Pages

Thursday 3 February 2022

Månadsrapport: Januari 2022

Vi har nu lagt första månaden 2022 bakom oss och tar sikte mot varmare och ljusare tider. Förhoppningsvis gäller det även på börsen, där flera bolag har fått se deras aktier uppleva en utmanande start på året. Det sägs ju att börsen är en vintersport. Tur att det fortsatt är vinter då 😊

MÅNADENS HÄNDELSE I PORTFÖLJEN: Månadens händelse i portföljen kan ju inte vara något annat än när NeoGames la bud på Aspire Global. Det framkallade många olika känslor hos mig. Oavsett vilket så blev min tid som aktieägare i Aspire Global min bästa aktieaffär någonsin! Till följd av att jag sålde mitt innehav i Aspire Global har jag nu betydligt mer likvida medel än vad jag normalt har i portföljen. 

OVANLIGT INAKTIV I PORTFÖLJEN: Från ett börsperspektiv har jag i januari varit ovanligt inaktiv. Detta såväl när det gäller att logga in på depån som att de facto genomföra aktietransaktioner. Sammantaget loggade jag in på depån sex gånger under månaden.

Ambitionen är att genomföra färre antal transaktioner under 2022 jämfört med vad som har uppvisats under de senaste åren. Som jag har skrivit om tidigare är min åsikt att det torde vara fördelaktigt för flertalet personer (inklusive undertecknad) att logga in på depån betydligt mer sällan.

Som en parentes kan jag nämna att jag i januari läste 8 böcker. Det är för mig ett betydande antal böcker att ta sig igenom under en enskild månad. Om man däremot ändrar om lite i sina prioriteringar kan man dock ”skapa” en hel del tid för annat. Hursomhelst, den volatila börsinledningen på året har ändå gjort att jag genomförde nedan sex aktieköp i januari:

FastPartner: Mitt senaste case i min så kallade Case-portfölj är fastighetsbolaget FastPartner. Jag plockade in aktien till kursen 100,40 kr innan jag några dagar senare utökade min position till strax under 100 kr. Mina köpkurser innebär en avsevärt lägre kursnivå jämfört med i slutet av november när aktien som mest handlades till strax över 150 kr.

Per den sista september 2021 uppgick det långsiktiga substansvärdet per aktie till 103 kr. Personligen tycker jag att kurser över 150 kr givet nuvarande fundamenta är för dyrt för aktien och långt över vad jag skulle vilja köpa FastPartner till. Däremot köper jag gärna aktien till substansrabatt.

Jag tycker att FastPartner är ett fint och välskött bolag med en stark ägarsituation. Man har också en god finansiell ställning och en intressant byggrättsportfölj.

Investor: Under januari passade jag på att utöka mitt innehav i det anrika investmentbolaget Investor. Köpkursen landade på 193,50 kr. Per den sista januari utgjorde Investor 2,49% av min totala portfölj. Jag är inte främmande för att fortsätta pytsa in lite kapital i Investor.

Millicom: Egentligen börjar jag känna mig fullinvesterad i Millicom men när aktien sjönk under 240 kr kunde jag inte hålla mig. Det blev således ett nytt köp i Millicom, där köpkursen landade på 238 kr. Jag har inte så mycket nytt att tillägga om Millicom egentligen. Aktien finns i min Case-portfölj. Jag tycker att aktien handlas alldeles för lågt, dock har marknaden länge nu envisats med en annan åsikt.

Tiden får utvisa vart aktien tar vägen. Den 14:e februari anordnar bolaget en virtuell investerardag, förhoppningsvis kan Millicom då bjuda på en lite tydligare (och förtroendeingivande) riktning framöver.

Kambi: Jag har under januari också utökat mitt innehav i Kambi till kursen 219 kr. I januari har sportsbetting online lanserats i New York. Det är den största delstaten hittills som har lanserat sportsbetting online och det initiala intresset uppges ha varit stort från spelarna. På nyhetsfronten kan även inkluderas att Kambi ingått ett flerårigt sportboksavtal med amerikanska Maximbet. Maximbet är just nu live i Colorado men väntas gå live i ytterligare minst fem delstater under 2022 samt även i Kanada. Givet aktiens nuvarande värdering ser jag gärna att bolaget i samband med bokslutskommunikén annonserar planer om nytt återköpsprogram.

LeoVegas: I likhet med FastPartner, Millicom och Kambi finns även LeoVegas i min Case-portfölj. Under månaden gjordes ett mindre köp för att runda upp mitt totala aktieinnehav i bolaget till ett jämnt tusental aktier. Min tes i LeoVegas är att den tydliga motvind som bolaget har haft på vissa marknader (framför allt Tyskland) ska mojna framöver och ett bättre momentum uppvisas i bolaget.

VNV Global: Som jag tidigare har nämnt har jag i januari köpt aktier i VNV Global. Köpkursen landade på 76 kr. Aktien har haft en tydlig motvind under den senaste tidens volatilitet på börsen, drivet av bland annat ökade räntenivåer och riskpremier. Detta är något som drabbar VNV Global särskilt hårt givet den typ av bolag man investerar i. Om man investerar i VNV Global får man nog vara förberedd på en betydligt högre volatilitet i aktien än i många andra aktier. Jag gillar dock att man med jämna mellanrum återköper aktier, vilket man exempelvis gjorde i fredags.

TRÄNINGEN: Träningsåret 2022 inleddes på ett strålande sätt. Jag radade upp flera bra löppass, bland annat årets första SUB 20 minuter på 5 km. Några veckor in i januari blev det dock överlag för mycket på min agenda (vilket inte berodde på träningen per se) och jag var tvungen att vila några extra dagar för träningen samt korta ned vissa träningspass. Sammantaget fick jag ändå ihop 24 träningspass i januari. Träningen bestod av 127 km löpning samt ett antal längdskids- och gympass.

Överlag är jag ”Okej nöjd” med träningen i januari. Jag behöver nog däremot få upp löpvolymen lite om jag ska prestera på den löpnivå jag siktar mot under 2022.

MÅNADENS BOK: Jag har som ovan nämnts läst en hel del i januari. Det har varit olika typer av böcker. Den bok jag gillade mest i januari var Camilla Läckbergs bok ”Vingar av silver”. Bland böcker som härrör investeringsvärlden läste jag bland annat ”Boken om Q”, vilket var en bok jag också fann intressant.

Hoppas ni har fått en bra start på året!

No comments:

Post a Comment