Pages

Wednesday 26 June 2024

Så många gånger ska EVO dubblas på 10 år – enligt mig

I helgen som gick publicerade Dagens Industri en artikel där man bland annat redogjorde för ett scenario som skulle göra att EVO-aktien tiodubblas på 10 år.

EVO är ett av mina absolut största innehav och jag skulle givetvis inte tacka nej till en tiofaldigad kurs på 10 år. Det scenario som lyfts fram i analysen bygger på att EVO återköper en stor mängd aktier, där samtliga återköp har antagits göras till kursen 1 060 kr.

Det framgår i analysen att det endast är en teoretisk övning, men jag har ändå känslan av att jag har missförstått något (då det låter ”too good to be true”). Jag får därför lägga in en disclaimer om att jag totalt kan ha misstolkat det beskrivna återköpsupplägget.

Jag gillar tanken på att spåna i olika återköpsscenarier. Men det skulle vara exceptionellt förvånande om man kan återköpa en absolut majoritet av alla utestående aktier till kursen 1 060 kr (samtidigt som bolaget fortsätter att växa såväl intäkter som vinsten). Lika förvånande skulle det vara om aktien är oförändrad i ”10 år minus 1 dag” för att nästa dag tiodubblas. Om man ändå leker med tanken att EVOs återköp i DI:s analys faller ut som beskrivet bör nog aktien mer än tiofaldigas.

Hursomhelst, jag håller med DI i att jag vill se kontinuerliga återköp, inte minst om värderingen är på värderingsnivåer som råder för tillfället. Jag skulle också gärna avstå en del utdelning för att bolaget ska återköpa fler aktier.

I mitt Excel-ark hade jag skissat på en finansiell utveckling för EVO till och med år 2030. Efter att ha läst DI-analysen var jag tvungen att lägga in ytterligare några år. Enligt min hobbyövning landade jag då i att EVO-aktien har potential att fyrfaldigas på 10 år. Det skulle inte vara fy skam heller.

Ps, det lyfts ofta upp kommentarer om att EVO-aktien ska listas i USA, i syfte att få upp värderingen. Det var ett förslag som också DI lyfte upp i analysen. Om det görs och faller ut som planerat med högre värdering torde antagandet om återköp till en konstant nuvarande aktiekurs fallera. Min åsikt om en listning i USA är att jag hellre ser att EVO fortsätter att ”endast” vara listat i Sverige och istället återköper aktier till en lägre värdering. Hellre att man kan återköpa aktier billigt än att stressa upp värderingen och öka den administrativa bördan av en USA-notering.

No comments:

Post a Comment