Pages

Thursday 31 October 2024

Uppköp eller uppnådd målnivå på marginalen: Vad kommer först?

Rapportfokuset fortsätter på bloggen.

Förra veckan presenterade Duni sin rapport för Q3 2024. Nedan ges en summering av rapporten samt min syn på aktien.

Engångseffekter och svagare lönsamhet

I Q3 2024 sjönk nettoomsättningen med 1,3% till 1 910 mkr (1 935). Den organiska tillväxten landade på -5%. Trots att intäkterna var lägre än i Q3 2023 var detta Dunis näst bästa tredje kvartal någonsin när det kommer till intäkter.

VD Robert Dackeskog skriver i VD-ordet att höga räntor och andra inflationseffekter håller tillbaka konsumtionen. Därutöver har selektiva prissänkningar haft en negativ påverkan. Man uppger också att den viktiga tyska restaurangmarknaden utvecklas svagare än övriga Europa, samt är fortsatt inte tillbaka till nivåer som kunde skönjas innan covid.

Det redovisade rörelseresultatet landade på 10 mkr. En betydande nedgång från jämförelsekvartalets 211 mkr. I siffrorna döljer sig dock omstruktureringskostnader på 125 mkr, vilka härrör till Dunis beslut att investera i en ny lager- och logistikanläggning i Tyskland. Anläggningen planeras att tas i drift i början av 2026 och investeringen förväntas betala sig inom 2-3 år.

Det operativa resultatet uppgick till 151 mkr (225), där den operativa rörelsemarginalen uppgick till 7,9% (11,6). Det är en bit under bolagets målsättning om en operativ rörelsemarginal på minst 10%. Lägre försäljningsvolymer och högre kostnader för råvaror och sjöfrakt har haft en negativ inverkan på det operativa resultatet. Exempelvis var priset på pappersmassa cirka 30% högre än i Q3 2023. När det kommer till sjöfraktskostnader är Australien den marknad som drabbats hårdast.

Min syn på aktien

Sammantaget levererade Duni ett okej kvartal, där man mötte starka jämförelsesiffror. För tillfället verkar Duni på en utmanande marknad samtidigt som viktiga kostnadsposter har stigit. Bolaget uppger att man nu också har genomfört selektiva prishöjningar, något som inte hade effekt i Q3 men som väntas bidra positivt framöver (allt annat lika).

Tror man att bolaget kan nå sin målsatta nivå avseende den operativa rörelsemarginalen är aktien väldigt lågt värderad idag. När jag blickar in i 2025 skissar jag på att man når en rörelsemarginal på knappt 8%. Min bedömning av vinst per aktie 2025 uppgår till 8,72 kr. Tycker man att Duni ska värderas till P/E 14 ger det ett motiverat värde på 122 kr. Det kan jämföras med aktiekursen (när börsen stängde i fredags) på 96,10 kr.

Det är svårt att sia om ”exakt” när marknaden vänder igen och när konsumenterna visar mer köpvilja igen. Räntesänkningar torde (allt annat lika) bidra positivt. Därutöver kommer förhoppningsvis bolagets nya lagerhub att öka på effektiviteten från och med någon gång under 2026. För närvarande skissar jag på en vinst per aktie kring 10 kr för verksamhetsår 2026.

Jag äger aktier i Duni och tycker att risk/reward är intressant på nuvarande kursnivåer. Därutöver finns ”alltid” också möjligheten att Mellby Gård köper ut Duni från börsen. Givet frågeställningen i rubriken är det givetvis inte säkert att något av de två alternativen inträffar. Men skulle (minst) ett av alternativen inträffa tror jag att kursen kommer att stå klart högre än vad den gör nu.

No comments:

Post a Comment