Pages

Tuesday, 1 July 2025

Q2 2025: Kvartalsbrev till frugan

Det andra kvartalet 2025 är nu lagt till historieböckerna. Men oj, vilket kvartal det blev. Under Q2 2025 har börsen gått från nivåer av extremt stora rädsla till girighet, allt inom loppet av några veckor.

Har du av någon anledning inte möjlighet, tid eller lust att läsa hela kvartalsbrevet, så börjar jag med det viktigaste först:

  • Vår portföljutveckling för perioden januari-juni 2025: +23%
  • Stockholmsbörsens (OMXSGI) utveckling för perioden januari-juni 2025: +2%

Det är glädjande att konstatera att vår portfölj har presterat bättre än börsen under det första halvåret 2025. Som alltid gäller det dock att vara ödmjuk till att mycket som har med börsen att göra är snabbrörlig materia.

Geopolitisk turbulens skapade stor rädsla på börsen

USAs president utlöste stor volatilitet och rädsla på börsen i början av april till följd av sina utspel och sin så kallade ”Liberation Day”. Presidenten uttalade sig som så ofta förr i hårda och tvärsäkra ordalag.

Jag vet att du fördrar andra samtalsämnen än politik generellt och Trump specifikt. Jag ska därför inte bli för långrandig. En kul grej är dock att vi har lärt oss en ny akronym under kvartalet – TACO. Bakom akronymen gömmer sig orden Trump Always Chickens Out. Det är inte en akronym Trump gillar, så säg inte det till honom om du träffar honom.

Vid flera tillfällen har den amerikanska presidenten backat från sin stenhårda retorik. En del kallar det för förhandlingsteknik. En del ser det snarare som en konsekvens av att presidenten håller på att skapa tydlig skada på sitt lands ställning och anseende.

Det är ingen underdrift att säga att osäkerheten i omvärlden har ökat under det andra kvartalet, även om USA slutit vissa handelsuppgörelser. Trots den ökade osäkerheten och den mycket svaga starten på börsen i det andra kvartalet, så handlas aktiemarknaden nu högre än vad den gjorde den 31 mars 2025. Det kan tyckas märkligt.

Rekordstor kassa och darrande finger på köpknappen

Vi gick in i det andra kvartalet med en ovanligt stor kassaposition. Under den snabba nedgången som skedde under den första halvan av april köpte jag så mycket aktier jag bara kunde. Du kommer säkert ihåg att jag under den här perioden frågade dig om du hade några extra pengar till övers.

Jag ska däremot inte sticka under stol med att det var en lite läskig känsla i magen under stora delar av april. Även om man erhåller en större erfarenhet med åren på börsen så är snabba nedgångar – enligt mig – aldrig en angenäm upplevelse.

Detta trots att jag är väl medveten om att det är i de tuffaste tiderna som sannolikt de bästa affärerna görs. Att det är en jobbig känsla, trots att vi har genomgått snabba börsnedgångar tidigare, härrör kanske till att kapitalet växt sig större under årens lopp. I absoluta tal är det mer pengar som (tillfälligt?) rycks bort från kontot när börsen faller raskt (allt annat lika).

Portföljens största innehav in i Q2 2025

När vi gick in i det andra kvartalet var fastighetsservicebolaget COOR vårt absolut största innehav. Innehavet stod för mer än 20% av portföljvärdet. Det är en stor exponering mot ett enskilt bolag för att vara oss.

Coor har under en tid strulat till det på flera områden och presterat sämre än vad man kan förvänta sig. Marknaden har därför varit mycket skeptisk till bolaget. Denna skepsis nådde sin kulmen i januari, där en aktie i Coor kunde köpas för som lägst strax under 30 kr.

Jag tycker att marknadens skepsis har varit för omfattande. Detta då huvuddelen av Coors utmaningar har orsakats av otillräcklig intern skicklighet. Det är därmed utmaningar som (enligt mig) är hanterbara. Bolaget jobbar nu successivt med att lyfta lönsamheten och verksamheten i stort till en mer acceptabel nivå.

