Idag är det rapportfokus på bloggen.
I förrgår presenterade Lammhults siffrorna för Q2 2025. Nedan är en summering av rapporten samt mina tankar om aktien. Inget som skrivs ska ses som någon form av rekommendation.
Som framgår av tabellen ovan kom nettoomsättningen in i linje med Q2 2024. Lammhults båda affärsområden (Office Interiors och Library Interiors) levererade även de en nettoomsättning i linje med Q2 2024.
Under kvartalet var Norge den största marknaden för Lammhults. En position som Sverige konsekvent haft, åtminstone under den förhållandevis begränsade statistik jag har i mitt Excel-ark. Intressant att Norge var största marknaden i Q2 samtidigt som man i Norge har lanserat en ny go-to-market modell.
I den nya go-to-market modellen får säljteamen numera tillgång till hela varumärkesportföljen på landnivå. Den nya modellen uppges exempelvis skapa effektivare marknadsbearbetning och förbättrad kunddialog. Koncernen är också igång med implementeringen av den nya go-to-market modellen i Danmark och kommer framöver också försöka genomföra liknande manöver i Sverige.
Lammhults orderingång i Q2 2025 var i princip oförändrad jämfört med Q2 2024, där utvecklingen drevs av Library Interiors (+5,1%). Orderingången för Office Interiors minskade med 2,4%. Bolaget uppger att koncernens orderstock sträcker sig över en längre period än normalt och därmed förväntas ge försäljningseffekter i både det tredje och fjärde kvartalet 2025. Sammantaget är nu orderstocken 23% högre än vid utgången av Q2 2024.
Lönsamhetsmässigt (justerat för jämförelsestörande poster) fortsätter bruttomarginalen att stärkas. I Q2 noterades en ökning år-över-år från 33,9% till 37,2%. Förbättringen är driven av prisökningar, högre kapacitetsutnyttjande och kostnadsbesparingar. På telefonkonferensen som följde rapporten uppgav bolaget att det finns mer att göra för att stärka bruttomarginalen ytterligare.
Det justerade rörelseresultatet förbättrades med närmare 14 mkr och landade på 0,2 mkr. Det gav en rörelsemarginal på 0,1% (-6,4).
Marknaden är generellt sett fortsatt utmanande, med undantag för Norge där lite mer positiv marknad kan skönjas. I väntan på att marknaden ska förbättras jobbar Lammhults aktivt med att stärka sin lönsamhet och effektivitet.
Under det gångna kvartalet implementerades en ny organisation inom Office Interiors. Något som bland annat skapar en varumärkesgemensam försäljningsorganisation på den skandinaviska marknaden. Man har också inrättat en funktionsindelad struktur för affärsområdet med syftet att exempelvis erhålla skalfördelar och förbättrad processeffektivitet.
Mina tankar
Lammhults levererade en nettoomsättning som var i paritet med vad jag hade estimerat. Däremot var den justerade lönsamheten lite lägre än mitt estimat.
Avrundat till närmaste heltal var den justerade rörelsemarginalen på samma nivå som i Q1. Q2 är dock ett kvartal med högre marknadsföringskostnader då många mässor och utställningar äger rum under det andra kvartalet. Ser man på den justerade rörelsemarginalen under de senaste åren har Q1 konsekvent haft en högre marginal än Q2.
Att Q2 2025 nu har en lönsamhet som är i princip samma som i Q1 2025 samt klart bättre än Q2 2024 visar att Lammhults åtgärdsprogram således ger en tydlig positiv effekt på verksamheten. Jag tycker att både VD och CFO ger ett bra intryck och jag gillar det målmedvetna fokus man har på att förbättra verksamheten.
Sammantaget tycker jag att turn around-caset i Lammhults fortsatt lever. Det är inte förrän i Q4 som full effekt väntas börja uppvisas från pågående åtgärdsprogram. Som tidigare nämnts är bevisbördan på bolaget att visa att man kan leverera i linje med sitt ambitiösa lönsamhetsmål.
Som jag skrev förra veckan ser jag en potentiell dubbling i kursen om man når lönsamhetsmålet på 8%. Landar man istället på en rörelsemarginal på 4% är ändå nedsidan enligt mig förhållandevis begränsad. Totalt sett är det enligt mig en intressant risk/reward.
Lite smolk i bägaren var det när bolaget på telefonkonferensen nämnde att ambitionen per se inte är att nå lönsamhetsmålet för helåret 2026 utan att man ska vara i ”runrate” fas någon gång under 2026, vilket innebär att man på rullande 12 månader bakåtblickande inte väntas nå målet förrän någon gång under 2027.
Det var inte den tolkning jag haft sedan tidigare, men det förändrar inte caset nämnvärt även om man får vänta lite längre. Just det faktum att den förhoppningsvis förbättrande lönsamheten är den stora triggern i Lammhults gör att det inte direkt kryllar av bolagsspecifika triggers mellan kvartalsrapporterna.
Jag äger aktier i Lammhults och gillar som sagt de åtgärder som den framåtlutande ledningen vidtar för att stärka lönsamheten. Åtgärder som redan gett positiv utväxling men som skapar en ännu trevligare hävstång när marknaden förbättras och/eller Lammhults ökar sina marknadsandelar.
No comments:
Post a Comment