder kreditkort, betalar av varje månad.

    Belåning kan diskuteras om det ska räknas in som överinvesterad kanske?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej!

      Jag tror din spaning med gemenemans definitioner är riktig. Men det blir ändå lite motsägelsefullt om man påstår att man är fullinvesterad om man inte är det :)

      Vi har mestadels också kört ditt upplägg, då vi tycker det funkar bra för oss. Haha, intressant tanke med att vara överinvesterad!

      Delete
  2. Precis som personer beräknar sparkvot olika så betyder "kassa" olika för olika personer med :p
    Jag räknar t.ex. inte med buffert/kreditkort/fickpengar på betalkort som kassa då de pengarna inte är tänkta att investera. Jag tänker mig "kassa" som en del av sitt börssparande, en del av sin taktik.

    Går börsen ned över 30% kommer jag dock börja nalla av bufferten, så även för mig är det lite flytande med uttrycket "kassa" :p

    /Arbetsplanen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bufferten är således inte en "taktik" för mig (som jag använder ordet "kassa"), jag är bara för svag för att inte investera mer vid större nedgångar.

      Delete
    2. Jag håller egentligen med dig. Det som jag tycker blir utmanande är när det kastas kända citat om hur ofördelaktigt det är att tajma marknaden (= ha kassa) - vilket jag i grunden i och för sig håller med om då jag inte tror man kan tajma marknaden. Min tanke är ibland utifrån det andra perspektivet, t ex om det trillar in en fin utdelning (eller om det blir bud på något innehav) i portföljen och man råkar ha kassa som man inte investerar direkt. Man kanske funderar på om man borde gör extraamortering på bolånet eller bjuda frugan på en trevlig resa eller dylikt - men att dessa pengar "råkar" för stunden vara på depåkontot :)

      Ja, definition kring kassa och sparkvot finns det en del olika :)

      Delete
  3. Det är intressant att definitionerna kan skilja sig åt så mycket som de gör, eftersom man kan tycka att det handlar om konkreta värden. Men det måste ju bero på hur man är som person och vilka förutsättningar man har. Inkomst, familj, lånegrad, erfarenhet och kunskap etc.

    Jag tillhör kategorin som har två helt separata ekonomiska världar. En där jag själv lever nu och en som är för framtiden. Min framtidsportfölj är abstrakt och har ingenting med verkligheten att göra, de pengar jag satt in är pengar som jag mentalt "inte har". I den har det funnits lite kassa, men den har gått åt som smör i solsken senaste tiden. Vilket i min värld betyder att jag är fullinvesterad för tillfället.

    Fast i mitt riktiga liv har jag både buffert och riktade sparkonton. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det låter som ett fint upplägg! Jag håller med att det är lite underligt att det kan skilja sig åt så mycket - samt givet det också att hårda slutsatser dras (på vissa håll) på "rörlig materia" :)

      Delete
  4. Hej DS!
    Håller med dig.

    Jag ser mig själv som fullinvesterad trots att jag har ett renoveringskonto, bil/husvagnskonto, buffertkonto osv med ganska mycket pengar på.

    Dessa ser jag inte som kassa men det är pengar som finns där.
    Av den anledningen väljer jag att inte ha någon kassa i min börsportfölj för att jag tänker att alla dessa pengar ska vara exponerade mot just börsen.
    Skulle kraschen komma får jag väl fundera på om jag skulle kunna ta lite av målsparet och slänga in det på börsen.

    Jag känner dock inte någon panik av att inte kunna handla mer än månadssparet under en börsnedgång.Jag köper lite varje månad. Ibland "billig", ibland "dyrt". Det jämnar ut sig i längden och så länge jag sparar så gör jag något bra.

    Mvh PB?
    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej!

      Dedikerade målsparanden är bra som reservkassa för aktieportföljen ibland :) Håller med, tror upplägg med regelbundna sparanden är det bästa.

      Delete