Coor levererade under det gångna kvartalet sin rapport för årets första kvartal. Det var en rapport som övertygade marknaden, givet de förväntningar som fanns. Aktien steg fint på rapportdagen. 

Börsen är ofta en mästare på att ta ut svängarna för mycket, både på nedsidan och uppsidan. Sedan bottennivåerna strax under 30 kr i början av 2025 har kursen nu klättrat upp till drygt 40 kr. Det motsvarar en uppgång på en bit över 30% på mindre än ett halvår.

Sammantaget ökade vår exponering i Coor till som mest närmare 30% av portföljvärdet. Trots att jag anser att det finns fortsatt uppsida i aktien så har jag skalat av en hel del av vår position.

Sammantaget finns det mer förbättringar att göra för Coor. Men man har nu åtminstone tagit ett bra steg i rätt riktning. Jag har under kvartalet haft möjligheten att prata med både nya VD:n och den avgående CFO:n. Jag tycker att de ger ett förtroendeingivande intryck.

Det är också trevligt att konstatera att såväl styrelseordförande, styrelseledamot, nya VD:n och norgechefen har köpt aktier i juni. Förutom att Coor fortsätter att förbättra verksamheten vill jag se att man inom kort annonserar att man lanserar ett aktieåterköpsprogram.

Linas matkasse…

Ett annat bolag som har utvecklats väl för oss hittills i år är CHEFFELO. Eller Linas matkasse som vi väljer att kalla bolaget hemma hos oss. Jag vet att du inte är något stort fan av Linas matkasse. Jag måste ändå säga att bolaget har gjort en otroligt imponerande turn-around under de senaste åren.

Även om vi kom in i bolaget i början av 2025, på kurser betydligt högre än när den signifikanta kursresan inleddes, så har Cheffelo bidragit väl till vår portföljutveckling hittills i år. Aktiekursen är upp över 100% i år. Därutöver har aktieägarna erhållit en attraktiv utdelning.

Jag under kvartalet varit aktiv på både köp- och säljsidan när det kommer till Cheffelo. Efter att först ha sålt av samtliga aktier plockade jag återigen in aktien i portföljen efter att kursen sjunkit med cirka 15%. Detta skedde förra veckan. Därefter återhämtade sig aktiekursen snabbt och jag valda igår att sälja de återköpta aktierna med en vinst på cirka 8% på några få dagar.

I likhet med Coor ser jag fortsatt potentiell kursuppgång för Cheffelo. Men när böckerna för det andra kvartalet stängdes ägde vi inga aktier i Cheffelo.

Även Q3 2025 inleds med rekordstor kassa

När vi idag har vänt blad i kalendern till juli månad kan jag konstatera att vi har närmare 30% i kassa. Det är den största kassapositionen som vi någonsin har haft.

Som jag nämnde ovan tycker jag att riskerna har ökat under det andra kvartalet. Det finns därmed ökad oro för kortsiktig turbulent. På gott och ont är som bekant börsen framåtblickande och ligger ofta 6-9 månader före ”nutiden”.

Det återstår att se hur mycket oro med mera som är diskonterat in i nuvarande aktiekurser. Jag vill dock vara tydlig med att jag inte har någon tro på att jag kan tajma marknaden. Den stora kassapositionen är snarare en konsekvens av att jag vill investera i case jag ser stor potential i, givet den upplevda risknivån.

Jag behöver därmed jobba fokuserat med att identifiera nya case. Det finns alltid intressanta case på börsen, det gäller bara att hitta dem. Exempelvis får den sjunkande dollarkursen betydande påverkan på många bolags verksamheter – för vissa bolag blir det positiva effekter och för andra negativa effekter.

Som bilaga till detta brev inkluderar jag en sammanställning över de bolag som för närvarande finns i vår aktieportfölj.

Ps, för transparensens skull (om detta kvartalsbrev skulle komma att läsas av utomstående personer) så vill jag nämna att vi äger aktier i både COOR och CHEFFELO i vår pensionsportfölj.


No comments:

Post a Comment