Pages

Tuesday 4 June 2024

Från aktieinvesterare till bolagsägare

På senare tid har jag funderat en del på att investera i aktier vs. att äga bolag.

Man kan såklart med lätthet argumentera för att investera går hand i hand med att vara ägare. Även om man per definition är ägare om man köper aktier i ett bolag behöver det inte betyda att man per se ser sig som ägare.

Jag kanske köper aktier i Bolag A med avsikten att sälja dessa aktier redan efter nästa kvartalsrapport, detta då jag tror att marknaden inte prisar in den utveckling som bolaget presterar för tillfället. I ett sådant fall ser jag mig inte primärt som en bolagsägare, även om jag de facto är det under en kort period.

Historiskt har jag nog många gånger haft mer fokus på bolagets aktiekurs än på själva bolaget. Kanske har det faktum att jag har jagat en viss nivå av kapital, för att kunna exekvera FIRE, bidragit till att fokus har varit extra mycket på aktiekursens utveckling.

När jag nu har varit ifrån ”9-5” jobbet ett tag har jag noterat att jag kollar allt mindre på aktiekurser. Samtidigt har jag noterat att jag har blivit bättre på att lyfta blicken och inta ett mer långsiktigt perspektiv i mina investeringar.

Efter att ha gått på flera bolagsstämmor i år har jag också blivit inspirerad till att vara en långsiktig ägare och se mig själv som en bolagsägare snarare än en aktieinvesterare – givet att den långsiktiga underliggande verksamheten utvecklas i linje med (eller bättre än) mina förväntningar.

2 comments:

  1. Hej!Jag valde att pensionera mig redan 2018 när jag var 52 år.Jag drev ett väldigt lönsamt eget företag utan några anställda i ca 21 år.Att ha anställd personal är något av det sämsta man kan göra i Sverige när det gäller att ta på sig ekonomiskt ansvar.Det gäller åtminstone fåmansbolag.T.ex om jag som egen företagare anställer 1 person då är ju den individen 50% av arbetskraften, men om ett företag har över 100 anställda så skulle varje individ vara max 1% av arbetsstyrkan eller mindre ju fler anställda ett företag har.De flesta borde väl sköta sitt arbete utan att ställa till med besvär genom att inte utföra sina tilldelade arbetsuppgifter, eller sjukskriva sig om de inte får som de vill med sin semester.Som ett exempel kan jag nämna det jag vet om där jag en anställd på ett företag med väldigt många anställd sa att han skulle sjukskriva sig om han inte fick semester just de 4 veckorna i juli som han ville ha.Han var inte det minsta intresserad av om hans arbetskamrater inte skulle få semester när de hade önskat ha sin semester.Hade jag varit i ditt ställe så hade jag aldrig ens tänkt tanken på att äga ett företag när jag redan är pensionär.Investera dina pengar på börsen på långsikt och så kan du se till dina investering någon gång i månaden eller när du nu tycker att det är dags att kolla "läget".Skaffa dig en hobby eller flera hobbys istället för att äga ett företag.Det finns hur mycket som helst att göra 24/7 om man bara har saker som man är intresserad av.Jag gillar trav, men jag spelar aldrig på trav.Jag kommer att gå och få massage en gång i veckan från och med i höst när det blir kallt och trist väder när jag inte längre är lika sugen på att vara ute i timtal och promenera för att hålla igång hjärta, lungor och blodcirkulation för att motverka välfärdssjukdomar.Jag funderar även på att börja resa till Gran Canaria minst en tre veckors resa med all inclusive varje vinter för att "skörda frukterna" av ett väldigt långt arbetsliv med oftast ca 60-70 tim/vecka och ibland även arbetsveckor på ca 80-100 timmar!!
    Mvh Peter Jansson

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för väldigt intressant kommentar och tankar! Det känns inte direkt som en team-player som sjukskriver sig när hen inte får som en vill, mycket tråkigt agerande. Håller med, det är nog bättre och lugnare att hålla sig till börsen är att driva bolag :)

      Vilka underbara planer du har! Grattis till den tidiga pensionen och njut av det du har byggt upp och skörda frukterna väl :)

      Delete