Pages

Tuesday 29 October 2024

Betydande uppsida eller ständig underleverans?

Rapportfokuset fortsätter på bloggen.

I förra veckan presenterade B3 Consulting sin rapport för Q3 2024. Nedan ges en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Förvärv lyfter intäkterna

I Q3 uppgick B3s redovisade intäkter till 245,3 mkr (223,7), vilket utgör en tillväxt på 10%. Detta var första gången sedan Q2 2023 som bolaget redovisade intäktstillväxt jämfört med sina respektive motsvarande kvartal föregående år.

Intäktsutfallet i Q3 2024 gynnades av två genomförda förvärv – Webstep och B3 Polen. Justerat för förvärven sjönk intäkterna med 7%. Jakten på att växa organiskt fortsätter således. Vidare kan det vara värt att ha med sig att antalet medarbetare har sjunkit tydligt under senare tid. Intäktseffekten från ett minskat antal medarbetare uppgick till -25 mkr i Q3 2024.

Debiteringsgraden minskade från 80,3% i Q3 2023 till 79,1% i Q3 2024, där Webstep inkluderas i siffrorna för Q3 2024 medan B3 Polen är exkluderat. Både Webstep och B3 Polen har en högre debiteringsgrad jämfört med vad resterande B3 har. I september var debiteringsgraden 80,6% om både Webstep och B3 Polen hade inkluderats.

Justerat för engångsposter levererade B3 ett rörelseresultat på 5,3 mkr. Det motsvarar en rörelsemarginal på 2,2%.

I samband med att B3 utökade sitt ägande i B3 Polen uppstod en omvärderingseffekt om 77,8 mkr som inkluderas i resultaträkningen. Denna effekt är av engångskaraktär och har ingen påverkat på kassaflödet.

Justerat för samtliga engångsposter landar vinsten per aktie (enligt min uppskattning) på 0,14 kr för moderbolagets aktieägare.

Min syn på aktien

B3 levererade som väntat en svag rapport. Trots genomförda och pågående kostnadsbesparingsprogram är lönsamheten riktigt skral. Folk som brukar påtala att B3 är sämst i klassen fick inte särdeles många argument till att ändra sin uppfattning efter att ha läst Q3-rapporten.

Personligen tycker jag att det är lite frustrerande med återkommande engångsposter och oerhört låg rörelsemarginal. När det finns peers som levererar betydligt mer anständigt, då ska inte B3 behöva hålla en sådan här nivå.

Tror man att B3 inte kan leverera bättre än vad man gör för tillfället så ska man givetvis inte äga aktien. Anser man att B3 har till relativt stor del specifika interna utmaningar som är övergående (där en förbättrad marknadssituation framöver också kan ge medvind) skulle det kunna finnas skäl att äga aktien kommande åren.

Exempel på positiva faktorer och potentiella triggers för aktien är:

  • Man har jobbat och fortsätter jobba aktivt med att förbättra kostnadseffektiviteten i bolaget, där full effekt från samtliga åtgärdsprogram väntas från och med Q2 2025
  • Intäkterna i Q4 har goda möjligheter att bli bolagets högsta någonsin (om än tack vare förvärv). Samtidigt guidade bolaget återigen för att Q4-lönsamheten kommer att vara på en mer habil nivå
  • B3 uppger att marknaden sammantaget har bottnat ur, om än att en fortsatt utmanande situation råder. Bolaget kommer nu att fokusera på att öka rekryteringstakten framöver
  • Lansering av nya start-ups
  • Bolaget ser också över möjligheterna till nya förvärv (dock ser jag gärna att de konsoliderar in Webstep först och får ordning på det bolaget)
  • Stor tillväxtpotential i Polen (B3 Polen har idag 226 anställda och målet är att växa till 500 anställda år 2030)
  • Förbättrad debiteringsgrad

När dessa rader skrivs vid lunchtid på torsdagen den 24 oktober handlas B3-aktien till 75,70 kr. Analyshuset ABG har en prognos om redovisad vinst per aktie år 2026 på 12,11 kr. Tror man att den prognosen kommer att infrias är B3 väldigt lågt värderad idag.

Om man tittar på 2025 och 2026 ligger mina antaganden mer konservativt än ABGs prognoser. För närvarande skissar jag på en justerad vinst per aktie 2025 på 8,34 kr och 10,93 kr för 2026. Aktien handlas därmed till P/E 9,1 respektive P/E 6,9 för kommande två år på mina prognoser.

Mina vinstestimat bygger på en lönsamhet som är lägre än bolagets målsättning. Givet hur svagt B3 har presterat ett tag vill jag gärna se tydliga tecken på att man kan få upp lönsamheten till en konkurrenskraftig nivå, där Q4-rapporten blir ett viktigt första steg.

Om man fortsätter på ett förhoppningsvis konservativt sätt kan man sätta P/E 12 som motiverad multipel för B3. Givet min vinstprognos för 2026 ger det en riktkurs på 131 kr. Det ger en kurspotential på 73%. Därutöver kommer inom kort en utdelning att skiftas ut till aktieägarna.

B3 har definitivt bevisbördan på sig att visa för marknaden att man kan betydligt bättre än vad man presterar för tillfället. Lyckas man med det är uppsidan i aktien god. Jag äger aktier i B3.

8 comments:

  1. Äger aktier i B3. I storleksordning är bolaget på 19:onde plats. Totalt har jag 32 bolag. M.a.o bolaget ligger på den undre halvan. Jag kommer ej att öka i detta bolag. När det gäller IT konsulterna så är det just nu Cybersäkerhetssektorn (CAG Group) som går starkast enlig en jämförelse av twitterprofilen Don_Crisse på Aktiespararna. Ja alltså B3 kämpar men det känns segt som tuggummi.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul att du har B3 i portföljen! Vi får se framöver, det är från och med nu det ska bli bättre. Att Q3 skulle vara segt som tuggummi var väntat :)

      Delete
  2. Här var det dystert.
    En svag Q3 var ju väntat.
    Jag tycker dom sa det jag hoppades på,
    Bättre kvartal än vissa analytiker trodde.
    B3 Polen presterar bra och ger lite stabilitet till bolaget.
    Starka finanser.
    Marknaden har bottnat ur.
    Debiteringsgrad har börjat stabilisera sig.

    Det blir dessutom enkla comps i fortsättningen, och när marknaden vänder kan det gå fort.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, var tvungen att läsa igenom igen vad jag skrivit. Så dystert var det väl inte skrivet (första delen under rubriken min syn på aktien är mer för att "mota Olle i grind" kring de ganska många som inte gillar B3 :)

      Håller med att Q3 var svagt som väntat. Gällande finanserna skulle jag dock gärna se att de förbättras. Instämmer i enkla comps framöver och att det kan gå fort när marknaden vänder. Skulle jag få önska något mer är det insynsköp nu.

      Delete
  3. Har du gjort due diligence mht kompetens vs vad marknaden efterfrågar? Jag kan inte B3 så vet för lite om företaget men har jobbat inom IT och en hel del företag har svårt att erbjuda det marknaden vill ha, till ett konkurrenskraftigt pris så klart.

    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, jag vet inte riktigt hur jag ska svara på din fråga :) Det snabba svaret är nog att jag inte har gjort en extremt djup due diligience och kollat på respektive medarbetares kompetenser (eller hur man på bästa sätt skulle göra en sådan DD). B3 består av ett drygt 20-tal dotterbolag, där vissa presterar väl medan vissa har det tuffare. Man har flera välrenommerade kunder i sin kundbas, så jag utgår ifrån att man har tillfredsställande kompetens för ändamålet. Sedan finns det säkert kunder som har specifika önskemål som man inte kan leva upp till. Man genomför också löpande kompetensutbildningar mm för medarbetarna (som inte är något unikt gissar jag).

      Delete
    2. Vet att det är svårt att veta/göra due diligence men vet företag som försöker ställa om från tex managed svc till konsult som de inte lyckas med. Ingen nämnd ingen glömd:)

      Mvh
      Emigrantinvesteraren

      Delete
    3. Ja, känns svårt att bedöma exakt. Men man kan nog dra en del slutsatser baserat på vissa konsultbolags siffror om de har någon superunik kompetens (vs. sina konkurrenter) eller inte :)

      Delete